ANNONS

Roya Ghalandarpour och Carina Nätz gick samman och startade aktiebolag med inriktning mot kroppen – och själens hälsa.
Foto: Veronica Rigtorp

Byggnadsingenjören som blev yogainstruktör

BORLÄNGE. Roya Ghalandarpour och Carina Nätz gick samman och startade aktiebolag med inriktning mot kroppen och själens hälsa.

Roya Ghalandarpour som ursprungligen kommer från Iran, är utbildad byggnadsingenjör, men efter att flera gånger förlorat jobbet vid omorganisationer och varsel som följdes av många års arbetslös mådde hon inte bra psykiskt.
– Jag började med mindfulness och yoga och bli intresserade av det andliga och märkte att jag mådde bättre, säger Roya Ghalandarpour.

Hon konstaterade att hon inte längre ville ha en chef över sig och när hon började fundera på att starta eget, kom hon att tänka på Carina Nätz som hon gått en andlig kurs hos och som hon kände via en vän.
Med starta-eget-bidrag och hjälp från Lernia kunde Roya ägna all sin tid till det pappersarbete som behövde göras för att bilda ett aktiebolag och även leta lokal.
– Tack vare (jo, hon sa faktiskt så) att jag var arbetslös kunde jag göra allt pappersarbete med hjälp av Lernia som drev på mig, säger hon och ler stort.

För 20 år sedan när hon kom till Sverige såg livet annorlunda ut.
Efter tre avslag på visumansökan började hon tappa hoppet, men den fjärdegången fick hon sitt efterlängtade visum. Först kom hon till Göteborg där hon trivdes bra, men hennes stora syster tyckte Roya var för ung och naiv för en så stor stad. Det blev till att flytta till Linköping där stora systern bodde.
Att få uppehållstillstånd tog två år.
– De var de värsta åren i mitt liv. Jag grubblade och var orolig över att få avslag. Jag minns hur jag vaknade på nätterna svettig av mardrömmar.

I Iran drev hon hårsalong något hon inte ville fortsätta med i sitt nya hemland. I Sverige bestämde hennes storasyster att Roya skulle utbilda sig. Det blev till både IT-samordnare, webbdesigner och byggnadsingenjör. Pluggade gjorde hon samtidigt som hon arbetade och tog körkort. Trots ett långt välfyllt cv var det perioder med arbetslöshet som tärde och fick henne att grubbla.

Nu hanterar hon det med nya insikter.
– Jag får bara grubbla i fem minuter per dag. För det börjar med tanken. Så man ska fokusera på den positiva sidan, för annars hindrar våra tankar oss. När jag lyssnar till magkänslan blir det bra, konstaterar hon.

I november 2018 drog de två affärskollegorna igång Kropp och Själkällan, där Roya huvudsakligen har hand om det själsliga med yoga som den största tårtbiten i sitt företagande och Carina med sin huvudsakliga del inom den fysiska kroppen med massage.

Publicerad i Annonsbladet vecka 22 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS