Bokcirkeldeltagarna Zebiba Mahamed, Asmeret Rezene och Haregu Ghebrekristos tillsammans med Lasse Eklund, arbetsmarknadskonsulent på AME, Tamara Zulkevic, AME, Naser Abu Shalbak, NBV, och bokcirkeldeltagaren Praxseda Mathias utanflör NBV:s lokaler vid gamla IOGT-gården i Hedemora.
Foto: Pär Sönnert

En bokcirkel ska göra att de kan följa sina drömmar

HEDEMORA. I fjol släppte Hedemorabördiga Charlotta Kåks Röshammar boken ”Ett helt nytt liv”. Nu har boken legat till grund för en bokcirkel och ett projekt som ska göra att fler kvinnor med invandrarbakgrund kan följa sina drömmar och jobba med vad de vill.

I höstas startade Tamara Zuljevic upp en bokcirkel med utgångspunkt i boken. Hon medverkar själv i boken där hon berättar om sina upplevelser att lämna Bosnien för 30 år sedan och söka sig ett nytt liv i Sverige där hon sedan flera år bor i Hedemora.
– Deltagarna i bokcirkeln har vi fått kontakt med via SFI och socialtjänsten. De gör praktik via oss på Arbetsmarknadsenheten (AME). Problemet för många kvinnor som kommer från andra länder är att de bara fokuserar på familjen och sina barn och inte vågar följa sina egna drömmer och mål i livet. Därför har de svårt att svara på frågan om vad de helst skulle vilja jobba med, säger Tamara Zuljevic.
Boken har gett flera ”aha-upplevelser” för deltagarna i bokcirkeln.
– Där hittar de exempel på yrken som de inte ens visste fanns och som låter spännande. Målet är att de ska komma underfund med vad de helst vill jobba med och hur de kan ta sig dit. Vi ska hjälpa dem med detta, säger Tamara.

Naser Abu Shalbak, Haregu Ghebrekristos, Praxseda Mathias, Asmeret Rezene, Zebiba Mahamed och Tamara Zuljevic under pressträffen i NBV:s lokaler. Foto: Pär Sönnert

Hela gruppen betonar att de vill jobba och att de ”inte vill vara hemmafruar”. Lokalt i:s utsände ställer frågan vidare till fyra av kvinnorna om vad de helst vill jobba med.
– Min pappa och min bror är busschaufförer i mitt hemland så jag vill också gärna jobba med att köra buss. Tidigare har jag jobbat med att laga mat, berättar Asmeret Rezene.
– Jag var frisör i mitt hemland men skulle gärna vilja jobba på restaurang, med att laga mat, säger Praxseda Mathias.
– Jag vill gärna jobba med att köra något fordon. Jag körde minibuss i över 30 år i mitt hemland innan jag flyttade till Sverige och så jobbade jag på en skrothandel, berättar Haregu Ghebrekristos.
– Jag vill gärna jobba med att laga mat, säger Zebiba Mahamed.
Tamara Zuljevic blir eld och lågor över kvinnornas svar.
– Det här visste jag inte! Det har ni ju inte berättat! Tänk att ni har varit så företagsamma. Vi ska se till att ni får träffa folk från Yrkesakademin så att de kan berätta vad ni behöver göra för att kunna uppfylla era drömmar, säger hon.

Författaren Charlotta Kåks Röshammar, från Hedemora, tillsammans med ett par exemplar av sin bok “Ett helt nytt liv – porträtt av tolv kvinnor som lyckats starta om i Sverige”. Boken har sedan legat till grund för en bokcirkel i Hedemora. Foto: Martin Röshammar

Bokcirkeln har nyligen övergått till ett projekt där AME och NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet) medverkar. Tamara Zuljevic tog kontakt med NBV, där Naser Abu Shalak jobbar.
– Naser var min elev när jag jobbade på Röda Korset för några år sedan och nu samarbetar vi så här, det är ju fantastiskt! Tänk om vi kan samarbeta med er framöver. Jag kanske kan få åka buss med dig, Asmeret, säger Tamara och vänder sig till kvinnorna.
Naser Abu Shalak kom till Sverige från Syrien för nio år sedan.
– Och jag har jobbat på NBV i flera år nu. Min fru ville jobba med barn och har nu fått fast anställning som barnskötare. Det krävs dialog och kunskap för att hitta det som man vill jobba med, säger Naser till kvinnorna i gruppen.

2015 såg Hedemorabon Tamara Zuljevic sig själv i alla nya asylsökande. Hon kom själv som flykting från Bosnien för snart 30 år sedan. Nu är Tamara engagerad i en bokcirkel som övergått till ett projekt för kvinnor med invandrarkvinnor. Foto: Charlotta Kåks Röshammar

Tack vare samarbetet har bokcirkeln, som träffades på Hedemora Stadsbibliotek, numera sina träffar i NBV:s lokaler i gamla IOGT-gården – där Gussarvsskolan tidigare låg.
– Stadsbiblioteket har stöttat oss väldigt mycket med detta arbete. Det här projektet ska köra i gång i höst och vi behöver runt 25 deltagare. Det är viktigt att de känner en trygghet i gruppen, säger Naser Abu Shalak.
– Vi ska försöka träffas i juli och augusti innan vi kör i gång på allvar i höst. På Kulturnatten i september kommer kvinnorna från boken på besök till stadsbiblioteket och då kommer gruppen att träffa dem. Kvinnorna i boken kommer att fungera som faddrar och stödpersoner för kvinnorna i gruppen, säger Tamara Zuljevic.
Hon fortsätter:
– Samhället måste öppna fler dörrar, speciellt för invandrarkvinnor. Näringslivet måste också vara med på noterna och anställa dessa kvinnor, säger Tamara och vänder sig åter till kvinnorna:
– Det är en svår väg att gå för er men man lär sig snabbt. Och det gäller att inte glömma vem man är på vägen.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS