Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Jessica Eriksson, som är Avesta kommuns HR-chef, och Patrik Sundin (S) utgår från medarbetarundersökningen för att få koll över hur personalen har det.
Foto: Sara Flodin

Kommunens anställda vill ha hjälp att prioritera

AVESTA. Den gångna hösten fick Avestas kommunanställda svara på en medarbetarundersökning. Resultatet av den visar att de anställda behöver hjälp att prioritera när arbetsbelastningen är hög. – Jag vet att det finns utmaningar. Vi har haft diskussioner om hur det är på omsorgen och här får vi svaren från medarbetarna, säger kommunens HR-chef Jessica Eriksson som även själv har svarat på enkäten.

Mellan den 16 oktober och den 3 november hade kommunens anställda möjlighet att svara på en medarbetarundersökning angående hur arbetsmiljön i Avesta ser ut. Alla med månadslön fick chans att delta i den årliga enkäten, vilket är 2 221 personer och ett resultat summerades när fler än fem medarbetare på en enhet svarat på enkäten. Cirka 1 629 personer deltog vilket betyder att 73 procent svarade.
– Förra året hade vi en svarsfrekvens på 65 procent så det är en ökning, förklarar Jessica Eriksson som tycker att antalet svar gör undersökningen tillförlitlig.
Enkäten belyser frågor gällande organisationskulturen och hur styrning samt ledning fungerar. Kommunen jobbar tillsammans med fackorganisationer och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, för att identifiera “friskfaktorer”.
– Vi mäter dem för att se hur vi ligger till och var vi behöver rikta insatserna, förklarar HR-chef Jessica Eriksson som vill att medarbetarna ska känna en meningsfullaktighet.
– Det är det absolut viktigaste.

Resultatet från medarbetarundersökningen visar att omsorgsförvaltningens medarbetare tycker att de gör ett viktigt jobb. Foto: Dreamstime

I undersökningen får medarbetarna säga sitt om hur arbetsplatsens styrning fungerar. Har verksamheten mål tydliga och följs de upp? Vet de anställda vad deras uppgift är? Av resultatet framkommer att kommunens medarbetare vill få hjälp att prioritera när arbetsbelastningen är hög, förklarar kommunstyrelsens vice ordförande Patrik Sundin (S). Denna önskan finns i kommunens alla förvaltningar och yrkeskategorier, enligt Jessica.
– Det är inget som är nytt för oss, berättar hon.
I november arrangerade kommunens en arbetsmiljödag för alla chefer och skyddsombud.
– Då pratade vi om hur vi jobbar med prioritering av arbetsuppgifter.
Nu läggs fokus på att medarbetarna ska få stöd från sin chef vid hög arbetsbelastning.
– Forskningen säger att det är viktigt, påtalar Jessica.
Det som visas i enkäten är att medarbetarna talar gott om sin arbetsplats. Att de tycker att arbetet känns meningsfullt och att de anställda känner sig trygga på arbetsplatsen, samt utvecklas i arbetet.
Enkätens svar anges i medelvärden på en skala upp till 100. Det sammanlagda resultatet från omsorgsförvaltningens enheter visar skalan 94 angående om medarbetarna tycker att de gör ett viktigt jobb. Siffran landar på 81 på frågan om de anser att tiden går snabbt. På frågan om medarbetarna känner sig stolta över att vara en del av sin arbetsplats ligger siffran på 78, men om samma personer skulle rekommendera arbetsplatsen till någon annan landar den endast på 73.
– Jag tror att bilden av att jobba inom en kommun blivit nedsmutsad. Att jobba inom vården är inget högstatusyrke, vilket jag tycker är synd, säger Jessica som konstaterar att samarbete och engagemang får höga siffror.
Nu ska de olika enheterna börja jobba med frågorna och göra handlingsplaner för de åtgärder som ska göras, vilket inte ska ses som någon “engångsgrej”.
– Det här är en mätning på ett ständigt pågående arbete.
– Ser man att det finns ett stort behov så måste arbetet fortsätta.
Patrik besöker kommunens verksamheter som kontaktpolitiker och via arbetsutskott. Han berättar att personalen ofta tar upp frågor om scheman och arbetsbelastning.
– Vi får också till oss att delar av medarbetarna trivs ganska bra och det är viktigt att ha med sig. Det viktiga är att medarbetarna får gå igenom det här resultatet och att vi tillsammans får möjlighet att jobba med kommunikation både internt och externt.

Patrik Sundin (S) besöker kommunens verksamheter som kontaktpolitiker och via arbetsutskott. Foto: Sara Flodin

Medarbetarna kommer få information om resultatet på arbetsplatsens APL-träff.
– Tillsammans med sina chefer kommer varje enhet arbeta med sina resultat, förklarar Jessica.
I slutet på januari ska koncernledningen få analyser om vad som hänt. Jessica talar om förändringar som kan behöva göras på tre olika nivåer; organisatorisk-, grupp- och individnivå och att mycket handlar om kommunikation.
– Det ser olika ut beroende på grupp. En del är väl fungerande och i andra grupper får man jobba mer.
En fråga som får lägre siffror i enkäten är hur personer i omsorgen bemöter varandra i de fall de tycker olika.
– Det finns vissa grupper där det finns konflikter, konstaterar Jessica som ser det som ringar på vattnet i ett samhällsklimat som hårdnat.
– En av friskfaktorerna är kommunikation och återkoppling, informerar Jessica och lägger till:
– Det kan finnas mål, men hur tar medarbetaren till sig dessa och vilket ansvar tar medarbetaren i att ta reda på information.
Det finns chefer i kommunen som har fler än 50 personer under sig. Lösningen på att medarbetarna ska få en bättre situation ser både Patrik och Jessica är att tillsätta fler chefer.
– Anställer vi fler medarbetare och inte fler chefer får cheferna ännu fler medarbetare, vilket kommer försämra resultatet för medarbetarna ännu mer.
Jessica tycker att alla som vill vara med och förändra kommunen bör svara på enkäten.
– Jag tänker att den som har ett missnöje har ett stort ansvar i att delta till förbättring. Att aktivt ställa sig utanför bidrar inte till någon förändring.

Sammanfattning av resultatet från medarbetarundersökningen som genomfördes i Avesta kommun under hösten.

Forskning visar att när vissa organisatoriska förutsättningar, så kallade friskfaktorer, finns på plats och fungerar väl så påverkas arbetsmiljön positivt. Medarbetare mår bra, utvecklas och presterar bra samtidigt som yrkets attraktivitet ökar.
Källa: Sveriges kommuner och regioner

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!