På julmarknaden bad Hyresgästföreningen i Hedemora kommun sina besökare att sätta nålar på en karta över Hedemora kommun. “Röd nål märkte ut var de bor nu och grön nål märkte ut var de helst skulle vilja bo. Den här typen av enkäter är värdefull för oss”, säger Bertil Wennberg, från Hyresgästföreningen.
Foto: Pär Sönnert

Nålar ger ett hum om var Hedemoraborna vill bo

HEDEMORA. Nålar på en karta ger Hyresgästföreningen en bra bild om var kommuninvånarna i Hedemora bor och var de helst vill bo, om de fick välja fritt.

– Detta är väldigt värdefullt för oss, säger Bertil Wennberg, från Hyresgästföreningen.
På julmarknaden hade Hyresgästföreningen ett bord där de bland annat bad besökarna att göra markeringar på en karta över Hedemora kommun.
– Röd nål märkte ut var de bor nu och grön nål märkte ut var de helst skulle vilja bo, om de fick välja helt själva. Den här typen av enkäter är värdefull för oss. Det blir mer översiktligt var folk bor någonstans och var de helst vill bo, om de inte vill bo kvar. Vi kommer att fortsätta med detta framöver, säger Bertil Wennberg, ordförande för Hyresgästföreningen i Hedemora kommun.
Nålarna visade även att många av de som bor i centrala Hedemora helst vill bo kvar.
– Närheten till affärer och vårdcentralen lockar mest i centrum. I de andra kommundelarna är det viktigare för de äldre med närheten till en vårdinrättning. Sedan hade vi många besökare som inte bor i kommunen men gärna vill flytta hit, säger Bertil Wennberg.
Liksom i många andra kommuner finns ett problem med bostadsbristen i Hedemora kommun.
– Vi har många äldre som vill flytta från sin villa, som blivit för stor och som det är för mycket jobb med. man orkar inte påta i trädgården utan vill hellre göra något roligare för pengarna på ålderns höst. men problemet är att det inte finns några hyresrätter för dessa äldre att flytta till, säger Bertil Wennberg som betonar att Hyresgästföreningens samarbete med Hedemorabostäder fungerar mycket bra.
– Vi har en väldigt bra dialog med dem och vi har ett bra samarbete med kommunen kring bostadsfrågor. Dessutom upplåter Hedemorabostäder 13 kvarterslokaler runt om i kommunen, som vi kan använda, säger Bertil Wennberg.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v2

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS