ANNONS

Det går knackigt NKT som kör Erikssons gamla fabrik i Falun sedan 2013.
Foto: Bo Joffer

NKTs kabelfabriker varslar

FALUN. Danska kabeltillverkaren NKT som har kabelfabrik i Falun och ABB:s tidigare fabrik i Karlskrona vinstvarnade i höstas, vd avgick och nu kommer storvarsel.

Inom ett par veckor inleds förhandlingarna om de 70 medarbetare av 900 som varslats om uppsägning på NKT i Karlskrona. Förhandlingarna ska vara klara före sommaren. NKT betecknar varslet som en anpassning av personalstyrkan på tjänstemannasidan till ”rätt bemanning” 2020.

Nu har företaget sjösatt ett globalt arbete med att få ner kostnaderna på grund av ”utmanande ekonomiska utsikter för 2019”, skriver man i ett pressmeddelande.
Att man nu planerar att ta bort personal i Karlskrona beror på en alltför låg beläggning och att stora projekt har skjutits i tiden.
“I Karlskrona möter vi låg beläggning på grund av låg orderingång under 2017 och första halvåret 2018 och det innebär att tjänster måste reduceras”, skriver företaget i pressmeddelandet

I maj förra året lade NKT ett varsel som rörde 30 tjänstemän Karlskrona som löste sig med frivilliga uppgörelser.
I oktober i fjol lades ett varsel på 20 av 250 anställda i Falun som också löste sig med olika uppgörelser.

Vinstvarningen i höstas berodde på två oväntade externa faktorer kopplade till två pågående högspänningsprojekt. Nu hoppas den danska ägaren på att vinna det nyligen godkända likströmsprojektet Viking kabel mellan Danmark och Storbritannien.
NKT, äger ABB:s gamla kabelfabrik i Karlskrona sedan köpet för 8 miljarder kronor 2016 och har fabrik i Falun sedan köpet av Eriksons kabelfabrik 2013 samt en kabeldonsfabrik i Alingsås

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 08 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS