Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Margareta Jonth berättar att gamla bouppteckningar har visat att mycket av modet och nya tyger dök upp tidigt i Nås socken.
Foto: Maria Karlsson

Författare till prisad hembygdsbok besöker Ludvika

LUDVIKA. Boken ”Klädd i Nås” har blivit utsedd till Årets hembygdsbok i Dalarna 2023 och är nominerad till Årets hembygdsbok i Sverige. Den 17 oktober kommer författaren Margareta Jonth till Ludvika Bibliotek. – Jag kommer exempelvis att berätta hur Ludvika och Smedjebacken en gång tillhörde Nås socken och hur klädskicket ändrats under inflytande av alla kontakter utåt. Jag kommer att visa bilder och berätta om dräkter runt Ludvika.

Dalarnas Fornminnes och hembygdsförbund beskriver boken som ett praktverk. De skriver bland annat att boken säkerligen kommer att användas som ett standardverk inom området dräktskick, inte endast i Nås utan i hela Dalarna. Den är mycket välskriven, professionellt redigerad och vackert formgiven samt försedd med ett rikligt och inbjudande bildmaterial.

Margareta är uppvuxen i Nås och har efter många års gedigen forskning och i samarbete med lokalbefolkning och expertis på nationell nivå färdigställt den nästan 500 sidor tjocka boken om hur dagens sockendräkt växt fram från 1600-talet och fram till i dag.
Boken handlar om klädskicket i socialt, kulturellt och ekonomiskt sammanhang.
Själv beskriver Margareta att det handlar om dräktskicket till vardags och fest, uppifrån och ner, inifrån och ut, i glädje och sorg, året runt och från att de kom till världen tills de ”gav sig av”.

– Boken heter Klädd i Nås för att det var kläderna för dem, det var först senare det blev omnämnt sockendräkter.
Boken handlar i första hand om Nåsdräkten, men varje kapitel börjar med en mer allmängiltig information om alla olika plagg åtminstone från Mellansverige.
Redan på 1960-talet fick hennes mor Alice Jonth henne intresserad.
– Hon kom till Nås och såg det fantastiska i dräkten, men det fanns just inget skrivet om det då.
Det blev till att börja med många intervjuer på äldreboenden och letande i olika arkiv med mera, även för Margareta och några av hennes väninnor.

Men musiken kom emellan och Margareta utbildade sig vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och kunde satsa på en karriär inom sången.
– För cirka elva år fick jag tid att arbeta med boken igen. Jag har exempelvis fått mycket hjälp på Riksarkivets arkivcentrum i Uppsala, där jag kunde sitta timme ut och timme in, berättar Margareta Jonth.
Boken har getts ut i samarbete med Nås hembygdsförening och Nås hemslöjdsförening.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!