Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
År 2030 bör utsläppen vara 63 procent lägre än utsläppen var år 1990, enligt Sveriges klimatpolitiska ramverk.
Foto: Dreamstime

Ludvika är en av landets bästa klimatkommuner: ”vinn-vinn både för plånboken och miljön”

LUDVIKA. Ludvika kommun är femte bäst i Sverige när det gäller minskningen av utsläpp av växthusgaser sedan 2015 enligt sajten Klimatkollen. – Den viktigaste faktorn är att alla tillsammans är med och bidrar till detta, säger Ludvikas ena kommunalråd, Leif Pettersson (S).

Enligt forskare vid Uppsala universitet, finns inte mer än 170 miljoner ton kvar om Sverige ska hålla sin del av Parisavtalets 1,5-gradersmål. I samarbete med företaget Climate View och flera miljöorganisationer, driver föreningen Klimatbyrån en sajt som kallas Klimatkollen.se. De har delat upp och rankat Uppsalaforskarnas koldioxidbudget på kommuner.
Av landets 290 kommuner hamnar Ludvika kommun på plats fem. Kommunen behöver minska sina utsläpp med 17 procent årligen för att inte överskrida Parisavtalets mål, vilket är fyra procentenheter lägre än landet i helhet som behöver minska utsläppen med 21 procent per år. Leif Pettersson (S), kommunalråd, svarar på tre frågor om kommunens klimatarbete.

Vad ska Ludvika kommun göra för att minska utsläppen ännu mer?
– Vi behöver ta innovativa grepp så som att börja räkna med Livscykelanalys (LCA), ett viktigt verktyg för att bedöma miljöpåverkan. Så att man räknar med hela produktens livslängd när man tar beslut. För två år sedan la vi till exempel en helt klimatneutral asfalt som binder kol mellan Ludvika och Björsjö. Mer nytänk behövs och att använda resurserna mer effektivt. Kanske samanvända lokaler och materiel i större utsträckning, fasa ut fossila bränslen och hitta sätt att binda kolet.

Leif Pettersson (S). Arkivfoto

Hur kommer det sig att Ludvika är bäst i Dalarna, och femma i landet, på att minska sina utsläpp?
– Vi har så många företag som är med och bidrar och ställer om. Bland annat Spendrups som tillverkar mest ekologiskt öl i hela världen och Hitachi som inte bara bidrar till energiomställningen – de bygger nycklarna till den i hela världen. Många av våra invånares lördagsnöje är att gå på loppisar samtidigt som många har satsat på solceller, laddplatser, rekoringar, Earth Week. Ludvika kommun var först ut i Dalarna med att införa fastighetsnära insamlingssystem, fossilfri fjärrvärme redan 2020 och att ha miljökrav i våra upphandlingar. Ludvika Hem är med i klimatinitiativet som innebär att man åtar sig att minska sin energianvändning med 30 procent för att vara helt fossilfria till 2030. Nyckeln är att vi är så många som är med och bidrar till detta och att vi tillsammans hjälps åt, det är en riktig vinn-vinn både för plånboken och miljön.

Foto: Dreamstime

Vad ska Ludvika kommun göra för att fortsätta att minska utsläppen av växthusgaser?
– Någon färdig detaljerad plan har vi inte, men det viktigaste är att fortsätta arbeta vidare med det vi redan gör så som att energieffektivisera och fasa ut de fossila bränslena. Det är ett brett engagemang som kommer att behövas för att nå målet. Det är inte enbart är en utmaning för den kommunala verksamheten. Därför är det otroligt viktigt att underlätta för medborgarna och företag så att det blir lätt att göra rätt.

2017 antog Sverige ett klimatpolitiskt ramverk som består av en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Det långsiktiga målet innebär att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045.
Sveriges klimatmål till 2030 och 2040:
• Utsläppen år 2020 bör vara 40 procent lägre än utsläppen år 1990.
• Utsläppen år 2030 bör vara 63 procent lägre än utsläppen år 1990.
• Utsläppen år 2040 bör vara 75 procent lägre än utsläppen år 1990.
Källa: Naturvårdsverket

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!