Trots att årets skörd ser ut att bli bra tror Carl-Johan Johansson att det kommer bli matbrist till vintern. Just denna dag slår Carl-Johan ekologisk vall åt Torbjörn Andersson i Stocksbro.
Foto: Sara Flodin

Dyrare mat trots hyfsad skörd

SÄTER/HEDEMORA. Matpriserna ökar efter höjda el- och bränslepriser. Påverkan av kriget i Ukraina och pandemin gör inte saken bättre, men hur ser skörden ut i Hedemora och Säter? Tidningen har pratat med några lokala bönder om årets skörd. Flertalet av dem vittnar om en tuff vinter som gjorde så att den höstsådda rapsen frös.

Lars Hermansson tycker att priset på livsmedel är lågt i förhållande till vad det kostar att producera. Han är en av dem som sådde raps i höstas och blivit utan skörd i år.
– Det är lite som aktiemarknaden, det går upp och ner, men i genomsnitt brukar det dock vara lönsamt att odla oljeväxter, säger Lars som håller till i Örängarna.
Enligt SCB:s producentprisindex har prisutvecklingen på livsmedel på hemmamarknaden ökat 18 procent mellan april 2021 och samma månad i år. Priserna på gödningsmedel har mer än tredubblats jämfört med förra året.
– Problemet är de höga bränslekostnaderna. Det blir ett dyrare foder och då måste matpriserna höjas för att kompensera, förklarar Carl-Johan Johansson som är “månskensbonde” i Stora Skedvi.
Carl-Johan är inriktad på ekologisk köttproduktion. Dyrare foder till djuren gör att även slutprodukten blir dyrare. Denna dag kör han vall åt Torbjörn Andersson i Stocksbro.
– Nu slår vi för andra gången i år, informerar Carl-Johan och tillägger att det inte kommer bli några problem att få ihop foder till djuren i denna region.
– Även för min del ser det helt okej. Det är inget problem. Spannmålen ser jättefina ut. Det blir nog en god skörd, tror Carl-Johan.
Hur mycket bonden får ut i slutändan varierar beroende av vad som produceras. Om det är djur eller människa som kommer äta spannmålet som växer på åkrarna i Hedemora och Säter återstår att se.
– Det beror på vilken kvalité det får. Först till hösten vet vi om det går till animal- eller den humana produktionen. Vete måste upp i ett visst proteinvärde för att användas till bröd, förklarar Carl-Johan Johansson.


Gödslingen avgör vem som blir konsument i slutändan.
– Men det är inte alltid det lyckas. Även väder och vind spelar in. Blir det för torrt växer det inte och blir det för blött växer det inte heller. Vädret måste vara optimalt, påpekar Carl-Johan.
Han tycker att vädret i Dalarna varit okej, men oroas över att det varit för torrt i Sveriges södra delar. Han nämner 2018 som ett år då det var mycket värre och att han fortfarande ser konsekvenserna från det året.
– Då slaktade vissa många djur för att de inte hade foder till dem. Det tar 24 månader för en kalv att bli en ko. Så det är en lång process innan du har en större besättning, betonar Carl-Johan som själv lyckades få tag på foder till sina djur.
Carl-Johan tror att det kommer bli en matbrist till vintern.
– Det är jag nästan helt övertygad om, och att matpriserna kommer öka. Att vi har det bra här säger inget om hur världen ser ut.
– Vi konkurrerar inte på samma villkor som andra EU-länder, eftersom vi valt att ha en strängare djurskyddslag i Sverige. Då blir det fel när kommuner och landsting gör upphandlingar där utländska producenter vinner upphandlingarna, tycker Carl-Johan och får medhåll av nötköttsproducent Henrik Nilses i Vibberbo.
Carl-Johan uppmanar konsumenter att handla lokalproducerat och sluta bygga på odlingsbar mark.
– Sent ska syndaren vakna, frågan är när den riktiga uppskattningen kommer, undrar Carl-Johan som tycker att bönder sätts i inhumana situationer.
– Köp mer svensk mat så vi kan producera mer för det kommer behövas. Vi måste bli självförsörjande på livsmedel och få rätt verktyg till att odla maten.

Vårkorn är tillsammans med höstvete de vanligaste spannmålsgrödorna i Sverige. Du känner igen korn på att de har gula korn som skyddas av långa vassa strån.
Rybsen är släkt med rapsen och den används på samma sätt.
Liksom raps finns två varianter: höstrybs och vårrybs, som sås på hösten respektive våren. Rybs är något härdigare än raps. I Sverige är den inte så vanlig, men i Finland däremot är det den viktigaste oljegrödan.

Källa: “Från Sverige” & “Bonden i skolan”

Enkät: Försöker du handla närodlat, och påverkas du av att livsmedel har blivit dyrare?

Emma Jonsson, 41 år, undersköterska, Säter: – Jag försöker handla närodlat. Vissa butiker har mer än andra. Priserna på livsmedel har ökat något fruktansvärt. Jag har åtta barn och märker en jättestor skillnad om jag så bara ska in och “småhandla” Jag får tänka efter på ett helt annat sätt och äta rester. Förut har det varit ganska mycket svinn i vår familj, men nu tänker jag verkligen efter. Äter vi tacos gör jag paj av resterna, som exempel.
Andreas Torsman, 39 år, kurator, Uppsala: – Jag handlar närodlat om det finns till ett rimligt pris. Jag kan betala mer för grönsaker och kött, men inte för mycket. Jag äter fil och kefir varje dag. Dessa mjölkprodukter har nog gått upp cirka 25 procent.

 

Jimmy Lang, 29 år, fastighetsskötare, Stora Skedvi: – Jag försöker handla närodlat så gott det går och sett att priserna har gått upp. Jag väger det ena mot det andra och landar någonstans i mitten. Jag tycker att det är jätteviktigt att äta svenskt kött. Djurens välbefinnande är viktigt och snart kommer jag börja jaga.

 

Rolf Fransson, 78 år, pensionär, Säter: – Jag handlar gärna närodlade grönsaker om det finns, men problemet är att det är dyrare. Det är synd för annars skulle jag handla mer närodlat, jag gillar det. Jag klarar mig hyfsat trots att priserna gått upp och jag bara har pension. Det går att köpa mycket för halva priset. Det kan vara jättebra grejer, så det går att överleva.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS