Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Endast två vildsvin är sköts under helgen och ligger i Skogsbo skolas frysbox. ”Det har varit ganska svårt att få tag på vildsvinskött över lag”, konstaterar Anders Frodig på Offentlig Gastronomi Dalarna.
Foto: Dreamstime

Vildsvin – en (o)möjlighet?

AVESTA ❚ Under beredskapsveckan skulle elever i Skogsbo skola få möjlighet att äta vildsvinskött. Två djur ligger i frysen, men måltiden blev uppskjuten på grund av svinpesten. – Det blev lite avhugget nu med tanke på det här med svinpesten, konstaterar Anders Frodig på Lokal Gastronomi Dalarna.
I mitten av augusti arrangerades en vildsvinsnatt då jägare uppmanades att skjuta vildsvin. Detta som en del av projektet ”Vildsvin – en möjlighet” arrangerat av Jägareförbundet Dalarna, LRF Dalarna och Lokal Gastronomi Dalarna.
Syftet är, bland annat, att öka intresset för vildsvinsjakt samt för viltkött i det offentliga köket.
– Vi vill att eleverna ska få lära sig mer om vilt och att vi har ett fint ”skafferi” i skogen, säger Helena Tysk, projektledare från Jägareförbundet Dalarna.
Hur många elever som skulle få möjlighet att äta vildsvin var avhängt hur många djur som skulle skjutas. Trots att uppslutningen av jägare var god sköts endast två vildsvin. Nu ligger de två djuren i frysen vid Skogsbo skola och trots att Jordbruksverket påtalat att det är ofarligt att äta vildsvinskött stoppas nu måltiden.
– Vi ville vänta och se vad som händer med svinpesten innan vi går vidare. Det är så mycket annat som spelar in, som hur folk ser på vildsvin.
Vi vill att det ska kännas positivt att provsmaka, påtalar Anders Frodig på Lokal Gastronomi Dalarna.
Anders Frodig jobbar med Lokal Gastronomi Dalarna. Foto: Privat
Vildsvin är svåra att jaga och detta kan vara en anledning till att de inte blev fler skjutna. Är det då en utopi att servera vildsvinskött på offentliga kök?
– Nej, men det handlar om att få i gång hela kedjan och få fler viltvårdsanläggningar som jägarna kan sälja sitt kött till, anser Anders.
Enligt Anders har problemet varit att hitta någon som kan stycka köttet och att få ut viltköttet på marknaden.
Anders tycker att vildsvin är ett utmärkt alternativ till alla rätter som lagas med nöt, till exempel kalops, grytor och hamburgare.
– Det måste hettas upp tillräckligt i gradantal så det inte är rött eller rosa, tipsar Anders.
Han påtalar även att det är viktigt hur och vilka djur som skjuts för att köttet ska smaka gott.
Trots motgången ser Anders positivt på framtiden och att vildsvinen kommer att serveras till skoleleverna längre fram.
– Självklart. Det vore jätteroligt om vi kunde öppna upp vägarna för mer viltkött på de offentliga köken, säger han.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!