Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Vanessa Björk utbildade sig inom skönhetsbehandling för att hon ville testa på nåt nytt. Hon blev alltmer insatt, gick flera utbildningar och arbetar nu även som kurslärare.
Foto: Lisa Björklund

Vanessa vann SM i volymfransar

AVESTA. I april arrangerades SM i fransförlängning 2024 i Göteborg. Bäst i kategorin volymfransförlängning var Avestabon Vanessa Björk. – Jag trodde aldrig det skulle gå så pass bra som det gjorde. Det var en jätterolig upplevelse, säger hon.

Inne på Salong Kungsgatan 5, i Avesta inväntar Vanessa Björk dagens första kund. Salongen sysslar med skönhetsbehandlingar av alla dess slag. Till exempel ögonfransförlängning, nagelbehandling och hårborttagning.
Sedan snart två år tillbaka är det Vanessa själv som driver mottagningen. Hon utbildade sig inom yrket 2017 och har sedan dess byggt på sina färdigheter med flera kurser.
I april deltog hon i svenska mästerskapen i fransförlängning för första gången och det är något hon inte ångrar.
– Det var jättekul. Nu har jag först tävlat i SM. Sen får vi se om man nån gång satsar på VM, det kan vara en rolig grej.

I SM i fransförlängning kan man välja mellan att tävla i browlift, lashlift, volymfransförlängning och klassisk fransförlängning.
Kategorierna är uppdelade i fyra olika nivåer; junior, senior, master och expert.
Vanessa Björk deltog på den högsta nivån som kallas ”expert” i kategorierna volymfransförlängning och klassisk fransförlängning. I klassisk fransförlängning kom hon på fjärde plats och i volymfransförlängning kom hon etta.
– När jag hörde mitt namn räknas upp i högtalaren blev det som en chock. Min modell var det första jag såg så jag hoppade i famnen på henne – och sen kom tårarna. Det var en sjuk känsla, säger Vanessa.

Vanessa Björk tar hand om dagens första kund som ska få påfyllnadsfransar och fixade naglar. Foto: Lisa Björklund

Hon berättar att mästerskapet har blivit allt större för varje år vilket lett till hög konkurrens mellan deltagarna. Det är många steg som ska poängsättas och kraven på precision är stora. Bland annat tas hänsyn till symmetri, om fransarna passar modellens ansikte och om fransarna sitter på lagom avstånd från ögonlocket så att de inte skaver.
– Det är jättemycket att ta hänsyn till och väldigt mycket arbete för att få det bra. I och med att det blivit hårdare konkurrens i mästerskapet måste de kolla minsta lilla.

Varför har det blivit populärt att tävla i fransförlängning?
– Jag tror att allt fler vill testa sig själva. Det handlar inte bara om att vinna, utan om att testa sina kunskaper. Man lär sig väldigt mycket på att faktiskt göra det här och på att öva mer på det man behöver. Sen är det en stor gemenskap. Man träffar många andra i branschen, det är en underbar gemenskap.

Vad är tjusningen med ögonfransar?
– Det är just konsten att kunna göra så att nån annan ser pigg och fin ut. Alla har olika former på ögonen så man lär tänka verkligen så att man lägger rätt fransar för att få ögonen att se pigga ut. Lägger man fel fransar kan de se mer trötta och hängiga ut i stället.

Britt-Marie Westerlund är en av Vanessas trogna kunder. ”Jag är himla nöjd och är stamkund här”, säger hon.

Vilka typer av ögonfransar kan man välja mellan här på din salong?
– Jag gör singelfransar, lätt volym, vanlig- och mega volym. Sen har jag lagt in en som heter dramatic volume.

Har du någon fransfavorit?
– Det är vanlig volym för det blir så naturligt. Men allt beror på hur mycket fransar kunden har själv. Har kunden väldigt mycket fransar blir det väldigt tätt och fint.

I SM i fransförlängning tävlas det i fyra kategorier: browlift, lashlift, volymfransförlängning och klassisk fransförlängning.
De tävlande är uppdelade i fyra olika nivåer: Junior, senior, master och expert.
För att tävla behöver man en eller flera personer som är modeller för det man ska göra.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!