Kerstin Lundh (MP), politiker i Hedemora kommun.
Miljöpartiet har ett mandat i Hedemoras kommunfullmäktige. Platsen innehas av Kerstin Lundh som i en artikel i Södra Dalarnes Tidning säger att partiet inte vill lägga ner skolan i Garpenberg eller förskolan i Stjärnsund. Men när Lokalt i söker Lundh får tidningen dock ingen egen kommentar till detta. “Du får återkomma efter vårt medlemsmöte den 4 december”, hälsar Lundh.
Foto: Privat

MP kan stoppa planerna på skolnedläggningar – lägger locket på

HEDEMORA. Miljöpartiet ser ut att använda sin vågmästarroll i Hedemoras kommunfullmäktige till att inte gå på majoritetens linje när det gäller den nya skolorganisationsplanen. Kerstin Lundh, MP:s enda representant i fullmäktige, säger i Södra Dalarnes Tidning att partiet inte vill lägga ner skolan i Garpenberg eller förskolan i Stjärnsund. Lokalt i får dock ingen egen kommentar till detta. “Tyvärr kan jag inte bidra med någon kommentar i dag”, säger Kerstin Lundh.

Det har gått en månad sedan planerna på den nya skolorganisationen i Hedemora kommun presenterades på en pressträff i Tjädernhuset. Förslaget innebär bland annat att alla sjätteklassare i kommunen samlas på Vasaskolan i Hedemora samt att Västerby skola, Garpenbergs skola, Stjärnsunds förskola och antingen Stallgården eller Tunets förskola i Hedemora ska läggas er.
Reaktionerna har varit många, inte minst från föräldrar till barn som går i de berörda skolorna och förskolorna som bland annat har ordnat namninsamlingar för att stoppa planerna.

Förra veckan hölls ett möte i Garpenberg där Kerstin Sundh var en av de deltagande politikerna. Hon är Miljöpartiets enda representant i kommunfullmäktige och har en vågmästarroll, i ordets rätta bemärkelse, eftersom hon sitter på den avgörande rösten, förutsatt att politikerna från majoriteten samt oppositionspartierna röstar på “sin sidas” förslag.

Södra Dalarnes Tidning har rapporterat om vad som sades från mötet och ett av citaten från Kerstin Lundh var följande:
“Som situationen är nu, att man ska lägga ner Stjärnsunds förskola och Garpenbergs skola, det går vi inte med på”.

Hon berättade även att de övriga majoritetspartierna i Moderaterna och Socialdemokraterna inte visste att Miljöpartiet vill ha en återremiss av ärendet.
“De har ingen aning. De får läsa det i tidningen. Vi träffade dem i förra veckan. Då hade vi inte träffat föräldrarna, varken i Stjärnsund eller Garpenberg. Vi har fått ny kunskap sedan dess. Vi måste ta vara på den kunskap vi har fått. Både Garpenberg och Stjärnsund kommer att dö ut annars och det är inte något som vi vill”, sade Kerstin Lundh, enligt Södrans rapportering.

Läs även: Skolor och förskolor föreslås läggas ner: “Svårt och smärtsamt beslut”

Läs även: I backspegeln: Nedläggningshot, protester och en politisk vändning

 

Kerstin Lundh, Göran Hoffman och Åsa Ljungkvist
Efter valet 2022 stod det klart att majoriteten i Hedemoras kommunfullmäktige bestod av Socialdemokraterna (9 mandat), Moderaterna (8 mandat) och Miljöpartiet (1 mandat). Här ses representanter från majoritetspartierna, från vänster: Kerstin Lundh (MP), Göran Hoffman (S) – tidigare kommunalråd, samt Åsa Ljungkvist (M) – ordförande för Moderaterna. Nu prövas samarbetet, efter att Kerstin Lundh deklarerat att MP inte vill lägga ner skolan i Garpenberg eller förskolan i Stjärnsund, ett förslag som M och S står bakom. Foto: Sara Flodin/Arkiv

I artikeln framgick det även att Lundh inte ville säga något om nedläggningshotade Västerby skola, då hon vid tillfället ännu inte träffat föräldrarna till elever på den skolan.
Lundh svarade även på ett par direkta frågor från Södrans reporter, bland annat om hur hon ser på det fortsatta samarbetet mellan M och S. “Jag hoppas att de vill ha oss kvar i alliansen ändå. I och med att det blir på återremiss finns det möjlighet för dem att ändra och göra om. Så jag ser det inte som att det kommer att påverka vårt samarbete. Det tror jag inte, men man vet inte”, sade Kerstin Lundh till Södran.

Läs även: Stor ilska över förslaget att lägga ner skolor: “Det är ett urdåligt beslut”

Läs även: Skolnedläggningarna ett steg närmare att bli verklighet: “Känsliga frågor”

 

Kerstin Lundh (MP), politiker i Hedemora kommun.
I en artikel i Södra Dalarnes Tidning säger Kerstin Lundh (som sitter på MP:s enda, och avgörande, mandat i kommunfullmäktige) att partiet inte vill lägga ner skolan i Garpenberg eller förskolan i Stjärnsund. När Lokalt i söker Lundh får tidningen dock ingen egen kommentar till detta. Foto: Privat

Lokalt i har sökt Kerstin Lundh för att få kommentarer till det som sades på mötet och hur hon och Miljöpartiet resonerar i frågan om den nya skolorganisationen.
Lundh vill i dagsläget inte ge några kommentarer om detta till Lokalt i utan svarar så här, via mejl, på måndagen:
“Hej Pär. Vi har medlemsmöte om detta i Miljöpartiet den 4/12 på kvällen. Du är välkommen att höra av dej efter det då jag har mer kunskap. Mvh Kerstin Lundh”.

Du kan inte säga något redan i dag om hur du/ni resonerar i frågan?
“Nej tyvärr kan jag inte bidra med någon kommentar idag före vårat möte den 4/12.”.

Men Södran hade ju citerat dig i sin artikel, bland annat detta (citat från artikeln): Då måste du ju kunna säga samma sak till mig, tänker jag?
“Tyvärr Pär kan jag inte lämna någon kommentar”.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS