Kungens och Drottningens färd gick från residenset på Åsgatan, via bland annat Nybrogatan och Ölandsgatan – till Stora torget. För att undvika den översvämmade delen av Östra hamngatan hade rutten delvis dragits om.
Foto: Lisa Björklund

Kungen hyllade Dalarna under jubileumsbesök i Falun

DALARNA, Flaggorna vajade i vinden och Stora torget i Falun var fullt med finklädda människor som kommit för att fira Kungens 50 år på tronen.  – Jag är här för att se Kungen. Det är en bra sak att göra i livet någon gång, sa Joline Englund, 12 år från Falun.
I ett eget bås hade Kungen och Drottningen tagit plats framför ett hav av människor. Och på en liten scen snett emot underhöll bröderna Gustaf och Viktor Norén.
Tal hölls av såväl landshövdingen Katarina Höij som av kommunstyrelsens ordförande Liza Lundberg (S). Även kungen själv höll tal.
– Det är 50 år sedan jag efterträdde min farfar, Sveriges statschef och kung. 50 år är faktiskt en lång period, det känns ibland. Det har varit spännande, men ni som är lika års-rika som jag vet också att 50 år, det går faktiskt förvånansvärt fort. Och ibland så tycker man att det går lite för fort, sade han.
Kungens besök lockade många till Stora torget i Falun. Längst till höger, Joline Englund. Bredvid henne står vännen Liv Stenvall.

Carl XVI Gustaf pratade om den senaste tidens översvämningar och uttryckte sin medkänsla till alla som drabbats av dem. Därefter räknade han upp diverse kännetecken för Dalarna: Vasaloppet, skid-VM i Falun 2015, Anders Zorn, Carl Larsson, Orsa spelmän och dalahästar, bland annat.
– Det finns hur många goda exempel som helst, sade han.

Hemvärnets Musikkår Dalarna inledde och avslutade de publika festligheterna.

Dessutom var Hemvärnets Musikkår Dalarna på plats. De inledde med Jubileumsmarsch och avslutade med bland annat Sveriges nationalsång.Under en timme pågick festligheterna på Stora torget där den före detta radioprofilen Mats Ingels var konferencier. Och tillsammans med dalfolket såg han till att Kungen hyllades med ett fyrfaldigt leve.Gustaf och Viktor Norén avslutade med att sjunga Strövtåg i hembygden som de dagen till ära tillägnade Hans Majestät Konungen, samtidigt som de tillade:
– När jag växte upp i Borlänge var Rolling Stones mina kungar. Förra året fyllde de 60 år. Så i sammanhanget – Kungen – du är du ju bara barnet.

Gustaf och Viktor Norén stod för musikunderhållningen. Foto: Lisa Björklund
Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS