Författaren Sven-Olov Karlsson från Norberg.
Foto: Moa Karlberg

Västmanland läser ska belysa läsandets roll i samhället

NORBERG. I vår startar biblioteken i Västmanland satsningen Västmanland läser. Genom aktiviteter som bokcirklar och författarbesök lyfter Västmanlands bibliotek litteraturens och läsandets roll i samhället. Den röda tråden i aktiviteterna är ett särskilt författarskap med koppling till länet och årets författare är Sven-Olov Karlsson från Norberg.

Inom samarbetet Västmanland läser bjuder Bibliotek i Västmanland in till bokcirklar, författarsamtal och evenemang med anknytning till några utvalda böcker av en författare från Västmanland.
Tanken är att så många västmanlänningar som möjligt ska läsa samma böcker och prata om dem. Årets västmanländska författare är Sven Olov Karlsson från Norberg.
– Det finns inte så många lägereldar kvar att samlas kring, säger Lena Karlström, kulturchef på Region Västmanland i ett pressmeddelande, och fortsätter:
– Men vi har böckerna. Vi tror på berättelsens kraft, att läsning föder samtal som sällan äger rum när vi bara pratar med varandra. Läsningen handlar om livet, det liv vi lever och det liv vi skulle kunna leva.

Västmanland läser är ett samarbete mellan Bibliotek i Västmanland, Studieförbundet Vuxenskolan Västmanland och ABF Västmanland, med stöd från Kulturrådet. Arbetet startar våren 2023 och kommer att pågå under fler år.
Sven Olov Karlsson är en mångsidig författare som skriver både prosa och reportage. Han debuterade 2003 med ”Italienaren”, en delvis självbiografisk roman som utgick från hans uppväxt på en bondgård i Norberg. 2017 gav han ut ”Brandvakten” som handlar om den stora skogsbranden i Västmanland år 2014. Den nominerades till Augustpriset i kategorin ”Årets svenska fackbok”.

Bibliotek i Västmanland
Bibliotek i Västmanland är ett samarbete mellan folkbiblioteken i Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås, samt Region Västmanland.
Samarbetet är länets största kulturinstitution som flest invånare tar del av i vardagen.
Syftet med samarbetet är att ge bättre biblioteksservice och utbud till Västmanlänningarna. Genom ett gemensamt bibliotekskort har invånarna tillgång till hela länets biblioteksutbud och kan låna, återlämna och reservera böcker vid alla Västmanlands 25 bibliotek och tre bokbussar.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!