Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
På rasten umgås killarna i klass 8A med mobilerna i händerna. Elias Lindberg och Viggo Olsen tycker att det är dumt av Tidöpartierna att införa mobiltelefonförbud på alla Sveriges skolor.
Foto: Sara Flodin

Skola i Horndal tillåter mobiler under rasterna

HORNDAL. Johan-Olovskolan i Horndal har tidigare haft ett mobilförbud, men sedan mitten av april tillåts elever på högstadiet använda sina mobiler på rasterna. Rektorn Mikael Isaksson förklarar varför skolan valde att backa i beslutet. – Eleverna representerar en helt annan generation med en kultur som jag måste förhålla mig till.

– En stor andel av våra kränkningsärenden sker på sociala medier och vi ville försöka att minska andelen kränkningar som förekom under skoltid via mobiltelefon, förklarar rektor Mikael Isaksson.
Ytterligare ett skäl till att införa mobilförbudet var att stärka de sociala banden mellan eleverna och ledningens ambition var att få dem att umgås mer.

Rektor Mikael Isaksson på Johan-Olovskolan. Foto: Sara Flodin

– De umgås mer utan en mobiltelefon i handen, men i efterhand kan vi tycka att det inte gav någon våldsamt positiv effekt över tid, påpekar Johan-Olovskolans rektor Mikael Isaksson och berättar att de, i ett första skede, dock såg en minskning av kränkningar under skoltid.
– Många föräldrar tyckte också att beslutet var rätt och initialt fungerade det bra att få eleverna att följa reglerna. Över tid har vi sett att inte alla elever följt reglerna. De säger att de har mobilen hemma.
– Eller så lämnar de in en gammal telefon, inflikar skolans biträdande rektor Lisbeth Frejd.

 

Johan-Olovskolan i Horndal har haft förbud mot mobiler under cirka fem år, men inte nu längre. Ndeye Cissoko och Destiny Guzel tycker att “allt blev lättare” nu när de får ha sina mobiler på rasterna igen. Foto: Sara Flodin  

Från och med detta år inför Norbergs skolor mobilförbud. Klicka HÄR för att läsa mer om förbudet!

Mikael Isaksson tycker att det finns ett antal praktiska frågor som är värda att beakta innan en skola går i drift med ett mobilförbud eftersom det ska hanteras och administreras under skoldagen. Vem ska ta emot telefonerna, var ska de förvaras och vem lämnar ut dem? Skolan måste även ta ansvar för försäkring och eventuell ersättning om någon mobil skulle skadas.

Rektor Mikael Isaksson visar en låda där mobilerna förvaras under lektionstid då fortfarande inga mobiltelefoner tillåts. Foto: Sara Flodin

– Det blev svårare och svårare för oss att administrera det. När omfattningen är stor måste vi utvärdera och omvärdera även om vi har en rutin mot brott av ordningsregler.
Därför genomförde skolan en enkät ur ett elevdemokratiskt perspektiv som visade att eleverna tyckte att det var ett tråkigt förbud, något som Mikael tycker väger tungt.
– Plus att vi såg att förbudet inte gav tillräcklig effekt i tillräcklig omfattning.
Mikael förstår att mobiltelefonen är en stor trygghet för många ungdomar och tycker att det är viktigt att lyssna på eleverna.
– Vi ska borga för elevdemokrati. De får inte bestämma, men de har all rätt att föra fram sina åsikter och det måste jag förhålla mig till.

Ndeye Cissoko, Destiny Guzel och Evelyn Viklund umgås trots att de sitter med mobilerna i sina händer. Foto: Sara Flodin

I Johan-Olovskolans kapphall sitter Ndeye Cissoko, Destiny Guzel och Evelyn Viklund och tittar på Snapchat. De ser det som ett tidsfördriv och Destiny tycker att det varit tråkigt att vara utan sin mobil.
– Jag har fått leta efter personer i stället för att skriva till dem, säger hon och Evelyn förklarar att det har varit mer skadegörelse på skolan när eleverna inte haft något att göra.
I en annan del av skolan umgås ett gäng killar från klass 8A med mobilerna i händerna. De säger att de tittar mest på Snapchat och Tiktok. Killarna är positiva till att de får använda sina mobiler på rasterna igen.
– Vi har mycket mer att göra, säger en av dem.
Elias Lindberg och Viggo Olsen tycker att det är dumt av Tidöpartierna att införa mobiltelefonförbud på alla Sveriges skolor, men rektor Mikael Isaksson har en annan åsikt:
– Det är bra att vi får tydliga riktlinjer från staten. Det är ett stöd till Sveriges skolor med en lag som vi kan förhålla oss till. Jag ser inte det som något negativt. Det är en fördel med tydliga riktlinjer som gäller för alla. Lärarna tycker fortfarande att det finns ett värde i att ha ett totalt mobiltelefonförbud.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS