ANNONS

Fredrik Schelin, Janne Bjurman, Johan Dagerhamn, Ola LInnteg, klubbchef på Säters golfklubb, samt Jens Sylsjö ser fram emot att den första satellittävlingen av Matchen mot cancer ska spelas i Säter, den 24 juli.
Foto: Pär Sönnert

Matchen mot cancer spelas på Säters golfklubb: “Känns ärofyllt”

SÄTER Efter att ha spelats på Åkersberga Golfklubb fem gånger expanderar golftävlingen Matchen mot cancer till övriga landet. Den första satellittävlingen spelas i Säter, den 24 juli. “Det blir som hemmaplan för mig, fast jag spelade faktiskt aldrig här innan jag flyttade från kommunen”, säger Johan Dagerhamn, grundare till Matchen mot cancer och uppvuxen i Gustafs.

Efter att ha fått ett canceråterfall 2014 ville Gustafsbördige Johan Dagerhamn göra något som tack till den fina vård han fått.
– Jag ville ge lite tillbaka. Jag fick testikelcancer 1995 och sedan kom cancern tillbaka 2014. Jag genomgick en stor operation och beslöt mig sedan för att samla in pengar till vården genom att anordna innebandymatcher med några kändisar, berättar han.

Planen på att kombinera detta med sitt golfintresse fanns dock och blev verklighet efter att Johan träffat Janne Bjurman på Åkersberga Golfklubb, där de båda spelar golf.
– Vi märkte att vi hade mycket gemensamt. Jag kommer från Falun från början och har jobbat i Gustafs. Vi hade lite gemensamma bekanta, berättar Janne som genast nappade när Johan berättade om sina planer.

– Janne satte eld i baken på mig och året efter, 2017, hade vi den första upplagan av Matchen mot cancer. Den spelades på Åkersberga Golfklubb och vi samlade in 282 000 kronor första året. Hittills har vi samlat in drygt 1,2 miljoner kronor. Pengarna går till Cancerrehabfonden och till Radiumteamet, säger Johan Dagerhamn.

I maj fjol återkom hans cancer på nytt, vilket krävde en ny operation, och i augusti drabbades Johan av en annan sorts cancer, denna gång i halsen.
– Jag opererades den 10 augusti och stod på golfbanan igen den 24 augusti. Det trodde inte läkarna att jag skulle klara, men jag är jäkligt envis, säger Johan.

Enligt honom är ensamheten en av de värsta sakerna med att drabbas av cancer.
– Först, när man berättar om sin cancer, står folk i kö för att komma och hälsa på. Men sedan blir det tyst. Folk vet inte vad de ska säga och de törs inte fråga hur man mår. Det blir dumt, för det är ju då som man behöver mest stöd, när man genomgår cellgiftsbehandlingarna. Om man ligger där med sitt dropp och mår dåligt så vill man gärna höra ett “Hur mår du?”, det visar att folk bryr sig om en. Och jag upplever att anhöriga till cancerdrabbade inte heller får stöd, säger Johan Dagerhamn.


Johan Dagerhamn, grundare av Matchen mot cancer, kommer från början från Gustafs. “Så det här blir lite hemmaplan för mig”, säger han.

 

Den gångna helgen hölls Matchen för cancer för femte gången i Åkersberga. Den 24 juli är det dags för den första satellittävlingen ute i övriga landet och valet föll på Säters Golfklubb, bland annat eftersom flera av arrangörerna har koppling till Dalarna.
– Det känns jättekul att få vara med och arrangera den första satellittävlingen. Det är både spännande och ärofyllt. Det är viktiga saker och vi hoppas att det här ska bli stort även i Säter, säger Ola Linnteg, klubbchef på Säters Golfklubb.

Målsättningen är att arrangemanget ska utökas med en eller ett par nya orter per år.
– Jättekul att Säters GK nappade på detta. Vi börjar i lite mindre skala och sedan kan vi växla upp, säger Janne Bjurman.
– I Åkersberga har vi ett tak på 144 spelare, fördelade på 36 bollar med fyra spelare per boll. Det är tre betalande spelare och en profil i varje boll. Här i Säter blir det lite färre, kanske 24 bollar. De tre bästa lagen i satellittävlingarna kvalificerar sig sedan till Sverigefinalen som vi spelar i Åkersberga i juni året efter, berättar Johan Dagerhamn.

En av profilerna som är med är Jens Sylsjö, som kommer från Falun och i många år har spelat i bandet Rednex.
– Vi i bandet har samlat in pengar till välgörenhet i många år. När vi fick frågan om att spela på banketten till Matchen mot cancer så läste jag på om arrangemanget och insåg att jag gärna ville vara med och jobba med detta. Jag har fått äran att vara med och spela. Det är fantastiskt med det här engagemanget och Johans drivkraft. Sen är det kul att kunna expandera till Säter, när så många av oss har anknytning till Dalarna, säger Jens Sylsjö.

Tanken är att ha lokala profiler med i satellittävlingarna.
– Här i Säter ska profiler som Anders Limpar och Henrik Strömblad vara med, men även gamla Leksandsspelare som Magnus “Sigge” Svensson och Jens Nielsen samt IBF Faluns innebandystjärnor Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström, berättar Janne Bjurman.

Hur tänker ni kring publiken?
– Just nu får vi ta in 100 personer. Vi får se om det kan höjas ytterligare längre fram men tanken är absolut att publiken ska kunna komma och följa tävlingen, säger Johan Dagerhamn.

Fotnot: På Facebooksidan “Matchen Mot Cancer” finns mer information om arrangemanget.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 25, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS