Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Vandrarna välsignades i ett korum innan de trampade iväg. Gänget gick 17 mil innan de nådde fram till slutdestinationen Strängnäs.
Foto: Sara Flodin

Allmogen vandrade till Strängnäs

AVESTA. I år är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa valdes till Sveriges kung. För att uppmärksamma detta har föreningen Dalkarlsvägen anordnat en vandring från Avesta till Strängnäs. På nationaldagen, den 6 juni, anlände gänget till Strängnäs.

Allmogevandringens sträcka är betydligt kortare, endast 17 mil, jämfört med de 37 mil som utgör den långa Dalkarlsvandringen. Vandringen startade vid Brunnbäcksmonumentet i Folkärna på torsdag morgon den 1 juni med sikte på att nå Strängnäs inför nationaldagen.
Avestabon Börje Forslund stod då redo för att vandra. Han har tidigare gått delar av Dalkarlsvandringen från Mora till Stockholm.
– Man bör ha lite kondition och att fötterna tål belastningen, förklarar Börje som går i väl ingångna kängor.
– Man ska skydda fötterna med tejp samt byta strumpor så att fötterna är torra, tipsar Börje.
– Det är fråga om att flytta den ena foten framför den andra och efter några dygn är man i mål, men man måste tåla det mentalt, förklarar Börje som dock tycker att kroppen återhämtar sig efter en natts vila.
– Du måste ställa in dig på att gå sex, sju timmar. Så du är inställd på det mentalt och ser målet långt fram, inflikar ordföranden Jan-Olof Montelius.

Jan-Olof Montelius, ordförande i föreningen Dalkarlsvägen och Börje Forslund är två erfarna vandrare. Foto: Sara Flodin

De båda tycker att vandringen ger dem en förståelse för hur människorna hade det förr i tiden.
– Det tar mellan sex och åtta timmar att gå tre mil, konstaterar ordföranden.
För den som inte vill gå hela sträckan kan man endast vandra någon enstaka sträcka.
– Och den som har någon krämpa har möjlighet att få åka någon sträcka, försäkrade Jan-Olof.
Alla får gå i sin egen takt och Börje förklarar att det finns två olika typer av vandrare.
– Det finns de som går jättefort och sen finns de som går långsammare. De tar fler raster och njuter av naturen, förklarar Börje och lägger till att han tillhör den senare gruppen.
– Det går inte att hålla ihop en ”samlad flock”, konstaterar ordföranden.

Jon Bodin från Säter agerade vandringens “sladd” då det var han som gick sist och “samlade ihop” gänget samt plockade ner snitslarna. Foto: Sara Flodin

Torsten Johansson berättar att allmogevandringen har samma upplägg och organisation som Dalkarlsvandringen. Vandrarna sover i massförläggningar och den första natten tillbringade gänget på madrasser som lagts på golvet i en loge i Västerfärnebo.
– Vi övernattar företrädelsevis i hembygdsgårdar för att vi vill stödja den typen av verksamhet, förklarar Torsten.
När Gustav Vasa valdes till Sveriges kung föddes nationalstaten Sverige.
– En förutsättning för att det kunde bli så var att den danska kungens legosoldater övermannades här på fälten borta vid Torp. Det här var en grundförutsättning för att han skulle lyckas bli kung och att nationalstaten Sverige föddes, upplyste Börje.

Lena Johansson från Borlänge vandrade Dalkarlsvandringen första gången förra åren. under Allmogetåget gick hon med lånade stavar för att testa att gå med sådana. Foto: Sara Flodin

I Strängnäs deltog allmogetågets vandrare i det jubileumsfirande som genomfördes tillsammans med Kung Carl-Gustaf och drottning Silvia.

Anna Croos bor i Ecuador men hälsade på sin bror Sture Elnäs från Falun för att gå Allmogevandringen. Mo Per Persson bor i Lima, “men inte i Peru”, säger han och alla skrattar. De tre är rutinerade vandrare. Foto: Sara Flodin
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!