Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kyrkoherden Anna Segerbo på Avesta-Grytnäs pastorat och hennes kollegor kommer finnas på plats på Avesta kyrkogård under allhelgonahelgen.
Foto: Sara Flodin

Många möjligheter till en personlig begravning

AVESTA ❚ Under allhelgonahelgen vallfärdar mängder av människor till kyrkan för att uppmärksamma de som lämnat jordelivet. De borgerliga begravningarna ökar visar statistik från Avesta-Grytnäs pastorat. – Alla har rätt till en begravning, förklarar kyrkoherde Anna Segerbo.
Under alla helgon-helgen är kyrkans personal på kyrkogården i Avesta för att möta besökaren och bjuda på kaffe samt arrangera minnesgudstjänst. Kyrkoherden Anna Segerbo på Avesta-Grytnäs pastorat kommer finnas på plats. Anna jämför begravningsceremonin med en vigsel som kan vara borgerlig eller kyrklig.
– Det är samma juridiska bit, men vi omgärdar den med böner och välsignelser. En begravning handlar om att träffas för att minnas. För att hedra, men också för att överlämna den som är död till gud.
Alla som är folkbokförda i Sverige, och har en beskattningsbar förvärvsinkomst, betalar begravningsavgift. Den som inte är medlem i Svenska kyrkan har rätt till en ”neutral” lokal utan religiösa symboler där begravningsceremonin kan hållas. I Avesta används gravkapellet och församlingsgården vid borgerliga begravningar.
– Vem som helst kan hålla i en borgerlig begravning och personen får utforma ceremonin som denne vill.
Den som väljer att genomföra en borgerlig begravning kan även anlita en borgerlig officiant som utför begravningsceremonin.
Det händer att de anhöriga vill ha en kyrklig begravning, trots att den döde gått ur kyrkan. Anna uppmanar alla att prata med sina anhöriga om hur man vill ha det efter sin bortgång.
– Jag brukar fråga de anhöriga om personen sagt något om hur denna vill begravas.
Under allhelgonahelgen tänker många på de anhöriga som lämnat jordelivet. Foto: Sara Flodin
Det har hänt att Anna gjort undantag för att de anhöriga önskar en kyrklig begravning.
– Vi försöker vara lite generösa i vår hållning till detta. Det är intressant att veta varför personen gått ur kyrkan. Tyckte denna att hela ”kyrko-idén” är befängd ska man inte göra våld på personen.
Den som inte är medlem i kyrkan betalar cirka 18 000 kronor för en begravning i Avesta-Grytnäs pastorat. Tiden mellan dödsfall och kremering får inte överstiga fyra veckor.
– Då måste personen vara kremerad eller att kistan sänkts ner i jorden.
Vill de anhöriga ha ett uppskov, måste de ansöka om detta hos Länsstyrelsen.
– En urna skall sättas ner inom ett år. Om du kremerar först och väljer en akt med urna har du längre tid på dig, tipsar Anna den som har svårt för att bestämma sig.
I Avesta kan gravkapellet och församlingsgården användas vid borgerliga begravningar. Foto: Sara Flodin
Antalet personer som blivit gravsatta i kista, utan kremering, har fördubblats i Avesta-Grytnäs pastorat. Under 2021 var dessa elva, medan de var 22 förra året. Anna tror att det kan vara att en högre andel muslimska personer har gravsatts i den muslimska delen av kyrkogården.
– Det kan vara så då de begraver personen med ”hel kropp”.
❚ Minneslund: Helt anonym gravsättning utan närvaro.
❚ Asklund: Helt anonym gravsättning utan närvaro, men ett löv på metallträd symboliserar en gravsatt.
❚ Askgravplats: En plats där namnen markeras med en platta, endast snittblommor.
❚ Urngravar eller kistgravar: Vanliga gravar med gravsten:
❚ Akt med urna: Personen är kremerad innan ceremonin.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!