Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Föräldrar till barn på Garpenbergs skola
Veronicka Mohlin, Jonas Vinkler och Johan Backlin är föräldrar till barn på Garpenbergs skola. Här står trion utanför skolområdet. På tisdag, den 12 december, väntas politikerna i kommunfullmäktige i Hedemora fatta beslutet om skolan ska läggas ner eller om den blir kvar. “Vi hoppas att de fattar ett beslut som gör fler människor nöjda än missnöjda”, säger Veronicka Mohlin.
Foto: Pär Sönnert

Föräldrar till barn på Garpenbergs skola: “En stress för oss och barnen”

GARPENBERG. Det har varit ovissa tider de senaste veckorna för skolbarnen, personalen och föräldrarna i Garpenberg. Ska skolan avvecklas eller behållas? På tisdag väntas politikerna i kommunfullmäktige fatta beslutet och det verkar som att vågmästaren Miljöpartiet kommer att rösta mot förslaget som innebär en avveckling av skolan. “Vi hoppas att de fattar ett beslut som gör fler människor nöjda än missnöjda”, säger Veronicka Mohlin.

När Lokalt i:s utsände möter upp tre av föräldrarna, som har barn på Garpenbergs skola, återstår det drygt en vecka till kommunfullmäktiges sammanträde, den 12 december. Dagen efter intervjun kom nya uppgifter om vad som väntas ske på mötet, se fotnot längst ner i artikeln.
– Det känns nervöst. Jag hoppas att politikerna kommer att utgå från barnens bästa och inte bara ser till ekonomin och sina egna önskemål. Det börjar bli dags för kommunen att våga tro på sin egen kommun, tycker Veronicka Mohlin.

Hon är inflyttad från Älvsbyn, utanför Luleå, och trivs utmärkt i Garpenberg.
– När vi flyttade hit var det många som frågade “Ska ni verkligen flytta till Garpenberg?” Men vi ville verkligen det och vi trivs jättebra. Garpenberg har allt vi vill ha, förutom en affär. Fast om skolan inte hade funnits här så hade vi inte haft en tanke på att flytta hit. Alla kan inte bo inne i stan, vi är många som vill bo på landsbygden, säger Veronicka Mohlin.

Jonas Vinkler flyttade till Garpenberg från Enköping med sin familj för ett par år sedan.
– Naturen, lugnet och de vackra miljöerna lockade mest. Och visst var det en fördel att det fanns en skola i byn. Men nu kanske våra skolbarn får busspendla till andra skolor hela sin grundskoletid, säger han.

Föräldrar till barn på Garpenbergs skola
Veronicka Mohlin, Jonas Vinkler och Johan Backlin framför Garpenbergs skola. “Vi trivs jättebra, Garpenberg har allt vi vill ha, förutom en affär. Fast om skolan inte hade funnits här så hade vi inte haft en tanke på att flytta hit”, säger Veronicka Mohlin. Foto: Pär Sönnert

Johan Backlin, som är bosatt i Kloster, är uppvuxen i bygden och gick låg- och mellanstadiet på Garpenbergs skola.
– Och då pratar vi 1970-talet. Läggs skolan ner så försvinner ju något som funnits i byn i flera decennier före det. Som företagare tycker jag att kommunen måste se till hela bilden, vad kommer att hända med lokalerna och med samhället i stort? Det blir ren kapitalförstöring om lokalerna bara står tomma. Skolan är den avgörande faktorn för många. Folk flyttar hellre än bor kvar om skolan läggs ner. Och hur kommer Garpenberg att se ut om 10 eller 20 år om skolan försvinner? Risken finns att det blir en spökbygd och ett fäste för kriminella, säger Johan Backlin.

Han drar paralleller till Dala-Husby och Smedby skola.
– För tio år sedan var den skolan nedläggningshotad. Men så gjorde man en satsning på att skapa pensionärsbostäder i närheten av skolan och kyrkan. Pensionärerna kunde sälja villan och flytta dit och så flyttade småbarnsfamiljer in i villan och samhället växte. Nu är det smockfullt av barn i Smedby skola. Det visar att det går att vända utvecklingen, om man bara vill, säger Johan Backlin.

Därför har han ett förslag till Hedemora kommun att försöka göra samma sak i Garpenberg.
– Hedemorabostäder verkar ha svårt att hyra ur lägenheterna för att de värms upp med dyr el. Försök att lösa det och gör om lägenheterna till seniorbostäder. Då kan pensionärerna sälja villan men ändå bo kvar på byn och äta i skolmatsalen. Då finns det villor att köpa för barnfamiljer och så blir det fler barn i skolan. Tänk vad en sådan satsning skulle göra för kommunen, nu är det bara fokus på skolresultaten, säger Johan Backlin.

Föräldrar till barn på Garpenbergs skola
Veronicka Mohlin, Jonas Vinkler och Johan Backlin är föräldrar till barn som går på Garpenbergs skola. På tisdag, den 12 december, väntas politikerna i kommunfullmäktige i Hedemora fatta beslutet om skolan ska läggas ner eller om den blir kvar. “Vi hoppas att de fattar ett beslut som gör fler människor nöjda än missnöjda”, säger Veronicka Mohlin. Foto: Pär Sönnert

Johan Backlin äger och driver Klosters Herrgård och har planer på att bygga flera hus i Kloster.
– Planen är att bygga åtta hus. Säg att det flyttar in en familj med tre barn i vart och ett av husen, då pratar vi 24 nya barn till skolan. Men som det är nu, när skolan är nedläggningshotad, då går det ju knappast att motivera barnfamiljer att flytta hit. Vi vill ju göra det vi kan för att få fler invånare till kommunen men det verkar inte finnas någon långsiktig plan alls, säger Johan Backlin.
– Nej, det finns inget långsiktigt alls i detta, politikerna verkar bara se det som kommer i morgon, säger Veronicka Mohlin.

Liksom flera andra föräldrar i Hedemora kommun, som Lokalt i har pratat med, är trion inte så imponerad av de möten som kommunen har arrangerat med berörda föräldrar.
– Politiker som har varit hit och träffat oss har ju knappt koll på Garpenberg och vad som finns här. “Jag åkte förbi här för ett par år sedan”, var det en politiker som sade. Hur förtroendeingivande är det att höra för oss som bor här? Miljöpartiet har ju vågmästarrollen i detta, eftersom man har det avgörande mandatet i kommunfullmäktige. Det blir intressant att se hur de röstar till slut, säger Johan Backlin.
– Jag har haft lite kontakt med politiker från Miljöpartiet efter ett av mötena som hölls här. Det låter som att de vill stå upp för sin politik och för landsbygden och rösta mot förslaget. Annars sviker de ju sina väljare. Vi hoppas att det blir en återremiss, säger Jonas Vinkler.

Föräldrar till barn på Garpenbergs skola
Veronicka Mohlin, Jonas Vinkler och Johan Backlin framför Garpenbergs skola som den senaste tiden åter har hotats av nedläggning. Anledningen är det låga elevantalet. Foto: Pär Sönnert

Närheten till den enorma arbetsgivaren Boliden, strax utanför byn, är en annan aspekt som trion ofta nämner vid intervjun.
– Deras nyanställda kanske vill flytta hit men tvekar eftersom skolan är nedläggningshotad, säger Jonas Vinkler.
– Risken är ju att det blir ännu fler bilpendlare om gruvarbetarna flyttar från orten när skolan försvinner.

Oron är stor i föräldragruppen och det planeras någon form av protest i samband med kommunfullmäktiges sammanträde på tisdag.
– Vi är rädda för anonymiteten som blir i stan, om barnen bussas till en större skola inne i Hedemora. Det blir ingen vuxen som har koll på barnen på samma sätt som det blir i en liten skola. Och det är inte schysst mot barnen heller, att det är så snabba ryck med att fatta beslut om skolans framtid, säger Johan Backlin.
– Det blir en stress i detta, både hos barnen och oss föräldrar, säger Veronicka Mohlin.
– Ja, det måste ju vara roligare för politikerna att fatta beslut som folk blir glada över än tvärtom, säger Johan Backlin.

Fotnot: Dagen efter att intervjun gjordes med trion i Garpenberg meddelade Miljöpartiet att man kommer att rösta nej till förslaget om ny skolorganisation, som ska tas upp i Hedemoras kommunfullmäktige på tisdag, den 12 december. Garpenbergs skola ser därmed ut att bli kvar. 

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,512985"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS