Malte (drygt 2,5 år) och lillebror Hugo (drygt 9 månader) fick följa med mamma, pappa och mormor till Bispbergs Klack. Familjen följde experten Karin Runessons råd (se faktarutan här intill) för att göra vandringen så trevlig som möjligt.
Foto: Pär Sönnert

Vandringsexpertens råd till den som vill ut i naturen

DALARNA. Vandring har blivit en populär aktivitet de senaste åren, mycket beroende på coronapandemin. Men vad ska man tänka på om man vill prova på att vandra och ha barnen med sig? Lokalt i rådfrågade en expert på området.

2018 gav Karin Runesson, från Falun, ut boken ”Barnens Utebok”.
– Den innehåller saker som man kan göra utomhus med barnen, under alla årstider. I boken finns tips på lekar, recept, pyssel eller hur man kan titta på olika djur. Det behöver inte vara något avancerat som kräver så mycket utrustning eller att man åker speciellt långt, säger Karin.
Något år senare hade hon sålt in en ny idé till Calazo förlag. Denna gång handlade det om boken ”Vandra kring Falun & Borlänge” som innehåller 32 olika vandringleder i Falun och Borlänge, med omnejd.
– Jag upptäckte att det inte fanns någon samlad info om alla fina vandringsleder som finns häromkring så jag skrev den här guiden, berättar Karin Runesson.

Karin Runesson, från Falun, har gett ut böckerna “Barnens Utebok” och “Vandra kring Falun & Borlänge”, som innehåller 32 olika vandringleder i Falun och Borlänge, med omnejd. Foto: Karin Rapp

Det blev en del detektivarbete med många telefonsamtal för att lokalisera olika leder.
– Sedan ägnade jag två säsonger åt att vandra igenom alla leder. Jag har gått många mil, det är inte alla leder som blev med i boken. Boken fick en extra skjuts via pandemin, då det enda sättet att umgås på var att vara utomhus. Många har varit glada över att boken finns, säger Karin Runesson.
Undertecknad provade nyligen att följa Karins råd, när familjen gjorde sin första riktiga vandring. Målet var Bispbergs Klack, i Säters kommun. En promenad på omkring 1,4 kilometer som stundtals var rätt brant.
Malte, drygt 2,5 år, knatade på i god fart och med glatt humör. Lillebror Hugo (drygt nio månader) satt tryggt i ryggsäcken och tittade sig storögt omkring i skogen. Efter drygt en halvtimmes promenad blev det en efterlängtad fika på toppen innan vi traskade nedåt igen. Att ha rejäla skor, att inte ha bråttom och att ha med sig fika var tre av Karins råd som vi följde och som gjorde vandringen riktigt trevlig.

Utsikten från Bispbergs Klack, som ligger i Bispberg, Säters kommun. Foto: Pär Sönnert
Lokalt i:s reporter provade på att vandra med familjen. Promenaden gick till Bispbergs Klack i Säters kommun. Foto: Pär Sönnert

Karins bästa tips
Karins bästa tips till den som vill ut och vandra med familjen:
❥ Sätt inte så höga mål, som att ta sig så långt. För barnen kan det vara mest spännande att hitta saker på vägen. Njut efter vägen och lägg tid på att stanna upp.
❥ Sedan är det viktigt att ha med sig fika för att ta en paus när man blir trött.
❥ Se till att ha bra skor. Om det är blött bör man har stövlar eller kängor.
❥ Om man vandrar under sommaren, ha gärna en keps och vatten med dig så att du inte blir för varm. Det kan även vara bra med en extra tröja om man skulle bli kall.

I Bispberg går det att vandra både till Bispbergs Klack och till Jätteklacken. Observera att den sistnämnda platsen har ett permanent tillträdesförbud mellan den 15 mars och den 31 juli på grund av risken för att vandrare kan störa känsliga fåglar. Foto: Pär Sönnert
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS