Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Förra veckan slog elever ingång brandlarmet vid två tillfällen. Sammanlagt kostade detta skolan 16 000 kronor. “Vi har även haft problem med att elever eldar i handfaten”, berättar Anna-Karin Engström som är rektor på Åvestadalskolan som nu ska övervakas.
Foto: Sara Flodin

Åvestadalskolan ska kameraövervakas

KRYLBO Övervakningskameror kommer installeras i Åvestadalskolan som haft problem med skadegörelse under en lång tid. Under våren har elever stoppat ner papper i toaletter och handfat och vridit på kranen för att göra översvämning. – Vi har även haft problem med att elever eldar i handfaten, berättar Åvestadalskolans rektor Anna-Karin Engström.

Skadegörelser har även skett i skåphallar samt korridorer. Dörrstängare har förstörts och dörrar har sparkats in.
– Det är synd att vi behöver kameror, men vi skulle haft dem för två år sedan, säger Åvestadalskolans rektor Anna-Karin Engström som tycker att det är bra att kamerorna installeras.
Förra veckan drog dock elever i gång brandlarmet på skolan vid två tillfällen, något som skolan sammanlagt betalar 16 000 kronor för, eftersom de tvingas betala 8 000 när räddningstjänsten gör en utryckning vid falskt larm.
Rektorn samlade därför alla elever förra veckan för att förklara konsekvenserna av deras handlande. Detta är inte första gången. Rektorn har redan gjort mängder med åtgärder.

Elever har förstört ett flertal ljudabsorbenter. Foto: Sara Flodin

Trots två rastvärdar, polisanmälningar, samtal med elever och föräldrar samt många anmälningar till socialnämnden har inte skolan fått ordning på problemet. Översyn av lokalerna och ommöblering med nya lägre elevskåp har också gjorts samt tydliga konsekvenser för de elever som gjort skadegörelse, när identiteten av dem varit känd.
Cirka 320 elever går på Åvestadalskolan.
– Det blir som en ”trend” och jag tror att de ”trissar” varandra i att våga göra saker, säger Anna-Karin.
I de flesta fall vet varken skolan eller polisen vem som är skyldig till skadegörelsen, vilket gör att det inte går att kräva skadestånd från någon.

Åvestadalskolan har varit utsatt för skadegörelse sedan skolan var nyrenoverad. Foto: Sara Flodin

År 2019 började en större renovering av skolan. I juni 2021 invigdes den uppfräschade skolan och då accelererade även problemen med skadegörelse.
– Ibland har vi kanske haft ett halvår utan skadegörelse och sedan ”ploppar” det där upp och blir mycket, sen lägger det sig igen, förklarar rektorn.
Enligt kommunens konsekvensbedömning har summan för skadegörelsen uppgått till närmare 80 000 kronor per termin (timkostnaden exkluderad). Försäkringen gäller inte då var sak för sig understiger självrisken. Kostnaden för skadegörelsen går in i den allmänna budgeten och Anna-Karin tvingas att dra ner på sådant som förgyller skoldagen för eleverna.
– Jag tänker att det kan ge eleverna en tankeställare.

Enligt kommunens utredning har elever:
❚ Haft sönder 100 takplattor och ett flertal ljudabsorbenter.
❚ Vandaliserat dörrstängare.
❚ Sparkat sönder dörr och dörrkarm.
❚ Medvetet orsakat stopp i handfat och toaletter.
❚ Haft vattenkrig.
❚ Eldat inomhus.
❚ Startat brandsläckare.
Det har dessutom förekommit verbala kränkningar samt försäljning av e-cigaretter och olaga intrång av personer som inte går på skolan.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!