ANNONS

Melker Andersson (M) utanför Olympicaskolan, en av friskolorna som han menar tillför Hedemora kommun någonting genom för sin pedagogiska inriktning.
Foto: John Leander

M ger S mothugg om friskolor

HEDEMORA Socialdemokraterna i Hedemora gick nyligen ut med att de inte vill se fler friskolor i Hedemora. Moderaterna tycker annorlunda och bemöter nu Socialdemokraternas argumenten mot friskolor.

Ett av Socialdemokraternas argument är att friskolor får lika mycket pengar som de kommunala skolorna och att de gör stora vinster på skattebetalarnas bekostnad.

Melker Andersson (M), som sitter i bildningsnämnden, håller inte med.
– Beträffande ekonomin så täcker inte skolpengen friskolornas kostnader eftersom man får lägre kompensation för moms och för att man anser att ersättningen för administration är för låg jämfört med kommunens kostnader. Det är vad Friskolornas Riksförbund själva säger.

Inte heller håller man från moderathåll med om att friskolor i stor omfattning skulle ha misslyckats med att blomstra med pedagogiska idéer som fristående huvudmän. I synnerhet inte i Hedemora kommun och han nämner Annaskolan i Dormsjö med sin Waldorfpedagogik och Olympicaskolan i Hedemora med sin Idrotts- lek- och rörelseprofil som exempel.

Och kommer det fler intressanta friskolor och vill etablera sig så ska man inte stänga dörren för dem av princip, menar Melker Andersson.
– Skulle det dyka upp en friskola som har ett upplägg och inriktning som har gehör hos allmänheten så finns ingen anledning att säga nej. Och samtidigt så har ju kommunen också det direkta tillsynsansvaret. Om det skulle finnas friskolor som inte uppfyller kraven, då får man väl lov att agera då.

Med det sagt tillägger Melker Andersson att Moderaterna i Hedemora inte är rakt av positiva till friskolor bara för sakens skull.
– Skulle någon aktör bara rakt upp och ner vilja starta en friskola. Det vill säga utan någon särskild inriktning som tillför något extra, utan bara tömmer de kommunala skolorna på elever, ja då är Moderaterna emot.

Facebook

ANNONS

ANNONS