ANNONS

Ellinor Fritz, Hedemorabördig riksspelman, medverkar både som kursledare och musiker under årets Folkmusikfest i Stjärnsund.
Foto: Jani Niilivirta

Folkmusikfest i Stjärnsund

HEDEMORA. Första veckoslutet i augusti körs återigen spelmansstämma på folkmusikfestivalen i Stjärnsund. Besökaren kan lyssna på mycket musik, men även få prova att kula, spela folkmusik utefter ett fåtal ackord och gå på ”spelmanspub”.

Festivalen drar igång på fredag och på konserten ”Låtskatten från Hesshyttan” spelas låtar som bygger på snickaren Per Vilhelm Bergström (1835-1900) musik.
Han kom från Hesshyttan i Garpenberg och låtarna är kända sedan tidigare. Däremot har Per och hans koppling till Hesshyttan varit helt okända.
På lördagen kan den morgonpigga lyssna på kulning och hornblåsning vid Björktjärn. Allt i symbios med naturens ljud. Några av de medverkande är Kerstin Sonnbäck, Pia Holmqvist, Frida Grundel och Bernt Lindström.
På lördagskvällen sker spelmansstämman. Då fylls herrgårdsområdet med musik av spelmanslag från, bland annat, Avesta och Sandviken.
Vid midnatt är det fri entré till kyrkan där Stina Törnqvist och Kalle Sjöblom framför ”godnattmusik”.
Nästkommande dag arrangeras Spelmansbrunch på Fridhem som helgens avslutning.
Den ideella föreningen ”Folkmusikfesten i Stjärnsund” arrangerar festivalen eftersom de vill ” lyfta fram svensk folkmusik och inte minst musiken från södra Dalarna”, men också för att låta musiken möta andra musikgenrer och konstformer.
Årets folkmusikfest stöds av Folkmusikens hus, Bilda och Hedemora-Husby-Garpenbergs församling.

Sara Flodin

Facebook

ANNONS

ANNONS