Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Helena Hammarstedt och Viktor Ajaxon undersöker värmeläckor på ett hus på Markusgatan i Avesta.
Foto: Lisa Björklund

Värmeläckage ska upptäckas med hjälp av drönare

AVESTA. Länsstyrelsen Dalarna har påbörjat ett projekt med bostadsrättsföreningar i Dalarna. Det går, bland annat, ut på att upptäcka otätheter i husens isolering, i syfte att spara energi. Först ut är BRF:er i Avesta kommun.

Ovanför taken till bostadsrättsföreningen på Markusgatan 18 hovrar Viktor Ajaxons drönare.
– Med hjälp av en värmekamera kan man se om det finns områden som det läcker energi ur, säger han.

Viktors företag kallas Ajaxon konsulting och har sitt säte i Linköping. Dess drönare kan ta termografiska foton, vilket innebär att de kan påvisa små temperaturskillnader på exempelvis ett tak med hjälp av infraröd (IR) strålning.
– Man kan se, speciellt runt skorsten, taknock och även runt fönster, att här behöver man tilläggsisolera.

Hovrande drönare.
Hovrande drönare, på väg upp mot taket.

Informationen som samlas in, skickas sedan till bostadsrättsföreningarna. Med hjälp av den har de möjlighet att förbättra isoleringen, exempelvis på taket, och därmed spara energi.
– Spännande i det här fallet, säger Viktor Ajaxon, är att man har satt upp solceller. Man kan se att vissa av solcellerna är varmare än andra. Man kan se att de som är varmare hämtar hem sämre energi och då behöver man ibland byta ut dem.

Hur ofta upptäcker du värmeläckor med drönaren rent generellt?
– Jag brukar oftast fota vanliga villor och där upptäcker man nästan alltid det någonstans. Man kan också se om det läcker in mellan två takpannor. Det här är ett billigt sätt att se över sitt hus. Med hjälp av drönaren kan man göra precisionsinsatser.

Viktor Ajaxons drönar-undersökningar är en del i ett större projekt för att energieffektivisera bostadsrätter i Dalarna. Det drivs av länsstyrelsen Dalarna där Marit Ragnarsson är projektledare.
– Insatsen med drönare är ett tillägg till en energikartläggning som ett annat företag – Industriell laststyrning – gör för länsstyrelsens räkning, säger hon.

Drönaren skickas upp över taknockarna för att undersöka eventuella värmeläckor i taket.

Projektet finansieras från EU-fonden för Östersjöprogrammet (Interreg Baltic Sea Region), som ska verka för en hållbar och innovativ Östersjöregion.
Syftet med just det här projektet är att hjälpa bostadsrättsföreningar att hitta vilka konkreta åtgärder de kan göra för att spara energi. Enligt lagen ska de ha en energideklaration.
– Fastighetsbolag har energikompetensen, men det kan vara svårare för BRF:er att ha den. Det här är första gången som vi gör riktade insatser med dem. Har man många värmeläckor är det ett onödigt slöseri med energi och det är onödiga pengar som slösas på energi.

I Dalarna vänder sig länsstyrelsen till ungefär 130 bostadsrätter med en förfrågan om de vill delta i projektet. Sedan är det upp till varje bostadsrättförening om de vill vara med.
– Vi vet ännu inte hur många som nappar. Vi började i Avesta, längst ner i Dalarna. Hittills är det sju BRF:er i Avesta som har sagt ja, säger Marit Ragnarsson.

Viktor och drönaren, på jakt efter värmeläckage.

Några av fördelarna med energieffektivisering

  • Sänkta kostnader för energi.
  • En lägre energiklass kan ge lägre räntor på bolån.
  • Minskat klimatavtryck.
  • Bidrar till att Dalarna klarar den framtida energiförsörjningen.
  • Höjer värdet på fastigheten.
  • Stabil ekonomi och låga avgifter ger högre värdering vid försäljning av bostadsrätter.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!