Oppositionsrådet Lennart Mångs (M) har blivit ett “hett byte” och samarbetspartner i Hedemora efter valet. Nu avgörs om Göran Hoffman (S) kommer sammarbeta med honom eller själv bli oppositionsråd.
Foto: Sara Flodin

Moderaterna är ett ”hett byte” efter valet

HEDEMORA Helgens val fick kommunens politiska partier att delas in i gruppen ”vinnare” eller ”förlorare”. Medan Sverigedemokraternas Marit Andersson kände en stark glädje drabbades andra av eftertankens kranka blekhet.

Marit Andersson (SD) stod framför Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när han höll sitt tal på partiets valvaka under valnatten.
– Det var så kul. Jag har aldrig sett honom så glad, berättar Marit som nu är tillbaka i Hedemora igen.

Sverigedemokraternas Marit Andersson hade svårt att sluta le efter valets framgångar i både Hedemora och riket. Foto: Sara Flodin

Även här har partiet gjort stora framgångar och stigit 3,6 procent till 25,7 procent, enligt de preliminära siffrorna som tidningen fick utgå ifrån vid pressläggningen.

– Och i riksdagsvalet röstade 29,1 procent av Hedemoraborna på SD, informerar Marit som känner att det är ”medvind” för partiet.
Socialdemokraterna i kommunen sjönk däremot nästan lika mycket som SD ökade.
– Det är klart att vi är besvikna, så är det, erkänner Hedemoras kommunalråd Göran Hoffman (S) efter att partiet, enligt preliminära siffror, tappat tre mandat i kommunalfullmäktige.

– Vi har lagt ner otroligt mycket jobb. Därför känns det snöpligt att det blev så här. Vi ska försöka analysera vad det beror på, säger Göran som funderar på om vissa kommuninnevånare tycker att planerna med den planerade simhallen är ogenomtänkt.
– Det är inte så att vi ska kasta ut 250 miljoner på en sådan, det är många bitar kvar innan vi tar något sådant beslut, säger Göran som trots allt har fått känslan att många är positiva till en ny simhall.

När rösterna räknats samman i Hedemora kommunala val och de preliminära siffrorna publicerats stod det klart att Moderaterna ökar samtidigt som förtroendet för Socialdemokraterna har sjunkit. Foto: Sara Flodin

Även Centerpartiet har tappat flera mandat när partiets siffror sjunkit cirka tre procent. Enligt de preliminära siffrorna får de nöja sig med fyra mandat i år. Denna förlust försvårar ett fortsatt samarbete med Socialdemokraterna.

– Det är något som partiet drabbats av över hela landet, konstaterar Lillemor Gunnarsson (C), som varit kommunalråd tillsammans med Göran Hoffman men som nu kanske blir entledigad från tjänsten.
– Det har jag inte heller något emot då jag har en meningsfull fritid, men vill gärna vara med och påverka och sitta kvar i fullmäktige.
Lillemor tror att partiets fokus på vård, skola, klimat och kvinnors rättigheter kan legat dem i fatet när valdebatten cirkulerat kring kriminalitet, elpriser och kärnkraft. Att partiet stått för långt ifrån de frågor som varit aktuella under valet. Under den gångna mandatperioden har Lillemor fått ta del av missnöje från centerpartister.
– Att de inte tycker om att vi samverkar med Socialdemokraterna. Moderaterna har vuxit och jag tror att de kan ha tagit några röster från oss.
Ett annat skäl tror Lillemor kan vara att många andra partier utlovat stöd till bönder under den senaste tiden.

Det är fortfarande osäkert om Lillemor Gunnarsson (C) kommer få sitta kvar vid makten de kommande fyra åren. Foto: Sara Flodin

Göran Hoffman (S) säger att partiet är öppet för att samarbeta med alla partier, men inte med Sverigedemokraterna. Ett samarbete med Moderaterna ser han inte heller som omöjligt.
– Det är en förhandlingsfråga. Lokalt finns det många saker som vi har samma syn på, absolut. Sedan finns det sådant som vi inte har samma syn på.

Om Sverigedemokraterna får chans att leva upp till förväntningarna är Marit Andersson bestämd på vad som behöver genomföras första förändring.
– Det är att få in svenska i omsorgen. Det har vi kämpat för under många år nu, säger Marit som tror att många slutar i vården för att de får mycket att göra på grund av att vissa av deras kollegor inte förstår vad som ska göras.
– Så jag tror att det underlättar för omsorgens personal och att de som slutar kanske stannar kvar.
Marit nämner sedan att partiet ska kämpa för att få fram fler tomter för industri och bostäder och hymlar inte med att hon önskar ett samarbete med Moderaterna för att få chans att uppfylla dessa vallöften.
– Även kommunlistan. Vi står ganska långt ifrån varandra ideologiskt, men vi har röstat för varandras motioner under årens lopp och har ganska lika åsikter, tycker Marit Andersson (SD).

Moderaterna och Lennart Mångs har blivit ett hett byte efter valet. Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna önskar ett samarbete med partiet. Foto: Sara Flodin

Moderaterna i Hedemora kommun har alltså blivit ett ”hett byte” och fler partier suktar nu efter ett samarbete med kommunens oppositionsråd Lennart Mångs. Han vill dock inte ta ställning innan han talat med övriga partikamrater och inväntar det slutgiltiga resultatet, men är nöjd med partiets resultat i kommunen.

– Vi har gjort ett kanonval, jag är lite småchockad. Vi har nästan ökat 5 procent, säger Lennart och att han arbetar ”för Hedemoras bästa” samt att en ordentlig utredning bör göras av den planerade simhallens driftskostnader. Lennart Mångs är dock öppen med att Moderaterna kommer samtala med alla partier. – Vi stänger inte dörren för något parti i det här skedet, så mycket kan jag säga.

Lokalt i Hedemora & Säter kommer följa utvecklingen och rapportera hur det går.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!