Sofia Nordin, Anna Larsson, Björn Lindgren och Mikael Eklund i arrangörsstaben ser fram emot Blodomlopp som tar ny fart efter pandemin.
Foto: Karin Diffner

Blodomloppet tillbaka med full kraft

BORLÄNGE. Blodomloppet är tillbaka med full kraft. I år siktar arrangörerna på 5 000 deltagare. – Äntligen blir det ett riktigt fysiskt lopp, säger Anna Larsson, en av de sjuksköterskor som ska värva blodgivare på plats.

Blodomloppet är ett motionslopp som anordnas på många håll i Sverige sedan 1990-talet. Syftet är att få folk att röra sig under trevliga former men också att få nya blodgivare.
– Det brukar bli ett par hundra nya per år från länet som kommer över tröskeln och anmäler sig hos oss under loppet. Och det är vi väldigt glada för, säger Sofia Nordin, samordnare för blodcentralerna i Dalarna.
Förra året fanns nästan 6 000 blodgivare i hela länet, men det behövs alltid fler.
– Folk slutar av olika anledningar, så vi behöver fylla på.

Kerstin Höglund har varit blodgivare i 27 år och tänker fortsätta så länge hon får. “Det värmer i hjärtat när man får veta att någon fått mitt blod”, säger Kerstin som kanske också tänker delta i Blodomloppet i år.

Förutom blodcentralerna så arrangeras Blodomloppet av Stora Tuna orientering och Kvarnsvedens GoIF:s friidrottssektion. Som mest har loppet haft närmare 10 000 deltagare, men som så mycket annat så har det nästan legat nere helt under pandemin.
– 2020 var loppet helt på distans och i fjol när vi hade maxtak så sprang ungefär 800, berättar Mikael Eklund från Stora Tuna OK.
Även om Blodomloppet i Borlänge är ett av de större “småstadsloppen” och brukar locka folk från större delen av länet tror arrangörerna inte att deltagarantalet blir lika högt som före pandemin.
– Folk har upptäckt annat och glömt bort Blodomloppet lite grann. Därför tror vi att det är mer realistiskt att räkna med 5 000 första året, säger Björn Lindgren som är projektledare och representerar KGoIF.
Måndagen den 30 maj är det dags att avlossa startpistolerna vid Maserhallen. Loppet genomförs i tre distanser: Fem eller tio kilometer med tidtagning eller fem kilometers promenadklass utan tidtagning.
Promenadklassen sker genom centrum och de andra två loppen norrut, mot Kvarnsveden och Mellsta. Många väljer att delta i lag och får då en picknickkasse att dela på efter loppet.
– Det är en väldigt trevlig tillställning där man får röra sig och dessutom sitta och äta tillsammans, menar Sofia Nordin.
Underhållning och information kommer att erbjudas vid målområdet. Längs promenadsträckan kommer också en rad lokala band att bjuda på musikunderhållning. Ett par nyheter för i år är att LRF visar upp djur för barnen och att det finns möjlighet att vaccinera sig på platsen – mot TBE.
Anmälan för lag går ut den 18 maj men för enskilda är anmälan öppen till samma dag.
– Vi uppmanar alla som kan att ta sig dit med allmänna kommunikationer eller på cykel, säger Björn Lindgren.

Fakta/De underhåller
Underhållning kommer att ske efter promenadsträckan. Här är några av de som står för den: Borlänge blås, Hemvärnets musikkår, band från Rytmus, Walles gäng, Dads and Dots, Windplayers, körer och hiphop-band.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS