Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Sofie Eriksson (S) är en av tre personer från Ludvika som kandiderar till EU. “Vi behöver EU för säkerhet och trygghet men EU ska inte detaljreglera allt i Sverige”, säger Sofie.
Foto: Sara Flodin

Raketkarriär för Ludvikapolitiker

LUDVIKA/GRÄNGESBERG. Riksdagspolitikern Sofie Eriksson (S) från Grängesberg fick en plats i kommunfullmäktige samt i riksdagen 2022. I år kandiderar hon till EU och driver tesen “mer bruksort i Bryssel”. – Men min viktigaste uppgift nu är att få folk att gå och rösta, förklarar Sofie Eriksson som även sitter i kommunfullmäktige i Ludvika sedan valet 2022.

Lokalt i träffar Sofie Eriksson (S) på stan i Ludvika en solig fredagseftermiddag. Dagen innan kom Sofie hem till Grängesberg på ett försenat tåg från Stockholm och riksdagsarbetet där. Eftersom Sofie ligger på plats fem av Socialdemokraternas kandidater och eftersom partiet har fem personer i parlamentet nu är det stor chans att hon kommer få en plats.
– Det beror så klart på valresultatet, konstaterar Sofie som nu reser runt i hela Sverige inför valet den 9 juni.
Till detta EU-val kandiderar åtta politiker från Dalarna och tre av dem kommer från Ludvika. Förutom Sofie kandiderar även truckförare Fredrik Trygg (SD), 58 år, samt programmerare Aron Knifström (MP), 38 år.
– Jag tycker det är jätteroligt att vi har tre personer från vår kommun som kandiderar. Det är en styrka att det finns lokala personer med våra perspektiv som vill vara med och förändra. Som fått förtroende från sitt parti och ställer upp. Det visar att vi har en livskraftig demokrati.

Sofie Eriksson är medlem i Arbetarrörelsen i Ludvika och kandiderar nu i EU-valet. “Att jag ställde upp var för att jag fick frågan från mitt parti. Först från Dalarna och jag trodde jag skulle så någonstans på baksidan av valsedeln, men sen ringer partisekreteraren och frågar om jag vill vara på plats fem! Jag fick en chock”, erkänner Sofie som funderade noga innan hon tackade ja. Foto: Sara Flodin

Mellan 2014 och 2020 satt Sofie i kommunfullmäktige i Falun.
– Mellan 2020 och 2022 hade jag inte några politiska uppdrag utan var ledarskribent och opinionsbildare, berättar Sofie som varit politiskt engagerad sen 2006 och suttit med i SSU:s förbundsstyrelse.
Tisdagar, onsdagar och torsdagar är Sofie på plats i riksdagen och övriga dagar från andra platser. Hon förklarar att arbetet i riksdagen “blir vad man gör det till” och att hon försöker engagera sig så mycket som möjligt.
– Jag har både skickat in interpellationer till olika ministrar och försöker nå ut till andra grupper genom sociala medier.
Just nu upptar valrörelsen mycket av Sofies tid. Förra veckan besökte hon Karlstad och Molkom. Andra ställen hon besökt är Skaraborg, Mariestad, Gullspång, Malung, Älvdalen, Mora, Orsa, Skellefteå och Malmö.
– På måndag blir det Söderhamn, sedan Bollnäs, Iggesund och så där rullar det på, berättar Sofie som deltar i debatter och panelsamtal under valarbetet, men uppmanar framförallt folk att gå och rösta i EU-valet.
Sofie tycker att det är viktigt att alla röstar i valet då de som har mycket pengar och företräder företagarnas intresse har förstått vikten av att hålla god kontakt med de politiker som sitter i EU.
– Det är ju hemskt att hälften av Sveriges befolkning inte valde att gå och rösta vid förra valet. Jag drivs mycket av att vi måste ha ett jämlikt samhälle. De som är rika ska inte bli rikare. Vanligt folk ska ha mer makt och resurser. Det blir ett demokratiskt problem om det blir så att de som har mycket pengar präglar valutgången mer än de som har rösträtt, anser Sofie som tycker att det är ännu viktigare att den som är kritisk till EU går och röstar.
– Om man inte röstar får man inte gnälla och gnälla vill vi alla göra, säger Sofie och skrattar.

Sofie Eriksson har tatuerat in arbetarrörelsens symbol på sin arm. Foto: Sara Flodin

Sofie kommer från Sandviken och flyttade till Grängesberg efter att ha funnit kärleken på orten. En anledning till att Sofie tackade ja var för att hon vill hjälpa till att stärka upp industrin.
– Jag är väldigt präglad av att ha bott i en bruksort. Av människorna, historien och kulturen men också den producerande verksamheten, förklarar Sofie som anser att den är viktig för orterna.
– Det är i högsta grad något som jag vill driva på EU-nivå. Att industriutvecklingen som är så otroligt bra för Ludvika, Smedjebacken och andra kommuner kan få fortsätta fungera. Det är inte en självklarhet. Allt runtomkring måste fungera. Bostäder, infrastruktur, energin och annat, påtalar Sofie som tror att EU-medel, som används för regional utveckling, kan behöva riktas om för att stötta upp industriutvecklingen.
– Men det handlar också om att stötta upp klimatarbetet för det är bra för svensk industri. Hitachi får stora ordrar för att världen bygger ut sina elnät och ställer om till vindkraft och annan grön el. Det är fantastiskt att Ludvika då är med och ser till att det går att få till!

Enkät till Ludvikabor: Kommer du rösta i EU-valet?

En annan fråga som Sofie vill driva i EU är att bli mer självförsörjande på energi för att inte “sitta i knät på Putin”.
– Sen är det många frågor kopplade till arbetsmarknaden och löntagarnas intressen; att bekämpa arbetslivskriminaliteten. Förra året dog över 60 personer på svenska arbetsplatser. Vi måste bekämpa den typen av fusk och kriminalitet i de olika branscherna. Även i annan gränsöverskridande kriminalitet. Vi behöver ett starkare polisiärt samarbete.
Sofie vill se ett arbete för att Europa ska bli stark och att sammanhållningen ökar.
– Vi ser olika auktoritära krafter som ifrågasätter EU-samarbetet och vill splittra oss inifrån. Jag tror inte det är bra när läget är så osäkert runtomkring i världen, men EU ska inte gå in och detaljreglera allting. Inte våra löner och avtal på arbetsmarknaden. Vi ska stå upp för snuset och vår vargjakt, tycker Sofie som erkänner att hon varit kritisk till EU, men aldrig så mycket att hon velat lämna unionen.
Den som vill träffa Sofie har möjlighet att göra det när Arbetarrörelsen arrangerar en egen familjedag i Grängesberg den 18 maj.
– Då kommer jag hålla tal och vi kommer ha roliga aktiviteter för barn och familjer, samt informera om EU-valet.

Fakta Sofie Eriksson (S):
Ålder: 31 år.
Bor: Grängesberg.
Arbetar: Riksdagsledamot.
Aktuell: Kandiderar för Socialdemokraterna till EU-valet.
Intresse förutom politik: Science fiction, fantasy, tv-spel samt att brodera politiska budskap.

Sofie broderar jag mycket. “Jag brukar köpa gamla dukar på loppis och brodera politiska budskap”, förklarar Sofie.

Sofie graderar viktiga EU-frågor:
1. Försvaret, då stödet för Ukraina är en akut fråga.
2. Klimatet, för att det är en existentiell fråga som drivs på EU-nivå. Avgörande också för industrijobben i bland annat Ludvika.
3. Arbetsmarknad, det går in i brott och straff där vi behöver stärka arbetsmiljöarbetet och bekämpa arbetslivskriminaliteten och stå upp för löntagarna i Europa.
4. Brott & straff, på grund av gängkriminaliteten i Sverige är det en akut fråga.
5. Ekonomi, vi behöver få till ett bättre samarbete för att vi inte ska få skatteparadis och skattefusk som gör att EU-länderna får svårt att finansiera sin välfärd.
6. Rättsstatsprincipen, aktuellt just nu när vissa medlemsländer ifrågasätter principen.

Dalapolitiker som kandiderar i EU-valet:
Socialdemokraterna:
Sofie Eriksson, 31 år, Ludvika, riksdagsledamot
Sverigedemokraterna:
Fredrik Trygg, 58 år, Ludvika, truckförare
Miljöpartiet:
Mursal Isa, 42 år, Borlänge, före detta landstingsråd
Aron Knifström, 38 år, Ludvika, programmerare
Centerpartiet:
Jenny Drugge, 49 år, Falun, teknisk projektledare
Lena Lagetsam Strutzenblad, 58 år, Borlänge, företagare
Vänsterpartiet:
Joel Grimborg, 19 år, Falun, timvikarie
Liberalerna:
Monica Lundin, 51 år, Borlänge, företagare
Partierna är sorterade i storleksordning efter Europaparlamentsvalet 2019.
(Ålder avser valdagen den 9 juni 2024.)
Klicka HÄR för att ta reda på alla som kandiderar till EU!

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!