Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Pär Windahl började brygga öl för husbehov 2016. I år kom hans första egna öl ut på Systembolaget och i år sponsrade han studenternas efterfest efter Nobelmiddagen.
Foto: Sara Flodin

Brygger öl i Smedsbo

BY. Pär Windahl brygger öl på Smedsbo herrgård i By. Sedan februari finns hans öl, som bryggs i herrgårdens annex, på Systembolaget och i år sponsrade han Nobels efterfest med sin hembryggda slottsöl. – Hela vår idé är att det ska vara spännande och smakrikt, men inom traditionella ramar, förklarar Pär.
Pär Windahl började brygga öl för husbehov 2016 efter uppmaning från sin far. Av en slump blev han sedan bjuden som tävlande till en ölfestival i Kiel där han därefter vann tävlingen 2017, 2018 samt 2019.
– Ölen är gjord för att drickas separat som ett bra vin, förklarar Pär.
Smedsbo Slotts första egna öl, som bryggts i herrgårdens annex, släpptes i februari i år och har framställts under 2022. Varumärket har dock funnits sedan 2019 då Pär samarbetat med bryggerier i både Tyskland, England, Baltikum och Asien.
I Baltikum lärde Pär sig att brygga öl med örter som rölleka och älggräs, vilket inte är någon nyhet då redan vikingarna gjort detta. En bryggning av en batch tar ett par månader. Processen sker i ett bryggverk som är ett ”hembygge” som några av Pärs vänner svetsat ihop åt honom.
– Jästen är den som producerar ölen, men jag tillsätter sådant som får den att trivas, förklarar Pär som oftast använder sig av malt i receptet och en gnutta humle samt socker.
När ölen anses klar häller Pär upp den på flaskor, vilket tar ett par dagar.
– Allt görs för hand och det tar tid. Har man förstått vår öl ska man aldrig bli besviken, hoppas Pär.
Ölen är lagringsbar med en hög procent alkohol.
– Jag tycker det är roligt att kunna lagra en öl, säger Pär och tipsar kunden att köpa tio flaskor för att lagra och öppna en per år på en viktig dag.
Varje sats är endast cirka 280 liter, vilket ger cirka 666 flaskor i de stora satserna, medan vissa mindre kan ge ett 50-tal flaskor.
– Det viktiga är att göra roliga och spännande saker, tycker Pär som kan få för sig att göra ”fullständigt knasiga” men ”förhoppningsvis fungerande” smakkombinationer:
– En av ölsorterna heter China Pale Ale. Jag intresserade mig för vad som finns på ett kinesiskt apotek och vad som kunde bli roligt i en öl, för de har väldigt tråkig öl i Kina. Vår slogan är ”öl som vin” men i det här fallet tänkte jag ”varför inte göra öl som te”? Hur kan det fungera på en öl och hur kan det fungera tillsammans med kinesisk mat?
Att blanda i marshmallows eller jordnötssmör i ölen, som vissa andra stora ölproducenter gör, är inget Pär går i gång på. Det finns ingen garanti för att de sorter som nu finns på Systembolaget kommer vara kvar, men Pär tror att det är stor chans att han kommer leverera mer av sin ”champagneliknande öl”, som släpptes i februari, till Systembolaget.
– Vi har inte någon önskan att göra samma öl hela tiden.
Titt som tätt arrangerar bryggmästaren ölprovning hemma på slottet.
– Det roliga för mig är att träffa människor som dricker ölen och tycker att det är gott. Och prata om smak för vår öl lämnar få personer oberörda.
Att just prata om smak är något som engagerar Pär.
– Vad gör ett gott vin? Det är komplexitet och lång eftersmak. Sådant du kan smutta på och prata om. Det är ju ingen som säger något om en Norrlands Guld, men Smedsbos öl är en ”snackisöl”. Det går att prata om smakerna i den: ”Här kommer lite mandelmassa, lite russin, torkat fikon och dadlar”.
Alla ölens smaker kommer från jästen i processen.
Pär tycker folks smaklökar är bra medan människors vokabulär och förmåga att sätta ord på smakerna kan utvecklas.
– Det är en övningssak. Ett sätt är att dricka något med lång eftersmak och tänka fritt, tipsar Pär.
Efterfesten till Nobelmiddagen, som Pär sponsrar, Student’ Nobel NightCap på KTH sker mellan klockan 23.00 till 05.00 och 1 800 studenter är inbjudna. Pär kommer hoppa i fracken för att vara med på plats tillsammans med sin son och presentera ölen som är bryggd i cirka 30 liter.
– Vi har gjort en ”signaturöl” som är speciellt gjord för den här sponsringen, förklarar Pär som skrivit på ett kontrakt att han inte får avslöja ölens tema.
– Det finns ett vite på 200 000 kronor om jag avslöjar detta, påtalar han.
Nu finns planer att matcha den egna ölen med Murboannas ostar.
– Att matcha ölen med mat har visats sig vara mycket svårare än vad jag trodde, erkänner Pär som är ute efter en kombination som det ”sjunger om”.
– När mat och dryck möter varandra och man sitter stum. Den typen av matchning är svår.
– Ju mer man kan desto mindre handlar det om att ”att tycka om”.
Pär uppmanar fler att brygga sin egen öl och nischa in sig på en ölstil.
– Det tar inte många bryggningar innan du har något i glaset som är okej.

FAKTA Student’ Nobel NightCap:

SNNC är den storslagna efterfesten till Nobelbanketten som varje år arrangeras av en högskola i Stockholm. Den styrs ideellt och har sedan 1978 blivit en given del av Nobelveckan som merparten av gästerna på banketten besöker för att koppla av och festa med studenter.

Källa: Tekniska Högskolans Studentkår

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!