Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Oscar Wikman, kretsordförande Ludvika och Smedjebacken samt Carin Runeson, ordförande Ahlbäckstiftelsen, medverkade på Workers memorial day.
Foto: Privat

Arbetsplatsolycka efter Workers memorial day

SMEDJEBACKEN. I söndags uppmärksammades alla de som skadats eller dödats på jobbet genom Workers memorial day. Representanter från fackförbundet Byggnads var då på olika platser i landet, bland annat i Smedjebacken, men natten därpå skedde ytterligare en arbetsplatsolycka i kommunen.

På manifestationen talade Oscar Wikman som är Byggnads kretsordförande i Ludvika och Smedjebacken. Han uppmärksammade att det 1955 dog så många som 425 personer på sitt arbete. 1990 dog endast 139 personer på grund av att arbetarrörelsen kämpat för en bättre arbetsmiljö.
Manifestationen avrundades vid Johan Ahlbäcks ateljé vid den nya muralmålningen som pryder väggen där, med att lägga ut 63 röda rosor, vilket fick symbolisera varje person som avlidit på grund av en arbetsplatsolycka under förra året. Dessutom hölls en tyst minut.
– Det känns de blir mer och mer stressat på byggen. De största bolagen är värre och de tar in utländsk arbetskraft som får arbeta dygnet runt, berättar Oscar för Lokalt i.

Oscar Wikman, som är Byggnads kretsordförande i Ludvika och Smedjebacken, talade på manifestationen som uppmärksammade de som skadats på grund av en arbetsplatsolycka. Natten därpå skadades en person på sitt arbete i Smedjebacken. Foto: Privat

Natten efter manifestationen skadas en medarbetare på ett företag i Smedjebackens kommun så allvarligt att denne tvingas omhändertas av sjukvården. Polis genomförde utredningsåtgärder och en förundersökning är inledd för att utreda om arbetsgivaren gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott genom att ha orsakat vållande till kroppsskada.
– Om det nu är ett arbetsmiljöbrott är det förjävligt och det lär bli en utredning kring de berörda parterna, samt fack om nu företaget har kollektivavtal eller arbetstagaren är medlem, kommenterar Jonathan Täfvander, skyddsombud och ersättare i Byggnads regionstyrelse, Gävle Dala.

På manifestationen fick 63 röda rosor symbolisera varje person som avlidit på grund av en arbetsplatsolycka under förra året. Foto: Privat

 

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!