Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Till att börja med gjordes 790 stycken mazariner. “Och efter en timme är det ungefär 100 kvar, så nu gör vi fler, men sen tar de kanske slut”, konstaterar Stefan.
Foto: Sara Flodin

Bröderna har bakat tillsammans i 30 år

AVESTA. Under 30 års tid har bröderna Johan och Stefan Strand drivit Wiener-Condis, bygdens ikoniska bageri och konditori. För att uppmärksamma detta arrangerade de en fest för sina kunder och firade med 90-talspriser. – Det har varit en otrolig resa, men vi hade inte kunnat göra den utan våra fantastiska medarbetare och kunder, säger Stefan Strand.

Stefan har drivit Wiener-Condiset sedan 1993.
– Jag praktiserade först på konditoriet och fick sedan fast anställning, berättar han.

Kommunalrådet Blerta Krenzi droppade in för att gratulera jubilaren. Hon tycker att långlivade företag är livsviktigt för kommunen. Foto: Sara Flodin
Personalen hade fullt upp under jubiléet. Foto: Sara Flodin

Två månader senare, i augusti 1993, började brodern Johan i verksamheten.
Kollegorna tycker att det gått bra att jobba ihop.
– Det har varit fantastisk, vilken resa, summerar bröderna de gångna 30 åren.
– Från att det gick lite ”halvknackigt” till den succé det varit de sista fem, sex åren. Det har varit helt underbart, tycker Stefan.

Bröderna Johan och Stefan Strand har drivit Wiener-Condis i 30 års tid. För att fira jubilaren bjöd de på en 20 meter lång blåbärsrulle som tog slut innan festen var över. “Den fanns redan när jag tog över 1993”, berättar Stefan. Foto: Sara Flodin
Konditorn Maria Svensson bakade ett gäng tårtor under tiden festligheterna pågick. Foto: Sara Flodin

Förut tyckte Stefan att det var roligast att baka tårtor, men nu gläds han mest av att baka matbröd.
– Det är ett roligt yrke, säger Stefan som genom året förnyat och modifierat bakverk och matbröd.
Båda bröderna tar hand om bageriverksamheten och lämnar försäljningen till andra anställda.

Under festligheterna fick barnen, bland andra, Jana al Rahwanji, hoppa i hoppborg och bli ansiktsmålade. Foto: Sara Flodin

Företaget har många stammisar som besöker dem. En av dessa är Madelene Långstedt som besökte cafét tillsammans med barnbarnet och för att handla krämbullar och smörgåsar.
– Jag går ofta hit och handlar, säger hon.
Denna jubileumsdag kostade mazarinerna och vaniljbullarna fem kronor styck.

Krämbullarna kostade fem kronor styck under jubileet. Foto: Sara Flodin

Tårtorna som såldes var endast 1993 års sortiment; Carl-Gustav-, grädd-, Schwarzwald- och prinsesstårta.
– I vanliga fall har vi oändligt många tårtor, upplyser Stefan och Johan fyller i att de är ett 25-tal.

Oliver Blomqvist underhöll kunderna som stod i kö in till konditoriet. Oliver föddes Sverige, men har växt upp i Sydafrika och säger att han är väldigt annorlunda mot svenskar. För två år sedan flyttade han tillbaka till Sverige och försöker anpassa sig till det svenska samhället. “Det är lite svårt”, tycker Oliver. Foto: Sara Flodin

Bageriet köper alla ingredienser från två stora grossister. Att handla närproducerat kan vara knepigt.
– Vi får ägg från Alsbo ägg, men kan inte handla från Grådö då de endast har förpackningar med en liter grädde. Vi vill ha tio och 20 liter, förklarar Stefan.
Under dagen arrangerades en kvittotävling där Rosita Hols och Moa Lindh vann 1 000 kronor i presentkort.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!