Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Skoljoggen
Nu går det bra att anmäla sig till Skoljoggen.
Foto: Pressbild

Skoljoggen – dags att anmäla sig

DALARNA. Varje höst anordnar över tusen skolor Skoljoggen och samlar samtidigt in pengar till Springslanten. I år går pengarna till Radiohjälpens insamling Världens barn och från och med den 1 april går det att anmäla sin skola till vad som verkar vara världens största motionslopp.

Skoljoggen är en årlig tradition sedan 1982. I år är det med andra ord 42:a året i rad som loppet genomförs. Bakom arrangemanget står Skolidrottsförbundet, som sedan 1916 arbetar för barns rätt till rörelse. Förra året deltog över 1 000 skolor och omkring 250 000 barn och unga i Skoljoggen.
– Att se så många barn och unga i hela Sverige delta i Skoljoggen år efter år är fantastiskt. Utan alla våra skoljoggare hade vi inte kunnat skapa, vad vi tror är, världens största motionslopp. Att dessutom gemensamt samla in pengar för barns rättigheter är en mäktig känsla, säger Jonas Leth, generalsekreterare på Skolidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

I samband med Skoljoggen samlas pengar till Springslanten in bland deltagande elever, föräldrar, skolpersonal och andra. Årets Springslanten går till Radiohjälpens insamling Världens Barn, som arbetar för barns rätt till hälsa, skola och trygghet runt om i världen.
– När miljontals barn just nu tvingas fly sina hem, och många saknar mat för dagen, är detta en otroligt glädjande nyhet. Tillsammans med Skolidrottsförbundet gör vi det nu möjligt för ännu fler barn och unga i Sverige att vara med och göra skillnad för andra barn och unga i världen, säger Malin Duintjer, generalsekreterare på Riksinsamlingen för Världens Barn, i pressmeddelandet.

Skoljoggen finns för att manifestera rörelseglädje, gemenskap och hälsa bland barn och unga. På de skolor där det finns en aktiv Skol-IF (skolidrottsförening) kan unga ledare och äldre elever vara med och arrangera Skoljoggen. Det är upp till varje skola att bestämma hur deras Skoljoggen ska arrangeras.
– Det är alltid lika kul att se hur olika skolor anordnar sina egna varianter av Skoljoggen. Vi har sett allt från skräpplocksrace till kryplopp för de allra minsta. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt med fokus på glädje, säger Jonas Leth.
Årets officiella datum för Skoljoggen är torsdag 12 september. Anmälan öppnade 1 april på Skolidrottsförbundets hemsida.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!