Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Simone Flodin och Rose-Marie Andersson på Kvinno– och tjejjouren Ludvika Smedjebacken arbetar för att alla ska ha ett så bra liv det går.
Foto: Maria Karlsson

De gör nya satsningar mot våld i hemmet

LUDVIKA. Kvinno– och tjejjouren Ludvika Smedjebacken är mitt uppe i omstruktureringar. – Vi har exempelvis fått en helt ny utbildning som vi själva utarbetat, berättar Rose-Marie Andersson.

Inför storhelger kan ibland kvinnor höra av sig till Kvinnojouren för att de känner oro, men när helgen kommer minskar antalet telefonsamtal.
– Då är alla hemma och kvinnorna som är utsatta för våld är mer kontrollerade av sin partner och kan inte ringa, berättar Rose-Marie Andersson, ordförande i kvinnojouren.
Hon berättar att våld mot kvinnor inte bara handlar om slag och hot utan också om ekonomisk makt och om det är barn eller husdjur inblandade är det extra svårt. Och det kan vara vilken kvinna som helst; rik eller fattig, välutbildad eller outbildad, stark eller svag.
– Många lever länge i relationer med våld och hot och på grund av olika faktorer är det svårt att lämna, säger Simone Flodin, vikarierande verksamhetsansvarig.

Kvinnojouren arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Den nya utbildningen är kostnadsfri och innehåller en webbaserad del samt två intervjuer, en där kvinnojourens styrelse intervjuar den som vill bli jourkvinna och en intervju av en KBT-terapeut.
Därefter är det en nationell utbildning och de blivande jourkvinnorna förväntas även ta del av de föreläsningar som kvinnojouren arrangerar.
– Jourkvinnornas kan sedan sättas upp på ett jourschema från fredag kväll till söndag kväll när de är beredda att svara i telefon.
Jourkvinnornas roll är att försöka hjälpa och stödja eller bara vara någon att prata med.

Sedan ett halvår tillbaka tillhör Kvinno– och tjejjouren Ludvika Smedjebacken Unizon, ett riksförbund med en vision om ett jämställt samhälle fritt från våld.
– Vi vänder oss till hela HBTQI-rörelsen och även till män eftersom det inte bara är kvinnor som kan bli slagna, säger Rose-Marie Andersson.
De försöker också få igång tjejjouren igen, så både tjejer och vuxna kvinnor är välkomna att höra av sig om de är intresserade.
– Tjejerna får samma utbildning och de arbetar med att informera på högstadiet och gymnasiet.
De har sedan tillgång till expertis inom exempelvis socialförvaltningen.
Kvinnojouren har också ett nära samarbete med polis, vårdinrättningar och kyrkan med flera.

Förutom medlemsavgifter finansieras kvinnojourens verksamhet genom bidrag från kommunen samt gåvor och pengar från fonder med mera.
Kvinnojouren arbetar med våld i nära relationer och psykisk ohälsa och de sprider information genom att sätta upp affischer och anslag samt på sociala medier och hemsidan.
– Vi jobbar nu för att synas mer och styrelsen har också fått mer utbildning, berättar Simone Flodin.
Den 26 mars föreläser Ludvikabon Emil Hägg om machokulturen i samhället och den 7 maj kommer Linda Rutfjäll Dorg från Smedjebacken för att föreläsa om psykisk ohälsa.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!