Den som vill lära sig linedance har chans att prova på innan kurserna startar i Säter och Hedemora.
Foto: Sara Flodin

Prova på att dansa linedance

SÄTER/HEDEMORA. Inför höstens kurser i linedance kan den som vill vara med på ett prova på-tillfälle. När Lokalt i:s utsände kommer till platsen pågår repetition inför höstens uppvisningar. En uppdaterad version av uppvisningsgruppen AL linedancers har träffats för att repetera inför kommande shower.

Gruppen ska göra ett par uppträdanden på kulturnatten i Hedemora den 3 september och dagen efter arrangeras ett prova på-tillfälle i både Naglarby bystuga och Västerby bygdegård. Veckan efter startar kurserna.
Denna dag ses gänget på Jeanette Eliassons western-inspirerade gård. Jeanette var den som fick Ann-Louise att börja med linedance 2006.
– Då ville inte jag dansa linedance, säger Ann-Louise som var utbränd och trodde att linedance innebar pardans med en karl.
Jeanette lyckades i alla fall få med Ann-Louise till Säters Folkets hus och resten förstår ni själva.

Den 4 september arrangeras ett prova på-tillfälle i både Naglarby bystuga och Västerby bygdegård. Veckan efter startar kurserna. Foto: Sara Flodin

Detta är första träningspasset på ett tag. Ann-Louise tycker att det varit svårt att komma igång efter pandemin, men med lite tjat har hon fått ihop gruppen igen. Hon säger att de är lite ringrostiga, men att det inte gör något om det blir ett felsteg.
– I linedance finns inga fel, bara variationer, konstaterar Ann-Louise och skrattar.
Inga herrar finns dock på plats, trots att Ann-Louise Björke efterlyste sådana genom en artikel i Lokalt i för tre år sedan. Efter reportaget kom åtta män till träningen.
– Men sen tunnade det ur, förklarar Ann-Louise.
Därför är det tur att tjejerna kan dansa själva på leden. Rosie Hilbrants har dansat linedance i sju år och hon har varit en hel del i USA
– Där är det många killar som dansar. Både unga och gamla. Det är mäktigt. Jag har dansat med killar i Dallas, San Francisco och Las Vegas. Just i Dallas är linedance väldigt stort Det är synd att inte fler svenska killar gör det, tycker Rosie.

AL linedancers är uppvisningsgrupp i linedance med Ann-Louise Björke i spetsen. Foto: Sara Flodin

Det finns trender även inom linedance. I dag är gänget ikädda countryinspirerade kläder, men stilarna varierar utefter musiken. Gruppen har haft uppvisning i 50- och 60-talskläder, med “Elvistema” och till och med dansat linedance med röda tomtekläder på julmarknad.
Även musiken varierar. Gänget dansar till olika typer av musik och Ann-Louise berättar att det även görs koreografier till moderna låtar. Vals, funk, polka, cha cha, west- och east coast swing, är några exempel som hon nämner, men lägger till att countrymusiken börjar bli populär igen.

Linedance kom till Sverige i början av 90-talet. Cirka tio år tidigare kom squaredance. Systrarna Karin Larsson och Ann Ahnfors började tidigt med squaredance. Då var de i tonåren och fortsatte att dansa squaredance över tio års tid.
– I linedance står du på en linje och i squaredance är du fyra par i en fyrkant, förklarar Karin.
– Sen har du en ”caller” som säger vad du ska göra och binder in olika turer som du ska göra. Skillnaden blir att du inte vet vilka steg som kommer i squaredance, medan allt är koreograferat i linedance, informerar Anne.

Jeanette Eliasson, till höger, var den som fick Ann-Louise Björke att börja med linedance 2006. Nu är hon själv instruktör. Foto: Sara Flodin

Ann Ahnfors leder prova på-tillfället i Västerby bygdegård medan Ann-Louise ansvarar för Naglarby bystuga. Vecka 36 startar kurserna för den som vill utveckla sig i linedance. Uppvisningsgruppen kommer även underhålla på Sågmyra harvest country den 17 september.

När stegkombinationerna blir många och det samtidigt blåser är det bäst att göra som Ann Ahnfors och “hålla i hatten”. Foto: Sara Flodin

Faktaruta om Ann-Louise Björke:
Ålder. 56 år.
Yrke: Lastbilschaufför.
Bor: Enbacka, Säter.
Hobby: Gamla bilar, djur, skog och natur
Läser: Om linedance och Lokalt i.
Familj: Sambo och vuxna barn.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS