ANNONS

Kommunpolisen Thomas Nordström initierade mötet, tillsammans med Hedemora kommun. “Vi ska följa upp detta framöver och se om det har blivit något av det vi diskuterade, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Möte om motorer och stök lockade många

HEDEMORA. Flera Hedemorabor anser att motorburen ungdom stör och för oväsen i stan på kvällar och nätter. För att diskutera situationen ordnades en diskussionskväll i St Paulusgården.

Temat för diskussionskvällen var “EPA:n – episk eller epig?” med frågeställningarna “Vad händer i Hedemora om kvällarna?” och “Hur vill vi att det ska vara”.
– Det var kommunen och jag som initierade mötet, genom vårt samarbetsforum BUV-gruppen, barn och ungdomsverksamhet. Jag vill dock poängtera att problematiken inte bara handlar om EPA-traktorer utan om motorburen ungdom som även kör personbilar, säger kommunpolisen Thomas Nordström som var moderator för mötet.
Vid mötet deltog ungdomar, föräldrar, polisen, politiker och tjänstemän som träffades för att ha en dialog om situationen.
– Det blev ett bra möte, över förväntan. Representanter från McDonald´s, där det ofta är stökigt på kvällarna, var också med liksom Hamre Motorklubb från föreningslivet och boende i centrum som är drabbade. Vi pratade om hur det har sett ut och vilken problematik vi har identifierat och hur vi vill jobba framåt, säger Thomas Nordström.
Han upplever att alla parter fick chansen att säga sitt och att det blev en lugn och balanserad diskussion.
– Vi sade tidigt till vad som gällde, att man måste hålla god ton och visa respekt, säger Thomas Nordström.
Förutom problematiken med att fordon för oväsen sena kvällar och nätter så pratade man även om riskmiljöer.
– Det dricks en hel del bland ungdomarna på dessa samlingsplatser och vi försöker upplysa föräldrarna om att det inte är en så ordentlig miljö alla gånger. Samtidigt är vi tydliga med att det bara är en liten klick som missköter sig och för oväsen, de flesta vill mest bara umgås, säger Thomas Nordström och fortsätter:
– Det är lite ge och ta i detta. Motorfordon är en kultur och ett intresse hos ungdomarna som vi måste respektera och vi måste lyssna på vad ungdomarna tycker, samtidigt som de måste förhålla sig till de regler som finns.
Ett 80.-tal personer kom till mötet.
– Jag har varit på liknande möten i Avesta tidigare, men inte av den här omfattningen. Vi ska följa upp detta framöver och se om det har blivit något av det vi diskuterade, säger Thomas Nordström.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v4

Facebook

ANNONS

ANNONS