ANNONS

En kvinna i 50-årsåldern från Hedemora kommun har dömts för bedrägeri, efter att ha tagit ut 13 500 kronor med ett bankkort som tillhörde en annan person. Obs: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Dreamstime

Kvinna döms för bedrägeri efter stort kontantuttag

HEDEMORA En kvinna i 50-årsåldern från Hedemora kommun har dömts för bedrägeri, efter att ha tagit ut 13 500 kronor med ett bankkort som tillhörde en annan person. Däremot frikänns hon från misstankarna om att ha stulit plånboken där kortet förvarades.

I slutet av september i fjol befann sig en man i en affär i Hedemora. Efter att ha betalat och lämnat affären satte han sig i sin bil och åkte hemåt. Tio minuter senare upptäckte han att plånboken var borta. I plånboken förvarade han bland annat sitt bankkort samt en lapp med koden till kortet. En stund senare lyckades han spärra sitt kort men då hade redan fyra uttag, på totalt 13 500 kronor, gjorts i flera bankomater i Hedemora.

Den nu dömda kvinnan stod bakom mannen i kön i affären. Hon har berättat att en närstående till henne skulle köpa en bil men att det tog väldigt lång tid för personen, och gänget som personen hängde med, att ta ut pengarna. Därför ville kvinnan hjälpa till och hon fick ett bankkort “från en kille i gänget” samt en kod och hjälpte dem att ta ut pengarna. Enligt henne visste hon inte att kortet tillhörde en annan person.

Falu tingsrätt anser att det är “uteslutet” att kvinnan skulle ta ut pengar med ett kort, utan att ens titta på kortet för att se vilket namn det stod där. Dessutom anser tingsrätten att det är besvärande för kvinnan att uttagen gjordes kort tid efter att målsäganden blivit av med sin plånbok efter affärsbesöket.

Tingsrätten anser att kvinnan är skyldig till bedrägeri. Däremot anser tingsrätten att det inte är bevisat att kvinnan stal plånboken av målsäganden och därför frikänns hon från misstankarna om stöld.

Falu tingsrätt dömer kvinnan för bedrägeri. Hon döms till villkorlig dom och till att betala 50 dagsböter à 180 kronor, sammanlagt 9 000 kronor. Hon ska även betala 13 500 kronor i skadestånd till banken samt 800 kronor till Brottsofferfonden och även stå för 3 500 kronor av kostnaderna för försvararen och målsägandebiträdet.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 25, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS