ANNONS

På Skönviksområdet, nedanför vandrarhemmet, har den första privata gruppbostaden i Säters kommun byggts. Företaget Nytida driver bostaden som har sex lägenheter. “Den första personen flyttar in här i slutet av januari”, berättar verksamhetschefen Roger Retzman som även meddelar att företaget behöver nyanställa i Säter.
Foto: Pär Sönnert

Första privata gruppbostaden klar för inflyttning: “Verkligen en jättefin plats”

SÄTER Säters kommun har fått sin första privata gruppbostad. Företaget Nytida driver bostaden som har sex lägenheter och som har byggts på Skönviksområdet, nedanför vandrarhemmet. “Den första personen flyttar in här i slutet av januari”, berättar verksamhetschefen Roger Retzman som även meddelar att företaget behöver nyanställa i Säter.

Läkarvägen är adressen för den nya privata gruppbostaden och dessutom namnet på anläggningen.
– Den här typen av boende brukar heta som adressen, förklarar Roger Retzman som tar emot i den nybyggda byggnaden och visar runt.

Huskroppen innehåller sex lägenheter på 41 kvadratmeter vardera.
– De är identiska med generösa utrymmen i badrummet och egen uteplats. Lägenheterna har tre olika nivåer av självständighet, två har ytterdörren direkt mot de gemensamma utrymmena, två har lite mer enskildhet vid ytterdörren och så finns det två “satellitlägenheter” som har varsin egen ingång men som ändå är i närheten av personalutrymmena, förklarar Roger Retzman.

Gruppbostaden har sex lägenheter och har fin utsikt över sjön Ljustern som skymtar bakom huset. Foto: Pär Sönnert

Personerna som inom kort kommer att flytta in här har någon form av funktionsnedsättning och har rätt till insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
– Det här boendet gäller den så kallade personkrets 1, vilket innebär att de som ska bo här har intellektuella funktionsnedsättningar eller autism. Här ska man vara så självständig som möjligt, och kunna laga sin egen mat och så, men det finns personal på plats dygnet runt om de boende behöver hjälp med något, säger Roger Retzman.

Förutom de sex lägenheterna innehåller byggnaden ett gemensamt kök, ett gemensamt vardagsrum/samlingsrum samt personalutrymmen.
– Personalens utrymmen är en extra lägenhet som dock saknar kök. Där finns även ett sovrum eftersom nattpersonalen har så kallad sovande jour, berättar Roger Retzman.

Varje lägenhet har ett fullutrustat kök samt egen uteplats. Foto: Pär Sönnert

Hur många personer behöver ni anställa här?
– Det handlar om tre heltidstjänster plus extrapersonal. Här rullar personalen på tre pass per dygn, dygnet runt. Vi kommer att anställa så fort den första personen flyttar in, vilket sker i slutet av januari, säger Roger Retzman.

Nytida ägs av koncernen Ambea och sedan tidigare har Nytida även ett gruppboende med åtta lägenheter i Djurås i Gagnefs kommun.
– Så detta blir vår andra anläggning i Dalarna, men Nytida har verksamhet över hela landet, säger Roger Retzman.

“Här ska man vara så självständig som möjligt, och kunna laga sin egen mat och så, men det finns personal på plats dygnet runt om de boende behöver hjälp med något”, säger Roger Retzman. Foto: Pär Sönnert

De som kommer att bo här, kommer de från närområdet eller kan de komma från hela landet?
– Man söker en plats via sin hemkommun som sedan skriver avtal med oss. Så rent teoretiskt kan de komma från hela landet men det vanligaste brukar vara att man vill ha ett boende i närheten av sin hemkommun. Därför tänker vi oss södra Dalarna som upptagningsområde för boendet, säger Roger Retzman och tittar ut över Ljustern.
– Det är en verkligen jättefin plats här, med utsikten över sjön, säger han.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 4, 2022

Facebook

ANNONS

ANNONS