Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Eskalerande cykelstölder i Falun får nu kommun, polis och samverkansaktörer att vidta åtgärder och höja en varningens flagg i ämnet.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Varnar för cykeltjuvar – Falun hårt drabbat

FALUN. Nu varnar bland annat polis och kommun för ökande cykelstölder i Falun. Därför uppmanas cykelägare till vaksamhet och att låsa cykeln ordentligt. – Polisen har också kamerabevakning vid Knutpunkten och Holmtorget, säger Ulrika Gustafsson Lindberg, brottsförebyggande samordnare i Falu kommun.

Anmälningarna av stulna cyklar och elcyklar ökade kraftigt i fjol och fortsätter att öka.
Falun utmärker sig negativt jämfört med både län och land, meddelar kommunen. Tidigare års höga siffror toppades dessutom rejält av fjolårets 353 anmälningar.
– Att det ser ut så här tror vi beror på flera olika saker. Personer som behöver pengar till sitt narkotikamissbruk sticker ut bland de som misstänks för cykelstölder i Falun, säger Marcus Tengvall som är kommunpolis i Falun.

Värst drabbade områden är Resecentrum och stadskärnan.
Tengvall fortsätter i Falu kommuns kommuniké:
– Cyklar är även populärt stöldgods hos den organiserade brottsligheten som gärna söker sig till platser där de kan stjäla många cyklar på en och samma gång, som vid Resecentrum.
– Cyklar och elcyklar som har högt värde stjäls ofta. Vi har därför satt upp en kameraövervakning där och hoppas att det ska minska risken för stöld.

Därtill sker även många stölder vid Dalregementet och Falu lasarett. Så också kring skolor, högskola och i bostadsområden.
– Det är viktigt att man gör en polisanmälan. Vi ser att många väljer att inte polisanmäla om de inte kan få ersättning från sin försäkring. Det gäller främst cyklar som på grund av ålder eller annat har ett värde som inte täcks av försäkringen, säger Marcus Tengvall.
Därför är sannolikt också mörkertalet stort.

Under 2023 bildades en arbetsgrupp med representanter från polis, försäkringsbolag, Centrala Stadsrum, Falu-P, Kopparstaden och Falu kommun.
Målet är minskade cykelstölder och samverkan i detta syfte.

Ulrika Gustafsson Lindberg:
– Vi arbetar med att göra allmänheten mer medveten om problemet med cykelstölder och att det är viktigt att låsa fast sin cykel med godkänt lås i ramen, gärna på en plats där många har uppsikt, säger hon.

Falu kommun samverkar nu tillsammans med flera andra aktörer och söker möjlighet för någon form av bevakade cykelparkeringar, alternativt cykelgarage.
– Polisen har också sedan några månader tillbaka kamerabevakning vid Knutpunkten och Holmtorget. Kamerabevakning kan enligt forskning bidra till att minska tillgreppsbrott till exempel av cyklar, avslutar Ulrika Gustafsson Lindberg.

Illustration: Falu kommun
Illustration: Falu kommun

Tengvalls tips för att bromsa cykeltjuven
▪ Skaffa ett bra cykellås
▪ Lås fast din cykel ordentligt i både ramen och hjulet i de cykelställ som är anpassade för det
▪ Lås fast din cykel vid ett cykelställ som ligger väl synligt för passerande människor
▪ Ta med batteriet till din elcykel, även om du lämnar den bara för en kort stund
▪ Se över stöldskyddsmärkning av din cykel, det finns flera olika att välja bland till exempel dna-märkning och gps.
▪ Fotografera din cykel och skriv ner ramnumret. Det är bra att ha vid en eventuell polisanmälan.
▪ Polisanmäl. Det går bra att göra en polisanmälan digitalt.
▪ Om du ser en pågående cykelstöld eller annat brott, ring 112.
(Källa: Falu kommun/Polisen)

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!