Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Statens veterinärmedicinska anstalt vill att fler rapporterar fästingar i skog och mark.
Foto: Dreamstime

Många rapporterade fästingar förra året

AVESTA/DALARNA. År 2023 rapporterades 22 000 fästingar från hela landet in till Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) nya verktyg “Rapportera Fästing”. Av fästingrapporterna var 97 från Avesta kommun och sammanlagt 761 från Dalarnas län. – Vi är så tacksamma för att så många visar intresse och vill hjälpa till att rapportera sina fästingfynd, säger Anna Omazic, forskare på SVA.

I fjol införde Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ett nytt webbverktyg för att få allmänheten att rapportera fästingar.
Orsaken är att SVA vill kartlägga de små spindeldjurens utbredning i landet och identifiera vilka arter som finns.
Efter att verktyget funnits i ett år kan myndigheten konstatera att en del fästingar är aktiva även under vintern.
– Rapporterna visar att det inte är någon tvekan om att vår vanliga fästing kan vara aktiv även på vintern. Vi vet ännu inte varför men en hypotes är att fästingarna kan finnas i närheten av vilda djurs sovplatser. Värmen från djuren kan få fästingarna vakna och när till exempel en hund går genom legan, kan fästingen haka fast i hundens päls, säger Anna Omazic, forskare på SVA.

I Avesta kommun rapporterades dock inga fästingar till SVA under vintern. Där rapporterades den första fästingen den 4 maj och den sista den 19 oktober.
I år har SVA fokus på taigafästingen som främst lever i i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Taigafästingen är nästan identisk med vår vanliga fästing och det behövs molekylära analyser för att särskilja de två arterna. Varje rapport är viktig för övervakningen av tajgafästingen och spridningen av TBE i Sverige, uppger SVA.
Den som vill rapportera ett fästingfynd till myndigheten kan göra det genom att gå in på sidan: Rapportera fästing – Rapportering (sva.se)
Såväl ”vanliga” som ”ovanliga” fästingar välkomnas.

Så här går det till
1. När du hittar en fästing, gå in på webbverktyget rapporterafasting.sva.se och klicka på den bild som mest liknar den fästing som du hittat. SVA kan inte ta hand om bilder via mejl eller sociala medier, utan webbverktyget ska användas.
2. Fyll i information om var du hittat fästingen. Ta ett foto på den och skicka in bilden till SVA via webbverktyget.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!