Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Det var många Norbergare som agerade statister under filmningen av SVT:s stora satsning “Historien om Sverige”. Programmet med klipp från Norberg sänds på SVT1 på söndag den 26 november.
Foto: Privat

Norberg – en del av Sveriges historia

NORBERG. “Historien om Sverige” är Sveriges Televisions stora berättelse om vårt land. Nya Lapphyttan och Norbergs kommun är en del av historien. Patric Vilhelmsson medverkade som statist vid inspelningen som genomfördes i Norberg under sommaren 2022. – Jag stod och höll koll på masugnen där de smälte ner malm till järn, berättar Patric.

“Historien om Sverige” är Sveriges Televisions stora satsning som skildrar de förändringar som Sverige gått igenom; naturkatastrofer, dödliga epidemier, krigiska kungar samt folkrörelser. Serien redogör för en 15 000 år lång berättelse om det som ska komma att bli Sverige.
Seriens fjärde avsnitt, “Gud ger och gud tar”, sänds på söndag den 26 november. Programmet avhandlar tiden från 1100- till slutet av 1300-talet och Norberg har då en framträdande roll. Under denna period är det goda tider för svenskarna som blivit kristna. Ekonomin blomstrar och skördarna är goda. Befolkningen växer och det svenska riket byggs upp, men allt utmanas när pesten plötsligt utplånar en tredjedel av befolkningen.

Tekniken med masugnar utvecklade det viktiga järnbruket. Lapphyttan utanför Norberg är den äldsta daterade masugnsplatsen i Europa. Foto: SVT

Inspelningen i Norberg gjordes, bland annat, vid nya Lapphyttan, masugnsanläggningen. Den visar början på det gruvsamhälle som växte fram i Bergslagen. Patric Vilhelmsson från Norberg agerade dräng under inspelningen som skedde under sommaren 2022. Han är dock inte säker på om han kommer synas i rutan mer än någon sekund.
– Men jag är med i alla fall, säger han stolt.

Patric Vilhelmsson från Norberg agerade dräng under inspelningen som skedde under sommaren 2022. Foto: Privat

Patric tippar på att inspelningsteamet var minst 40 personer.
– Det var sminkpersonal, kostymörer, folk som fixade rökeffekter och lunch, förklarar Patric som tycker det var spännande att få inblick i denna värld.
Gänget spelade in två dagar för att få några minuters inspelning.
– Det var omtagningar i flera timmar för att få till alla detaljer med det perfekta ljuset, rök och ansiktsuttryck. Att alla la ner så mycket tid för att få till några helt perfekta sekunder, påtalar Patric som tycker att produktionen var “otroligt proffsig”.

“Det var omtagningar i flera timmar för att få till alla detaljer med det perfekta ljuset, rök och ansiktsuttryck”, förklarar Patrik Vilhelmsson som agerade statist på inspelningen. Foto: SVT

– Jag stod och höll koll på masugnen där de smälte ner malm till järn, berättar Patric som fick order om hur han skulle agera.
– Det skulle se ut som att vi stod och diskuterade om hur vi skulle göra arbetet. Vi pratade om det vi skulle göra, om vi skulle lägga på lite mer kol och då såg det trovärdigt ut, berättar Patric som också fick spela pappa i en familj.

SVT spelade in smides-scener vid Nya Lapphyttan i Norberg. Foto: SVT

Patric tycker att han blev väl omhändertagen av filmteamets personal.
– Jag kom bara dit och satte mig. Sedan sotade de ner mig i ansiktet, berättar Patric som dock fick tvätta bort sminket själv efter inspelningen.

Detta var första gången som Patric fik vara med på en filminspelning, men erfarenheten gav honom mersmak. För en heldag fick Patric 500 kronor som han så klart måste skatta på.
– Jag hade kunnat betala 500 kronor för att få vara med.
Patrik är 32 år och uppvuxen i Norberg, men bor nu i Falun. Patrics far, Mikael Vilhelmsson, är smed och kallas för “Smed-Ville”.
– Jag har varit på platsen under min barndom och han har varit där och smidit varje år. Då har jag varit med och skött luftbälgen till hässjan.
Serien kommer med all säkerhet ses av många generationer framöver.
– Det här kan jag skryta om för barnbarnen i framtiden, säger Patric och skrattar.

“Norberg är en viktig del av den svenska historien så det är roligt att SVT valde att komma fysiskt till Norberg och filma här”, tycker kommunstyrelsens ordförande Johanna Odö. Foto: SVT

Järnframställningen i Norberg kan spåras tillbaka till 500-talet, men området har varit befolkat sedan nordisk stenålder.
– Norberg är en viktig del av den svenska historien så det är roligt att SVT valde att komma till Norberg och filma, då blir det på riktigt, framhåller kommunstyrelsens ordförande Johanna Odö (S).
– Många av Sveriges främsta arkeologer och historiker intresserar sig för Norberg och berättar historierna i det här programmet. Roligt och lärorikt att SVT gör den här satsningen på vår historia, tycker Johanna.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!