Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Siri Lundgren från Piteå med trollperuken, som är ett ständigt pågående projekt, och Henny Fröroth från Delsbo, som syr på en klänning som hon ska ha när hon spelar faun, sammanstrålar i Dala-Husby hos Annette Falk.
Foto: Sara Flodin

Lajvsommaren förbereds i Dala-Husby

DALA-HUSBY Personer från Sveriges olika hörn samlas hos Annette Falk i Dala-Husby för att sy kläder och förbereda föremål till sommarens rollspelsträffar och fantasy-lajv. På somrarna möts de i skogen för att hänge sig åt en uppdiktad värld med fauner, orcher och troll, men under vinterhalvåret finns tid att förbereda dräkterna som är minst lika viktiga för den som lajvar som spelets intrig.

– Det är roligt att ha ett snyggt läger och snygga dräkter. Det är jätteviktigt men inte ett krav för nybörjare, påtalar Annette Falk som upplåter sin ateljé till gängets kreativa individer.
– Vi har blivit en grupp med troll och fauner som bor i samma lilla by och har gemensamma intriger i rollspelet som heter ”Skymningssagor”.
Lajvet arrangeras två gånger per år i finska föreningens naturområde vid Finnstigen i Bredsjö, utanför Hällefors.
– Där är två finnbyar uppbyggda. I det här lajvet finns det tre människobyar, sen finns det konstellationer med olika skogsalver, orcher, troll och fauner, förklarar Annette som började med lajv 2007 eftersom hennes son lajvade.

Kicki Bjuvhammar från Kristinehamn tycker att det är avslappnande, men framför allt kul att pyssla. Hornen har hon gjort till sin dotter som också är lajvare. Foto: Sara Flodin

– Det är jätteroligt att hantverka, planera och sy sina kläder. En stor del av nöjet är att hantverka och samla på sig föremål, tycker Ylva Bäcklund från Uppsala.
Ylva, som har egna får, har precis lärt sig att karda ull, som hon tänkt tova något av.
– Jag tänkte lära mig att tova för jag har inte gjort det tidigare, förklarar hon och lägger till att hon redan tovat en ”liten lapp” som hon kan använda som sittdyna eftersom fleece är ”förbjudet” inom lajv, men fällar och sittdynor är något som behövs i lägret.
Under helgen ska även gänget göra bivaxdukar som de använder för att slå in mat i samt göra föremål av näver.

Kicki Bjuvhammar har gjort den lilla dockan som hennes dotter kan ta med när de lajvar. Foto: Sara Flodin

Fler i gänget deltar även i andra lajv, där de spelar helt andra karaktärer. Ylva och Annette planerar att åka på ett annat lajv i sommar som häxor.
– Så småningom vill man kanske ha nya kläder och då bygger man upp en större garderob, säger Henny Fröroth från Delsbo, som har dräkter till ett tiotal olika karaktärer.
Vissa spelar en roll på dagen och en annan på natten. Då byter personen karaktär. Kicki Bjuvhammar från Kristinehamn spelar både faun och orch under Skymningssagan som även hennes dotter deltar i. Eftersom fauner ska ha horn har hon tillverkat sådana till sin dotter och arbetar med dem hon själv ska ha på huvudet i sommar.
– Hornen kan se ut på olika sätt, förklarar Kicki som gör dessa av folie, ståltråd, hushållspapper och trälim.
Sedan målar hon dem med akrylfärg för att få en naturlig look. Färgen skyddar även materialet så det tål att utsättas för viss väta.
– Lajv är inte som cosplay där du jobbar i latex och foames och du ska visa upp dig. Dessa föremål och kläder ska tåla en miljö i skogen där du ska kunna springa, gömma dig och kanske boffra, vilket är att vi slåss med mjuka skumgummivapen, boffervapen, inflikar Annette.
Kicki har alltid skapat olika saker, men säger att det är nytt för henne att tillverka kostymer.
– Det är kul och vi lär oss en massa olika knep av varandra. Därför är det extra kul att ses så här och ta del av de tekniker som de andra jobbar med.
Annette säger att de som pysslar med lajv också ofta blir ”duktiga hantverkare” och att vissa blir speciellt duktiga på läderhantverk. Hon nämner några olika hantverk som ingår i skapandet: Sömnad, stickning, virkning, tovning samt sminkning och arbete med latex för att göra helmasker till exempelvis orcherna.
– Orcherna är väldigt avancerade. De ser ut som tagna ur Sagan om ringen-filmerna. Personerna helsminkas och även händerna ska vara snyggt sminkade. De är så ambitiösa och duktiga, prisar Annette dem som orkar styla om sig till orch.
Inte bara rutinerade lajvare har samlats hos Annette. Ludvig Jöcker var på sitt första lajv denna höst, vilket gav mersmak och anledningen till att han åkte till Dala-Husby.
– Det var väldigt spännande och ovant, men gruppen var trevlig och välkomnande.
– Jag spelade faun som, i den världen, är villebråd för orcher och blev jagad och gick runt och var lite rädd, vilket var en intressant och kul upplevelse.

Ludvig Jöcke från Stockholm är nybörjare inom lajv-värden och även framför symaskinen. Efter en liten ansträngning lyckas han sy både en påsväska och ett bokomslag. Foto: Sara Flodin

Ylva tipsar den som vill börja med lajv att satsa på ett ”grundkit”.
– De lajv som jag varit på är i grunden medeltid. Sen är det mer eller mindre fantasi omkring det. Jag har en grundmantel och ull- eller linneklänning som jag smyckar, förklarar hon.
– Som nybörjare ska du ha saker som fungerar. Du ska inte komma i en syntetjacka eller färgglada gymnastikskor. Du kan däremot sy ett överdrag som döljer gymnastikskorna och ha en ulljacka eller linnesärk med mantel, uppmanar Anette som tycker att bra skor är viktigt men ”svårt”.
– Man måste vara rädd om sina fötter, de ska vara torra och varma, fastslår Annette som tycker att det fungerar att fästa päls på ett par gummistövlar.

Annette Falk öppnar sin atelje i Dala-Husby för en grupp lajvare som skapar kläder till sommarens evenemang. Foto: Sara Flodin

Annette tycker att loppmarknader är bra platser att finna material på.
– Håller man sig till naturmaterial när man gör sina dräkter brukar det fungera riktigt bra, oavsett om du spelar skogsfolk eller människa. De flesta skogsfolk håller sig till jordnära färger. Skogsalverna har mycket grönt och ljusbruna kulörer.

Detaljerna är viktiga för den som lajvar. En tovad och broderad spindel kryper på Annette Falks dräkt. Foto: Sara Flodin

Den som deltar i ett lajvspel får läsa in sig på en grundhistoria som arrangören skrivit. Sedan läggs idéer in från deltagarna. Vid sidan av pysslandet skriver Anette på dessa.
– Dels berättar vi vad vi gjort på de tidigare lajven, om viktiga händelser och hur vi tycker att våra intriger skulle kunna utvecklas, dels vilka ceremonier och ritualer som ska genomföras och vilka hemliga föremål vi har.
Annette tycker inte att den som lajvar måste vara en bra skådespelare.
– Det kommer med kostymerna och sedan kan man välja nivå, tipsar hon.
Vad är då roligast, pyssla eller vara ute på lajv? Den samlade skara är överens om att pysslandet är minst halva nöjet av lajvandet.
– Jag tycker mest om att ha sakerna på mig, säger Siri Lundgren som gjort en stor faun-peruk med massor av föremål på.

Fotnot: Den 2-6 juni arrangeras ett lajv vid Gyllbergen utanför Borlänge av föreningen Gyllene Hjorten.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!