Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kenth Pettersson, ordförande i Karbenning GoIF, på toppen av Hoberget där delar av Brandlöpet kommer att genomföras.
Foto: Arkivbild

Brandlöpet är tillbaka – ”Fascinerade sträckning”

KARBENNING/NORBERG. Den 13 maj ska den femte upplagan av Brandlöpet genomföras. Ett terränglopp som delvis går över det brandhärjade området från 2014. – I fjol höll vi en låg profil på grund av coronapandemin. I år kör vi med tidtagning och har tävlingsklasser, säger tävlingsledare Kenth Pettersson.

Karbenning GoIF är redo för terrängloppet Brandlöpet. Ett terränglopp som genomförs till stora delar på det brandhärjade området efter skogsbranden 2014.
– Vi hoppas att många anmäler sig och kommer och springer, säger ordförande Kenth Pettersson.
Det är Karbennings GoIF som arrangerar loppet – som i fjol gjorde comeback efter några års frånvaro. Anledningen till att det inte blev något arrangemang 2020 och 2021 berodde givetvis på coronapandemin.
Det har gått nio år sedan den stora branden härjade i delar av Västmanland. Den bröt ut den 31 juli och inte förrän 11 augusti bedömdes den vara under kontroll. Totalt brann cirka 13 800 hektar skog ner och 25 byggnader brann ner eller brandskadades.
– Jag bodde cirka fem kilometer från branden, men jag hade mina föräldrar bara 300 meter från den. Visst var vi på tårna i många dagar, men det som händer det händer. Vi reagerar olika på saker som sker.
Under en tid spekulerades det om att branden kunde nå Norberg.
– Hade den tagit sig över sjön Snyten fanns det en risk för det, säger Kenth.

Det var efter storbranden som Kenth och några vänner fick idén om ett terränglopp i brandområdet.
– Vi satt och spånade och då kom idén fram om ett terränglopp. Det var en tragedi det som hände, men nu hade det lagt sig lite och vi tänkte att vi kunde göra något positivt av det som hände. Markägarna sa ja och sen var vi i gång.
Premiären skedde 2017 och loppet i i år maj blir det femte i ordningen.

Så här ser det ut just nu längs banans sträckning. Foto: Privat

Hur många deltagare hoppas ni på?
– I fjol hade vi bara 40, men då höll vi en låg profil och hade bland annat ingen tidtagning eftersom pandemin fortfarande påverkade. Då kunde man bara anmäla sig vid starten och den dagen regnade det dessvärre.
Hur många hoppas ni på i år?
– Så många som möjligt, men jag är lite skeptisk. Det är många evenemang som tappat i antal deltagare efter pandemin.
Sträckorna är 6,6 eller 12,2 kilometer, start och mål sker vid Korset vid Örbäck (väg 256 – 15 kilometer från Norberg) och loppet riktar sig främst till glada motionärer. Underlaget är främst skogsbilväg och stig. Men två av loppets kilometer går inom naturreservatet Hoberget med blockterräng och branter med kvarlämnad brandskog.
– Det är fascinerande att springa där, den enda platsen i sitt slag i vårt land. Växtligheten börjar sätta fart, men det tar sin tid. Det är främst sträckningen på några kilometer vid Hoberget som man kan se vad branden åstadkom.
Karbenning GoIF har cirka 150 medlemmar och flera av dessa kommer att vara funktionärer under dagen. Vid start, och mål, kommer det att finnas fika och alla som deltar erhåller en t-shirt. I år kommer det också delas ut priser till de främsta på sträckorna.

Så här ser det ut just nu längs banans sträckning. Foto: Privat

Hur anmäler man sig?
– Enklaste sättet är på race.se.
Det går också att hitta information på loppets Facebooksida – Brandlöpet.
Vad är din uppgift?
– Jag är väl den som håller samman allt, men vi har många som vill vara med och hjälpa till under dagen, säger Kenth Pettersson.

Brandhärjat område
Stora Hoberget är en del av det område som drabbades av den våldsamma skogsbranden 2014.
Före skogsbranden bestod reservatet främst av gammal tallskog som fått utvecklats fritt under lång tid.
Många ovanliga skalbaggar trivdes i den gamla glesa skogen och här växte också flera sällsynta mossor och lavar.
Stora Hoberget ligger i den norra delen av brandområdet där branden uppskattas ha spridit sig upp till fem kilometer i timmen.
Efter branden återstod bara döda sotiga träd. Många har fallit omkull medan andra står kvar som svartbrända pelare ännu en tid.
Hoberget blev skyddat 2007 och består av 86 hektar som förvaltas av Länsstyrelsen i Västmanland.

Källa: Länsstyrelsen Västmanland

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!