Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Tindra Smed, Tor Ström och Linnéa Granat Persson modererade det andra ungdomsfullmäktige i Borlänges historia. “Det känns som att de vuxna lyssnar på oss”, säger Linnéa.
Foto: Karin Diffner

Hoppfullt möte mellan unga och politiker

BORLÄNGE. Trygghet, fritid, skola, hälsa och arbetsmarknad stod på agendan när ungdomsfullmäktige fick träffa politiker och tjänstemän. – Det känns som att de lyssnar på oss, bryr sig och vill vårt bästa. Det ger hopp, säger Linnéa Granat Persson, vice ordförande i unga kommunstyrelsen.

För ett år sedan genomfördes ungdomsfullmäktige för första gången i Borlänge. Förra veckan var dags igen då ungdomar, politiker och tjänstemän träffades på Cozmoz för att diskutera viktiga frågor.
Över 60 ungdomar från Borlänges högstadie- och gymnasieskolor var inbjudna men bara 30 kom.
– Vi har mejlat rektorerna, men det verkar inte ha gått ut till eleverna, säger Tindra Smed.
Hon är ordförande i unga kommunstyrelsen och modererade samtalen tillsammans med Linnéa Granat Persson och andre vice ordföranden Tor Ström.

Trygghet eller snarare otrygghet är något som många unga oroas över. De otrygga platser som togs upp under fullmäktige var inga nyheter för kommunpolisen Anna Ställ.
– Det handlar om centrum och resecentrum, säger hon.
På frågan vad polisen kan göra åt problemet svarar hon att det inte går att stationera en polis där dygnet runt.
– Vi har inte de resurserna eftersom vi styrs av händelser som sker akut. Men vi har inriktningen att åka dit så fort vi har tid, säger hon.
Har mordet på Hagalund påverkat trygghetskänslan hos unga?
– Ja, det är några som lyfter den händelsen men inte själva området, säger Anna Ställ.

Under mötet kom också upp att unga inte tror att de får ringa 112 om det inte handlar om ett “riktigt” brott.
– Det var en elev som blivit förföljd från resecentrum och på en buss. Om man i en sådan utsatt situation, då är det självklart okej att ringa 112, säger Robin French som jobbar brottsförebyggande på föreningskontoret.

Efter mötet hade han fem A4-sidor med synpunkter från ungdomar och var mycket nöjd. En annan som tyckte mötet var viktigt var Erik Nises, ordförande i “gamla” kommunstyrelsen.
– Det här är värdefullt för oss; inte bara för att ni framför era åsikter utan också för att ni också tar ett medborgerligt ansvar så att vi kan hjälpas åt att göra Borlänge till en så bra stad som den har potential att bli.
Mötet ledde också bland annat till ett löfte om att det ska jobbas mer för att minska stress och press i skolan, att kostchefen ska få höra synpunkter om skolmaten och att det – förmodligen – kommer att bli utomhusbio i Borlänge i sommar.
Nu hoppas trion i unga kommunstyrelsen att de ansvariga inte bara lyssnar i teorin utan att det också blir konkreta resultat.
– Vi vet att byråkrati tar lång tid, men det är jätteviktigt att det går att få se resultat på en del snart, säger Tor Ström.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!