Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Jimmy Johansson gillar att utmana sig själv samtidigt som han vill uppmärksamma mobbning och psykisk ohälsa. Nu har han klarat av att springa från Avesta till Kalmar, en sträcka på 45 mil.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Jimmy tillbaka i Avesta efter en löptur på 45 mil

AVESTA Vi har tidigare skrivit om Jimmy Johansson och hans engagemang mot mobbning psykisk ohälsa. I söndags eftermiddag inledde han en löptur till Kalmar, en sträcka på 45 mil, samtidigt samlade han in pengar till Måns Jenningers minnesfond. Nu är han åter i Avesta efter att ha avverkat drygt fyra maratonlopp.

Här är det stopp för en vätskepaus.
– Jag var tillbaka sent i onsdagskväll och jag har klarat mig från skavsår men i bussen hem fick jag lite kramp i benen, säger han.
Till vardags jobbar Jimmy Johansson med massage, bland
Giraffen fick Jimmy under ett besök i Metropoolen i Avesta och den följde med under hela löpturen. Här med Kalmar slott i bakgrunden.
Foto: Jimmy Johansson
annat energimassage och klassisk massage. Han jobbar även med rådgivning inom näring och hälsa, däremellan utmanar han sig själv genom olika äventyr. Det har bland annat varit bergsklättring i Norge, extremt långa löpturer och han har även cyklat Stockholm-Dalarna tur och retur.
Nu har han alltså sprungit från Avesta till Kalmar och förutom utmaningen i sig vill Jimmy uppmärksamma mobbning och vad det kan leda till. Måns Jenninger från Lerum var 13 år när han tog livet av sig på grund av långvarig mobbning.
– Att jag vill bidra till minnesfonden beror bland annat på att det lika gärna kunde ha varit jag. Men det är inte bara för att samla in pengar jag gör det här utan främst handlar det om att uppmärksamma mobbning. Jag vill också inspirera andra under mina turer.

Jimmy har egna erfarenheter av mobbning, något han ständigt utsattes för under de tidigare skolåren.
– Jag är född i Stockholm och när vi flyttade till en mindre ort i Småland brakade allt löst. Idag kan barn mobbas för att de inte har moderiktiga kläder, för mig var det tvärtom. Jag kom från Stockholm och passade inte in på en mindre skola i landsort.
Jimmy åkte ofta in på sjukhuset för olika problem och sjukhuset blev lite av en fristad för honom.
– Där kunde jag koppla av från mina plågoandar en tid, säger han.
Så småningom gick flytten till en större skola på annan ort och där blev Jimmy accepterad.
– Jag bestämde mig för att bevisa att allt går. De mörka åren blev en drivkraft att hela tiden utmana mig själv, både mentalt och fysiskt.
Det har Jimmy gjort med bravur och nu har han avverkat sträckan Avesta–Kalmar.

Har du klarat dig från missöden?
– Ja, men det är en prestation och vissa sträckor är så tråkiga att springa också. Som vägen mellan Kungsör och Katrineholm exempelvis. Vägen är smal och det är mycket tung trafik men annars är det en fin årstid att springa i.
Efter ett stopp i Vimmerby i Småland för vila, dusch och klädbyte avslutade han löpturen utan olyckor eller skavsår.

Hur förberedde du dig inför löpturen?
– Jag tränade som vanligt, gick in de nya träningsskorna som sportbutiken här i Avesta sponsrat med.
Innan han gav sig iväg till Kalmar fick han också, lite oväntat, en handgjord maskot i form av en giraff.
– Jag och sonen åkte till Metropoolen för att bada. När personalen fick höra om min löpning fick jag giraffen och den har varit med på hela resan. Jag har till och med fått frågan om den går att köpa så nu kanske det ramlar in beställningar till Metropoolen, säger han och skrattar.

Hur har insamlingen gått?
– Jag har inte kollat hur mycket pengar som kommit in, kanske runt 4 000–5 000 kronor. Men insamlingen fortsätter hela juni och framförallt vill jag uppmärksamma mobbning.
Jimmy påpekar att det också är viktigt att lyfta de goda exemplen, bland annat om hur skolor jobbat mot mobbning.
– Vallbyskolan i Västerås är ett sådant bra exempel. De har gjort ett jättefint arbete och fått bort bråk och tjafs mellan eleverna. Det har blivit lugnare raster och lektioner samtidigt som allt fler elever klarar studiemålen.
Mobbning innefattar så mycket, och psykisk misshandel är lika svårt som fysisk. Men det syns inte utanpå.
– Jag hörde om en liknelse där en lärare delade ett äpple och lät det ligga framme på bänken. Efter en tid så var utsidan fortfarande fin medan insidan var rutten. Det är precis så mobbning kan vara, utsidan kanske är fin men man ruttnar inifrån.’
Jimmy Johansson vill också visa att det går att träna sig till bättre hälsa, både psykiskt och fysiskt.

Några nya utmaningar på gång?
– Nej, nu ska jag ta det lite lugnare. Det blir alla fall ingen ny löptur på 45 mil den närmaste tiden, säger Jimmy Johansson.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!