Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Advokatbyrån Sylwan & Fenger-Krog konstaterar nu 125 verksamma år i Falun, och på Trotzgatan 22 har man huserat i samma lokaler sedan 1939. “Det bor tveklöst gott om kultur och tradition innanför dessa väggar”, säger advokat Axel Eskeby
Foto: Sonny Jonasson

125 år i lagens namn: “Mer än ett levebröd”

FALUN. En lokal anfader i juridikens tecken. 125 (!) år i Falun cementerar en rigorös relation till staden och yrkeskultur lotsas över generationsgränser. Rutin och drivkraft åsido finns enligt firmaveteraner också grundbultar som tar sig uttryck i ett större perspektiv. – Det här är ett arv som jag känner ett ansvar i att förvalta väl, säger Axel Eskeby som är advokat och vd vid Sylwan & Fenger-Krog.

När Nils Söderlund bildar Söderlunds Advokatbyrå visar almanackan 1897.
Wikipedia förmedlar historiska episoder ur en tolvmånadersrymd som utspelar sig på både svensk och internationell jord.
William McKinley axlar manteln som USA:s president, Elsa Beskow begår författardebut med “Sagan om den lilla, lilla gumman”.
Anders de Wahl läser för allra första gången “Nyårsklockan” vid nyårsfirandet på Skansen, och Oscar Wilde frisläpps från fängelsevistelse.

Tidscykeln från då till nu är enorm och äger förmåga att så smått böja till hjärnans fattningskapacitet.
Nils Söderlund, en av dåtidens få praktiserande jurister med Falun som bas, sår detta år även första fröet till vad som senare ömsar skinn på företagsskylten och antar tilltalet Sylwan & Fenger-Krog.
– Ämbetet var verkligen i sin linda i såväl Falun som i hela Sverige, berättar Axel Eskeby som även är delägare i den långlivade advokatbyrån.
Han fortskrider i resonemanget nära verksamhetens ursprungliga portalgestalter.
– Efter Nils Söderlund tog Thore Landberg och Teodor Sylwan över byrån och drev den förtjänstfullt under många år. Denna trio är verkligen tongivande för då rådande tider, säger Eskeby med eftertryck.
Viktiga insatser i sammanhanget tillskrivs även Per-Olov Sylwan, Bertil Sylwan och Jan Fenger-Krog som från sent 1950-tal och fram till 1990-talet driver advokatbyrån och även ger den sitt nya och nuvarande namn.

När 2022 nu börjar tänka på en refräng som ska spilla över i 2023 års första verksamma vers, kan Axel med kollegor summera firmans 125:e aktiva år.
Med ett avtryck som hittills berör tre sekel är man ett av Faluns företag med längst och alltjämt intakt livslinje.
– Stora Enso har ju rötter som leder tillbaka till 1300-talet, så mot dem går det inte riktigt att mäta sig, skrattar Axel.
– Men utöver det så är vi absolut en av de äldsta aktörerna häromkring. Det händer ganska ofta att man här i kvarteret hamnar i samspråk med lite äldre Falubor som återger minnen med koppling till det här huset eller personer med anknytning till byrån, vilket är både intressant och roligt.
Huset i fråga återfinns på adressen Trotzgatan 22, och att kalla kopplingen mellan firma och dess byggnadsmässiga fundament för “anrik” är i underkant.

Axel Eskeby, advokat och vd vid 125-årsjubilerande Sylwan & Fenger-Krog. Foto: Sonny Jonasson

Här har man huserat sedan 1939.
– Ja, det bor tveklöst gott om kultur och tradition innanför dessa väggar, reflekterar advokat Eskeby.
– Min kollega Per Råström har varit verksam här i över 30 år, och jag själv i drygt 20. Vissa av våra föregångare vigde hela sina yrkesliv till denna plats, och det är viktiga hörnstenar i att vi kunnat leva kvar.
Vid sidan av vd-rollen och förtroendet som delägare tar sig Eskebys advokatuppdrag uttryck i flertalet riktningar.
– Jag jobbar med såväl brottmål som tvistlösning inom både kommersiella och civilrättsliga tvister. Även immaterialrättsliga frågor och tvister inom exempelvis offentlig upphandling. Som helhet arbetar jag med många mål som till syvende och sist hamnar i domstol, redogör han.

Den egna resan fram till dags dato tar sin början i huvudstaden.
– Är uppvuxen i Nacka i Stockholm, och efter utbildningen satt jag ting och införskaffade viktiga erfarenheter i Hedemora Tingsrätt. När jag sedermera fick erbjudandet att börja jobba här kändes både byrån och Falun som stad helt rätt. Är stolt över att vara en del av detta, betonar han om hemvist och karriär i kombination.
Han upplyser att advokatbyrån i dagsläget har totalt 11 medarbetare varav 8 är verksamma jurister. I likhet med hans egna yrkesförehavanden beskriver Axel byråns kompetenser som fördelade över ett påfallande brett fält av åtaganden. En allservicebyrå med tyngd inom konkursförvaltning och med stort antal uppdrag också inom brottmål och affärsjuridik av skiftande natur.
Vidare klargör han att Sylwan och Fenger-Krog är i mångtaligt sällskap i ämbetet.
– Falun är ju av hävd väldigt tätt om advokater. Efter storstäderna en av städerna med högst antal advokater i hela landet. Jag har funderat mycket på varför, och anledningarna är sannolikt flera. Att tingsrätten finns här likväl som att det är en residensstad har sannolikt en tydlig inverkan.

Axel Eskeby kan även konstatera påtagliga reformer i yrkets återkommande metodik.
En förändringsprocess som i synnerhet tydliggjorts under de senaste 20–25 åren och som bär avgörande digitala förtecken.
I en profession präglad av tradition, voluminösa lagböcker och med ett visuellt tema som leder tankarna till tung mahogny, är flödet nu ett annat.
Juristerna själva är dessutom ofta rörligare i sitt praktiserande.
– Kontakter, informationsutbytet och själva arbetsmiljön är otroligt mycket mer mobil i dag än tidigare. Tempot har drivits upp och man förväntas generellt vara mer tillgänglig, vilket i huvudsak är till det bättre.

Han utvecklar och nyanserar i ämnet:
– Däremot måste vissa saker fortfarande få ta tid. Man kan inte alltid leverera svar i komplexa frågeställningar på omedelbar basis.
Eskeby fastslår emellertid att yrkets mest framträdande förändringar hittas i just det stationära kontra det mobila och digitala.
Han åskådliggör metodskiftet med ett träffande exempel.
– Nu har man så gott som ständig tillgång till många av de källor till information som kan behövas. Förr inhämtades ju denna information snarare via litteratur på biblioteket. I dessa avseenden är skillnaden mellan nu och då enorm.

De digitala inslagen har också påverkat domstolsprocessen i sig, klargör advokat Eskeby.
Detta bland annat i att man inte behöver ta om vittnesmål i samma omfattning som tidigare.
– Ja, i och med att förhören i tingsrätten numera filmas behöver dessa oftast inte tas om i hovrätten.
Framöver kan också fler substantiella nyheter komma att prägla det hela.
– Det är mer på gång. Vi befinner oss nu i ett läge där Sverige överväger att tillåta anonyma vittnesmål. Det kommer i så fall att påverka och genomsyra sättet såväl advokater som åklagare och domstolar arbetar på, berättar Axel.

“Det gäller att med klokhet följa med sin tid för att både bevara och utveckla”, säger advokaten Axel Eskeby om taktik som kan bidra till att överleva i en tätbefolkad bransch. Foto: Sonny Jonasson

I våras upplyste Åklagarkammaren i Faluns chefsåklagare Kristofer Magnusson i samspel med riksåklagare Petra Lundh hur deras yrkeskår vuxit.
Och att man ämnar fortsätta mobilisera för att matcha brottsutvecklingen.
Sylwan & Fenger-Krogs vd konstaterar att det också på advokatsidan skett en tydlig tillväxt, men att denna primärt märks i Stockholm och övriga storstäder.
– Samhället i sig har givetvis också förändrats, och jag tror att antalet advokater kommer att fortsätta öka. Dock ser jag ingen markant ökning här i Falun, resonerar Axel Eskeby.
Han ser sig omkring i ett av advokatbyråns gemak som skulle kunna lystra till epitetet “konferensrum”, men som äger mer personlighet och mättad salkänsla än så.
– Det här är ett gammalt hus. Funkis när den är som bäst. Vi pratade ju om mahogny tidigare, och faktum är att vi här inne hade ett enormt skåp i just mahogny. Nu är detta ersatt av en jättestor tv för videosamtal och dylikt. Men vi har en lite mindre byrå i mahogny kvar i inredningen som symbolkapital, skrattar Axel och pekar mot en stilfull skapelse i rödbrunt trä.
Han fortsätter:
– Detta är på något sätt talande för tiderna, och det gäller att med klokhet följa med sin tid för att både bevara och utveckla. Framför allt för att kunna göra sitt yttersta för klienterna. Det tycker jag att vi lyckats bra med.

Att samla intryck från 20-plus år i ett hus och i en advokatbyrå med 125 solsnurr på meritlistan låter sig inte göras i en handvändning.
Axel Eskeby landar emellertid med lätthet och övertygelse i en känsla som kan anses vägledande för en yrkesgärning nära hjärtat.
– Duktiga jurister med ett starkt patos är vår viktigaste resurs. Flera generationer av dessa kulturbärare är anledningarna till att vi nu kan konstatera otroliga 125 år som aktiva.
– Jag ser det här arbetet som en tillgång och något mer än bara ett levebröd. Den här byrån ska leva vidare även efter mig, och det finns ett stort arv som jag vill bidra till att förvalta väl.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,402740" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!