Sjukvårdslarmen ökade rejält i Säter under 2020 jämfört med året före. Räddningstjänsten tror att det beror på att pandemin gjort att fler känt sig oroliga och sjuka.
Foto: Karin Diffner

Fler larmade om sjukdom – “Kan beror på pandemin”

Antalet sjukvårdslarm ökade rejält i Säter under 2020. – Vi misstänker att det har att göra med pandemin, säger Anders Sörman på Räddningstjänsten Dala Mitt.

Förra året fick Räddningstjänsten Dala Mitt in 132 sjukvårdslarm från Säterbor. Det är betydligt fler än året dessförinnan då 104 personer larmade.
– Det enda vi tror att ökningen kan bero på är att vi haft en pandemi och att oro och sjukdom då har ökat, exempelvis bland gamla och ensamma, säger Anders Sörman som är kommunikationsansvarig på Dala Mitt.
Att kunskapen och informationen om coronaviruset och covid -19 i början var knapphändig kan ha bidragit till oron.
– När ingen från vården kan säga exakt vad det är för symptom på sjukdomen utan det finns en lång lista, så är det ju inte så himla enkelt att veta. Då är det nog lätt att man börjar fundera om man känner sig dålig, säger Anders Sörman.
– Vi får se hur statistiken för 2021 blir om det kan stämma, fortsätter han.

När det gäller andra larm i Säters kommun så låg de ungefär lika under 2019 och 2020. Räddningstjänsten fick till exempel rycka ut på 23 respektive 21 trafikolyckor i Säter och 30 respektive 27 bränder.
Av bränderna skedde i fjol flest bränder i byggnader, nämligen 13 stycken. Året före brann det “bara” åtta gånger i en byggnad.
Drunkning eller drunkningstillbud inträffade en gång i Säters kommun under fjolåret och två gånger under 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS