Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Många hundar får för lite motion, vilket kan ge negativa konsekvenser i både hälsa och beteende. “Förutom det rent fysiska i motionen behöver hundar komma ut för att få stimulans och aktivera sina sinnen”, betonar chefsveterinären Maja Öhman Nyberg.
Foto: AniCura Falu Djursjukhus

Veterinärer konstaterar oroande hundlivstrend

FALUN/DALARNA. AniCura Falu Djursjukhus skärper nu tonen i välmenande syfte. Ämnet lägger tyngd på motion, eller snarare viss avsaknad av densamma, för hundar. En ny undersökning visar att fler än hälften av dessa fyrfota människovänner är understimulerade. – En hund som inte får tillräcklig aktivering riskerar att utveckla negativa beteenden, som att bita på inredning eller skälla omotiverat, säger Maja Öhman Nyberg som är chefsveterinär vid djursjukhuset i fråga.

Veterinärer och djurnära personal vid djursjukhuset i Falun lyfter en husdjursrelaterad fråga till avsevärt högre position på dagordningen.
Man noterar en oroande statistik gällande hundars vardagliga motion, vilket kan leda till mängder av problem.
För såväl hund som ägare.

Mer än hälften av länets och landets hundar får i dag alltså för lite motion, och Maja Öhman Nyberg upplyser om konsekvenser som härav kan uppstå.
Som infallsvinkel har hon också det faktum att pandemins kölvatten utgör en faktor att ha i nära åtanke.
– Vi får inte glömma våra hundar bara för att hemarbetet upphört. Det mysiga sällskap som vi haft måste vi ta ansvar för även när vi återgår till jobbet, understryker hon.

“De flesta hundar behöver motioneras ett par timmar om dagen”, säger Maja Öhman Nyberg gällande aktivering av hundar. Foto: AniCura Falu Djursjukhus

Varpå hon konstaterar vikten av motionera sin hund på erforderlig nivå.
– Det är viktigt för att den ska må bra och hålla sig frisk. När många nu har återgått till arbetsplatsen efter pandemin finns alltså risk att hunden får komma ut mindre. De flesta hundar behöver minst 1–2 timmars motion varje dag. Vissa raser ännu mer.
Bakgrunden till den allvarligt formulerade covidaspekten är att många i en tillvaro präglad av pandemins påverkan valde att skaffa hundsällskap.
Antalet hundar har därför – som Lokalt i också tidigare rapporterat om – ökat kraftigt i Sverige.

När nu de flesta återgår till ordinarie arbetsmiljö och lämnar hemmakontoret blir vovven inte sällan kvar själv i bostaden.
Och just att komma ut i friska luften för promenad, lek, träning eller dylika aktiviteter är i flera avseenden ytterst viktigt för hunden, framhåller Maja Öhman Nyberg med kollegor.
– De flesta hundar behöver som sagt motioneras ett par timmar om dagen för att må bra. Därför är det viktigt att planera in hundens motion, kanske särskilt i stadsmiljö där det inte alltid är så enkelt.
Hon fortsätter:
– Men mer än varannan hund får för lite motion i dag. Och för lite motion bidrar till övervikt, något som vi dagligen ser på våra kliniker. Förutom det rent fysiska i motionen så behöver hundar få komma ut för att få stimulans och aktivera sina sinnen.

En nyligen framtagen rapport – baserad på en undersökning AniCura beställt av statistikföretaget YouGov – visar att många hundägare tar ut sin hund mindre än en timme om dagen.
Chefsveterinär Öhman Nyberg kommenterar den negativt laddade innebörden i detta faktum.
– En hund som inte får tillräcklig aktivering riskerar att utveckla negativa beteenden, som att bita på inredning eller skälla omotiverat.

Hon avslutar i anslutning till hundarnas fysiska storlek och tillhörande kapacitet.
– Detta gäller oavsett om du har en liten hund, som exempelvis chihuahua, eller en hund av större ras. Många missbedömer den lilla hundens förmåga, de klarar betydligt mer än man tror.

En hund som får för lite motion kan utveckla negativa beteenden och få sämre hälsa, betonar nu veterinärer verksamma i Falun. Foto: Dreamstime

Fakta – hundar och motion
AniCura Falu Djursjukhus listar korta fakta om hundars motionsbehov.
▪ Bättre hälsa
– Hjälper hunden att hålla sig i god fysisk form
– Minskar risken för övervikt och andra hälsoproblem
▪ Aktivering
– En understimulerad hund mår inte bra
– Riskerar att utveckla negativa beteenden
Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av AniCura. Sammanlagt 2007 intervjuer har via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige, varav 828 äger katt och/eller hund. Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska Centralbyrån.
(Källa: AniCura Falu Djursjukhus)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,210644" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS