Vissa mår inte bra när klockan ställs om medan andra inte berörs över huvud taget.
Foto: Dreamstime

Påverkas du av ändringen till sommartid?

DALARNA. Natten mellan lördag och söndag ställer vi fram klockan en timme från klockan 02.00 till klockan 03.00. Detta innebär att sommartiden börjar på söndag den 31 mars och natten innan får alla i Sverige en timme mindre med sömn. Vissa påverkas inte alls av detta medan andra tycker att tidsomställningen är hemsk. Lokalt i har pejlat stämningen bland Ludvikaborna och hur de upplever detta.

Detta innebär att det blir ljusare lite längre på kvällen – men åter lite mörkare på morgonen. Att ha sommartid är numera ifrågasatt och det finns planer på att den ska försvinna.
Första gången Sverige hade sommartid var 1916, men den gången blev det bara vid ett tillfälle. Sommartiden återkom sedan 1980 och numera pågår den från och med sista söndagen i mars till sista söndagen i oktober.

Susanne Hedberg, 60 år, akupunktör och driver Season Second Hand, Ludvika:
– Jag brukar inte reagera så mycket på det, men tycker att vi alltid kunde ha normaltid.

Annelie Hedberg, 54 år, verksamhetschef på Folktandvården, Hagge:
– Ja, jag blir väldigt trött för jag mår inte bra av att ändra på mina rutiner, jag är som Skalman. Det tar flera veckor att ta igen den förlorade timmen. Jag vill ha sommartid året om.

Jens Laeven, 36 år, arbetssökande, Ludvika:
– Nej, inte speciellt mycket. Allt, som till exempel telefonen, är automatiserat så det är inget som stör mig.

Mikaela Karlsson, 32 år, butikschef på Direktoptik, Harnäs:
– Nej, det tycker jag inte, jag tycker det bara är trevligt. Jag måste vara morgonpigg för jag har småbarn, men att det blir ljusare på kvällen påverkar möjligtvis att de vill vara vakna längre på kvällen.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS