Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Moa Ekstrand och Maria Hellström, kontaktsjuksköterskor vid Falu lasarett och två viktiga motorer i en serie föreläsningar med tyngd på cancerrehabilitering. Nästa föreläsning sker den 16 oktober.
Foto: Sonny Jonasson

Vill stärka cancerpatienter och anhöriga

FALUN. Nu betonas värdet av föreläsningar om cancerrehabilitering. Initiativet kommer från vårdpersonal, och målgrupp är den otäcka sjukdomens drabbade. Såväl patienter som deras anhöriga. – Gensvaret är positivt, men vi vill att fler ska veta om det här, säger Moa Ekstrand som är kontaktsjuksköterska på hematologimottagningen vid Falu lasarett.

Projektet är nu pågående och genomförs i samklang med patient- och närståenderådet.
Främsta syftet är att stärka cancerpatienter samt deras familj och närstående med kunskap om sjukdomens många aspekter.
Behandlingar, effekter, konsekvenser, utmaningar och inte minst möjligheter.
– Vårt mål är att föreläsningarna ska omfatta alla typer av cancer. Oavsett sjukdom ska man kunna få mer kunskap, vi vill tilltala brett, framhåller Moa Ekstrand.

Det hela tog sin början i våras.
Under hösten har man sedan fortsatt med föreläsningar med fokus på flera områden. Inledningsvis med tyngd på det själsliga och känslomässiga, därefter rörelse och därpå gästades man av en dietist.

Nästa föredrag sker den 16 oktober och platsen är föreläsningssalen på Falu lasarett. Man kan också delta digitalt via Teams i egenvald miljö eller gemensamt på vårdcentralen i Älvdalen.
Moas parhäst i den välmenande satsningen heter Maria Hellström. Även hon är kontaktsjuksköterska, med yrkeshemvist vid lasarettets mottagning för öron, näsa och hals.
– Rubriken för nästa föreläsning är “Sena komplikationer efter cancerbehandling”. Föreläsare är Johan Ahlgren som är docent i onkologi. Många lever ju med livslång rädsla för vad som kan ske i sjukdomens och behandlingens kölvatten. Eller att man ska bli sjuk igen, säger Maria.
Hon utvecklar:
– Det här kan gå upp och ned i livet, det är sällan en spikrak väg. På andra sidan själva vårdflödet kan det liksom bli “tjoff, nu var det klart”. Ofta kommer i ett lite senare skede många tankar och känslor kring vad som skett och hur det ska bli härnäst.

Moa och Maria riktar hyllningar till det samlade uppbådet av föreläsare. Dessa uppges göra detta utöver ordinarie arbetstider, vilket också är fallet för de båda kontaktsjuksköterskorna.
– Visst, det är tidskrävande, men framför allt är det väl värt mödan om det kan hjälpa patienter och anhöriga. Och det är vår övertygelse att dessa föreläsningar verkligen kan göra det, säger Moa Ekstrand och fortsätter:
– Ökad kunskap kan ge ökad trygghet. Tanken är också att man får träffa andra som har cancer, det kan skapas ett utbyte och man får med sig givande insikter. Vilka rättigheter man har som patient, vad vården kan erbjuda.

Föreläsningarna om cancerrehab riktas till hela länets cancerpatienter och deras anhöriga. “Ökad kunskap kan ge ökad trygghet”, understryker Moa Ekstrand och Maria Hellström. Foto: Sonny Jonasson

Maria instämmer och tar vid:
– Det är ett utmärkt tillfälle för diskussion med människor i liknande situation. Vi kör 45–60 minuter i stöten och sedan fika, vilket bjuder in till att avspänt samtala med varandra.
– Höstens sista föreläsning är sedan den 27 november. Ämnet är inte spikat, men en tanke har varit att beröra ämnet cancer och sex. Det kan ibland vara lite känsligt och därför viktigt att informera kring. Ge känslan av att det är helt okej att prata om och en naturlig del av livet, även efter cancer, och vad det kan innebära.

Duon tillägger att även vårdpersonal är välkomna att ta plats framför skärmen eller i den stora åhörarsalen i lasarettets nedre regioner.
Vidare poängterar de cancerdiagnosens ofta massiva inverkan på en människas liv. Hur saker och ting plötsligt välts över ända.
Rädslan, oron, ovissheten.
– Där finns delar av vårt uppdrag som kontaktsjuksköterskor, förklarar Moa.
– Vi kan vägleda i både medicinska och praktiska frågor, hjälpa till i tidiga skeden och lotsa vidare i nästa steg inom vården. Det är vårt jobb att ge trygghet.

Hellström och Ekstrand klargör att det nu görs en nationell satsning på cancerrehabilitering. Därtill en uppdatering av vårdprogrammet.
Föreläsningar som dessa ses som ett sätt att nå nya nivåer i viktig kunskapsförmedling.
Just därför hoppas man locka fler till kommande föreläsningar.
– Vår ambition är att fortsätta med föreläsningar också i vår. Vi ser dock gärna att deltagarna blir fler för att vi ska kunna köra vidare, säger Moa Ekstrand.

Kontaktsjuksköterskorna sammanfattar samstämmigt:
– Cancer är ett så otroligt laddat ord. Och så många drabbas av den, direkt eller indirekt.
– Väldigt många skulle ha nytta och glädje av ökad kunskap kring cancersjukdomar. Det här kan ge verktyg som stärker både patient och anhörig, betonar Moa och Maria.

Den 16 oktober föreläser onkologen Johan Ahlgren i ämnet cancerrehabilitering och med fokus på sena komplikationer. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Föreläsningar om cancerrehab
• Vad: Föreläsningar för cancerpatienter och deras anhöriga om bland annat biverkningar av behandling och cancerrehabilitering
• När: Höstens återstående föreläsningar sker den 16 oktober samt 27 november
• Var: Stora föreläsningssalen på Falu lasarett eller digitalt via Teams. Digital medverkan också möjlig på på vårdcentralen i Älvdalen. Anmälan meddelas till cancerrehabilitering@gmail.com samt om man önskar delta fysiskt eller digitalt. Videolänk skickas ut samma dag som föreläsningen genomförs
• Kuriosa: Moa Ekstrand har nyligen tilldelats utmärkelsen som “Årets kontaktsjuksköterska” i sjukvårdsregion Mellansverige

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,282990" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS