Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Bjursåsbon Mattias Ahlstedt förbereder sig nu för en strapats på dryga 30 mil. Detta då han ska springa mellan Faluns många naturreservat för att belysa hotet mot den biologiska mångfalden.
Foto: Sonny Jonasson

Mattias springer 31 mil för biologisk mångfald

FALUN. Mer än 30 mil i ur och skur för moder natur. Så lyder uppdraget Mattias Ahlstedt nu står redo att ge sig i kast med. En veckolång löprunda med skog och mark som närmast allierade. – Första kvällen kör jag cirka 2 mil innan övernattning och sedan är målet 5 mil om dagen, berättar Ahlstedt vars mål är att belysa vikten av biologisk mångfald.

Den biologiska mångfaldens dag inträffar den 22 maj, och då planerar Mattias Ahlstedt att hans äventyrsprojekt ska gå i mål.
Första sträckan görs den 16 maj, från naturreservatet på hans hemmaplan Bjursås, och vidare till Kårarvet.
Där väntar övernattning nummer ett av vad som är en veckas utmaningar i stora delar av Faluns terräng.

Det hela sker mot bakgrund av ett naturnära driv och vilja att lyfta såväl Faluns naturreservat och nämnda mångfaldsdag.
– Jag vill uppmärksamma behovet av åtgärder för att både bevara och utveckla den biologiska mångfalden, säger Mattias.

Han menar att senaste åren inneburit något lägre bidrag riktade till skötsel och utveckling av naturreservaten.
En trend han hoppas ska vända, och att än fler får upp ögonen för betydelsen av Faluns totalt 36 naturreservat (varav 10 är i kommunal regi, övriga har länsstyrelsens försyn).
Via kommunen får han med sig bland annat en krysslista i vilken närvaro vid de olika reservaten kan registreras.
Om det vill sig väl kan kanske detta bidra till att ett slags miniguide till Faluns naturreservat kan ta form, inflikar Mattias.

Och backar bandet närmare 20 år.
Han minns hur han som pappaledig vistades med sin lille son i ett område som nu är kommunala naturreservatet Bjursås Prästskog.
– Då såg jag att det tycktes vara snitslat för avverkning och engagerade mig därför i platsen. 4–5 år senare blev det lyckligtvis till naturreservat och kanske är jag lite “pappa” till att så blev fallet, säger Mattias.
– Det är otroligt fint här och det nyttjas enormt mycket, bland annat av skolklasser som kan genomföra temadagar och skolrelaterat arbete i naturen. Det är en oas för såväl friluftsliv som rekreation och naturupplevelser, framhåller Ahlstedt.

Mattias Ahlstedt laddar inför en veckas löpning och Falufärgat terrängliv mellan Faluns många naturreservat. Foto: Sonny Jonasson
Mattias Ahlstedt laddar för en veckas löpning och Falufärgat terrängliv. Packningen ska vara lättast möjliga och bitvis tror han sig även få orientera sig fram. Foto: Sonny Jonasson

Som ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna är han väl insatt i miljöfrågor.
Nu placerar han alltså ytterligare tyngd på detta genom att investera såväl löpsteg som kunskapsladdning i ett veckolångt, tämligen spektakulärt äventyr.
– Det är spänd förväntan, det här ska bli väldigt roligt men visst är jag också lite nervös. I packningen har jag med mig tarp, sovsäck och liggunderlag. Ryggsäcken ska helst inte väga mer än 6–8 kilo, redogör Mattias.

Och fortsätter kring veckans rent praktiska aspekter.
– Tänker mig att ha med mat för två dagar i taget. Längs vägen kan förhoppningsvis någon möta upp mig och ge understöd, så jag kan fylla på förråden lite. När jag tidigare genomfört strapatser i fjällen har det gått att dricka vatten från bäckar eller sjöar där. Det går dock mindre bra i miljöer som dessa, det har jag testat förr och det klarade magen inte av, ler han snett.

Han tillägger att tänkbara alternativ också innefattar att medta en liten vattenreningsutrustning eller vattenreningstabletter.
I dagsläget tränar han och planerar upplägget i närmare detalj. Som bonus kan det också bli så att han får sällskap på vissa sträckor.
– Ja, det är mycket möjligt att det kan bli så. Jag har hört från bekanta och kollegor inom föreningen att vissa kanske hänger på mellan några av naturreservaten.

Mattias utvecklar gällande själva löpningen, och den sannolikt kännbara insats som avkrävs för att fullgöra något som detta.
– Det behöver inte gå fort, det blir snarare ett jämnt och rimligt joggingtempo. Jag har sprungit maraton och lite andra långlopp de senaste tio åren, men det här blir lite annorlunda.
– Springer gärna i så mycket terräng som möjligt. Bitvis är detta dock inte möjligt utan då blir det grusväg, vilket sliter lite mer på kroppen.

"Det är otroligt fint här och det nyttjas enormt mycket", säger Ahlstedt om Bjursås Prästskog på plats vid naturreservatet i fråga. Foto: Sonny Jonasson
“Det är otroligt fint här och det nyttjas enormt mycket”, säger Ahlstedt om Bjursås Prästskog på plats vid naturreservatet i fråga. Foto: Sonny Jonasson

Vissa partier tror han sig även få orientera i för att bemästra. Karta och kompass stuvas ned i ryggsäcken och så även en mindre upplaga sjukvårdsutrustning.
Totalt handlar det om cirka 31 mil som ska avklaras mellan den 16 och 22 maj.
Från utgångspunkten i Bjursås tar Alhstedts hängivna eskapad honom till Kyrkbytjärn, Rottneby, Isala, Staberg, Vintjärn och många andra natursköna platser i Faluns stora famn.

Han upplyser skrattande att i händelse av att allt flyter på riktigt bra så kanske till och med mobilen kan få komma fram för en kortare stunds mailkoll och jobbsysslor.
I en mer allvarligt stöpt redogörelse återgår han till själva grundsyftet av vad som nu väntar honom. Att biologiska mångfaldens dag etablerats just för att sätta ljus på hoten mot den.
– Hoten är många, behovet av biologisk mångfald likaså och vårt beroende än större. Det är livsnödvändigt, understryker Mattias Ahlstedt.

Även för den som inte slår fysiskt följe längs någon av de många milen finns möjlighet att följa honom på stundande upplevelse.
– Ja, det blir regelbundna uppdateringar i sociala medier över nuläget och hur det hela fortlöper. Vi tittar också på hur man ska kunna följa mig i realtid, och kanske att det kan blli aktuellt med en gps-variant, avrundar Mattias Ahlstedt.

Foto: Sonny Jonasson
Foto: Sonny Jonasson

Mattias Ahlstedt
▪ Ålder: 53
▪ Bor: Bjursås
▪ Yrkesåtaganden: Ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna, deltid på Energikontor Dalarna, deltidsbrandman, klimatobservatör åt SMHI.
▪ Aktuell: Uppmärksammar vikten av biologisk mångfald genom att under en vecka (16–22 maj) springa 31 mil mellan Faluns naturreservat. Planerad målgång den 22 maj som också utgör den biologiska mångfaldens dag.
▪ Övrigt: “Det här kan bli lite tufft, inte minst ute i Vintjärn som ligger högt upp, men också en väldigt fin erfarenhet. Det är många platser jag inte sett tidigare”, berättar Mattias.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!