Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nu kopplar polis, kommun och näringsliv nya grepp i syfte att störa drogtrafiken till Falun. Detta då polis med narkotikahundar ska söka efter knarkförsändelser i butikers paketförvaring.
Foto: Sonny Jonasson

Knarkhundar ska störa droghandeln i Falun

FALUN. Droganvändningen i Falun ökar och många klickar hem illegala substanser via nätet. Nu samarbetar flera tunga lokala krafter för att störa leveranskedjan och vända trenden. En satsning som innebär att narkotikahundar ska spåra knark i lokala butikers paketförvaring. – Vi kommer att göra återkommande besök med hundpatruller, säger kommunpolisen Marcus Tengvall.

Nyttjandet och handeln med droger beskrivs av initierade röster vara ett växande problem i Falun.
Med ambitionen att stävja och störa detta genomför nu polis, näringsliv och brottsförebyggande råd (BRÅ) ett gemensamt initiativ.
Detta i form av polisbesök med narkotikahundar i Falubutiker som hanterar paketutlämning.

Anders Lindh är Brå-ordförande i Falu kommun. På livsmedelsbutiken Willys Svalan i Britsarvet möter tidningen Lindh och flera andra representanter för satsningen.
En satsning som är den första i Dalarna och således ett pilotprojekt med Falun i fokus.
På plats är Tony Björk (facklig representant för Handelsanställda), Marcus Tengvall (kommunpolis i Falun), Henrik Navjord (regionchef i Dalarna på Svenskt Näringsliv) och Magnus Graf (butikschef vid Willys Svalan).
– Det är för oss väl känt att det finns stor tillgång till droger på olika sätt i Falun. Vi vill störa detta. På så vis förhoppningsvis också minska drogtillgången på Faluns gator och i andra miljöer, redogör Anders Lindh.

Marcus Tengvall instämmer och konstaterar att man önskar bryta nuvarande mönster.
– Man kan absolut säga att det märks en viss ökning i förekomsten av droger i Falun. Polisen önskar givetvis att vi hade mer resurser för att möta detta. Därför är det här ett väldigt bra initiativ.

Polismannen fortsätter:
– Från polisens sida kan konstateras att vi vet att det skickas paket med droger. Även vapendelar och vapen. Vi kommer att göra återkommande besök med hundpatruller i butikernas paketförvaring. Detta innebär inte att vi genast kommer att få en herrans massa individer gripna, men det är som sagt ett sätt att störa det som pågår. Vi släcker ned vissa möjligheter för dem som skickar dessa paket, utvecklar han.

Det nya projektet innebär att polis med narkotikahundar gör återkommande sökningar i lokala butikers paketförvaring. Foto: Dreamstime
Det nya projektet innebär att polis med narkotikahundar gör återkommande sökningar i lokala butikers paketförvaring. Foto: Dreamstime

Magnus Graf välkomnar polisiär närvaro och kapaciteten med narkotikahundar.
– Vi ser väldigt positivt på det här. Vi gör gärna vårt för att det här ska bli så smidigt som möjligt för polisens hundpatruller, säger han och får medhåll från Tengvall som har samma ambition från polisens sida gentemot butikerna.

Graf upplyser också att man tidigare lämnat ut filmmaterial till polisen från situationer av brottslig natur som skett i butiken.
– Det här skickar en signal som har potential att försvaga den här varianten av droghandel, säger han.

Signalvärdet är något som också Tony Björk betraktar som en central kraft i tillvägagångssättet.
Han ser att budskapet man nu sänder ut kan kapa en lång kedja av problem på tidig basis.
– Vi är samtliga överens om att en person som sitter på nätet och tänkt beställa droger nu kanske låter bli att göra det. För varje sådant fall är det här projektet en framgång, säger han.

Och fortsätter:
– Risken att bli upptäckt ökar och vi hoppas att fler tänker till och avstår från att köpa droger på nätet. Resultatet kan vara svårt att mäta, men det här är ett väldigt bra försök att bromsa en negativ utveckling.
– Jag skulle även gärna vilja se att detta leder till en tryggare och säkrare miljö för de anställda, betonar Björk.

Pilotprojektets syfte är att bromsa drogtillförseln till Falun. Här ses Tony Björk från Handels, Brå-ordföranden Anders Lindh, Willys Svalans butikschef Magnus Graf, Henrik Navjord vid Svenskt Näringsliv och kommunpolisen Marcus Tengvall. Foto: Sonny Jonasson
Pilotprojektets syfte är att bromsa drogtillförseln till Falun. Här ses Tony Björk från Handels, Brå-ordföranden Anders Lindh, Willys Svalans butikschef Magnus Graf, Henrik Navjord vid Svenskt Näringsliv och kommunpolisen Marcus Tengvall. Foto: Sonny Jonasson

Henrik Navjord ger också han tummen upp för vad som alltså omfattar alla Falubutiker som har paketutlämning.
Han understryker i likhet med övriga närvarande att det hela kan få betydelse i flera led.
Även för butiksmedarbetarnas yrkesvardag, där han för ett resonemang som samspelar med Tony Björks dito.
– Handeln sticker ut i statistiken när det gäller otrygg arbetsmiljö. Det behövs fler exempel som dessa i samarbete med näringslivet. Det här är ett mycket bra initiativ som kan ge flera positiva effekter, framhåller Henrik.

Samtliga poängterar att gemensamma krafttag som detta utgör en konstruktiv metod i syfte att försöka tackla en stor utmaning.
Vidare klargörs att aktuella beslut och tillstånd redan är på pränt.

Skyltning och information vid butikerna ska nu utföras för önskad tydlighet kring det hela. Anders Lindh drar även en parallell till ett bitvis liknande projekt med namnet “Krogar mot knark”. Han konstaterar också att hela satsningen står redo att aktiveras i detta nu.
– Vi är redo att trycka på startknappen. Grönt ljus råder. Allteftersom ska vi från Brottsförebyggande rådets sida sedan utvärdera arbetet och skruva på detaljer för att få bästa effekt.
Han utvecklar:
– Det här började ta form i vintras och nu kör vi i gång. Jag nämner gärna det som nyligen hände i Malmö, då man vid en postterminal på bara några dagar fann 500 paket med droger eller andra olagliga substanser.
– Vi hoppas att folk tänker till lite. Att man genom sin transaktion och som partyknarkare faktiskt stöder något annat i nästa led, säger han i anslutning till ett större samhällsproblem.

Pär-Erik Jansson, butikschef vid Ica Supermarket Falan. Foto: Sonny Jonasson
Pär-Erik Jansson, butikschef vid Ica Supermarket Falan. Foto: Sonny Jonasson

Tidningen, i sällskap av Tony Björk och Anders Lindh, avlägger också visit vid Ica Supermarket Falan. Ica-handlaren Pär-Erik Jansson understryker att det hela ger nya verktyg i en viktig fråga.
– Det är en jättebra idé. Jag håller med de andra, kan man få någon att låta bli att beställa droger på nätet så är det ett framsteg. Det här arbetssättet går nästan att jämföra med fartkameror. Du vet inte vilken som är i gång, och på samma sätt vet du heller inte när nästa polisinspektion av paketen i butik kommer att ske.

Pär-Erik fortskrider i ämnet:
– Vi har hög trafik av människor här i butiken och det hämtas oerhörda mängder paket. Vi är glada för all poliskontakt vi kan ha. Tycker att det här visar att någon faktiskt bryr sig från samhällets sida, och det skickar som sagt en signal om att det inte alltid går att få igenom det man beställer.

Kommunpolis Marcus Tengvall summerar:
– Tillsammansperspektivet är viktigt. Det är en styrka i sig att vi nu gör verklighet av det här.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!