Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Fredrik Jansson visar de olika byarna som byggts upp av scouterna själva.
Foto: Maria Karlsson

Unga scouter får vänner och lär sig färdigheter för livet

SÖDERBÄRKE. Intresset för att bli scouter har ökat de senaste tio åren och i Uppsala är det nu kö för att bli medlem. – Det beror nog framför allt på det växande intresset för natur- och fritidsliv som är en stor del i scouterna, säger Fredrik Jansson, programansvarig för lägret i Kopparbo.

Närmare 700 barn och ungdomar från Upplandsslättens scoutdistrikt spenderade nyligen upp till en vecka på Kopparbo Scoutgård i Smedjebackens kommun.
När vi besöker lägret är Thomas Pirander, lägerchef på lägret Guldfeber, vid Flogbergets gruva på upplevelsevandring med två av åldersgrupperna. Han tycker samarbetet med den lokala gruppen i Flogberget varit toppen.

Anton Lindholm Eriksson tar emot en grupp barn och deras ledare. Han har tidigare lagt ut uppgifter som hör till sagoskogen.

Fredrik Jansson visar runt i lägret i Kopparbo och berättar om den övriga verksamheten.
– Programmet är uppbyggt runt Bergslagen och gruvorna. Som en röd tråd hela veckan handlar en historia om att rädda Kopparbo från att bli uppköpt av skogsbolagen som vill göra en gruva av allt. När lägerdeltagarna utför olika uppdrag får de en påse med ”guld” att använda till det.

Ungdomar från 15 år och uppåt har fått i uppgift att smida en krok i järn. Hobbysmeden Johan Ericson, i bakgrunden på bilden, hade ansvaret.

Uppdragen varierar mellan åldersgrupper. De yngsta är under sju år och de har sina föräldrar med.
– Det är mycket hantverk för barn upp till 9 år, de ska göra en äggfarkost så ett ägg klarar att släppas från hög höjd utan att gå sönder. De ska gemensamt ta sig genom en hinderbana, studera djur och växter från en damm och baka bröd i en vedeldad ugn.
De som är 10-11 år ska paddla kanot, gjuta i tenn och samarbeta runt spårning i skogen. De deltar i dramatiseringen vid Flogbergets gruva och ska göra en ”eldpåse” med elddon och fnöske.
Uppgifterna för 12-14-åringarna är också dramatisering vid Flogbergsgruvan, de får lära sig hur olika saker brinner, de har samarbetsuppgifter med walki-talki och ska paddla en hel dag och samla ”skatter”.
– De äldsta, 15-18 år, har uppgifter men är friare att styra sitt program. De ska bygga flottar, smida, klättra på klättervägg, paddla under natten och göra heldagsvandring och sedan ro kyrkbåtar. De bor för sig själva, berättar Fredrik Jansson.

Barnen har fångat smådjur i en damm och tittar på dem i mikroskop, berättar ledaren Anna Pernestål.

Lägerdeltagarna har byggt sina egna byar med tält, utekök och matplatser. Byggena med slanor ihopsurrade med rep kan pågå hela veckan.
– Utedassen är en nyhet för många nya, men det är lägerliv som gäller. De badar i sjön och tvättar sig ute.
I scouterna lär de unga sig färdigheter för hela livet, genom att göra själv.
– Man gör allt i sin lilla grupp, så kallad patrull, och man tar hand om varandra i gruppen. Ju äldre man blir desto mer får de rollen som ledare, säger Fredrik Jansson.
I Sverige görs ingen skillnad på killar och tjejer, eller mellan människor.
– Nej, och det finns ingen ”avbytarbänk” i scouterna, säger Fredrik Jansson.
Att lära sig krisberedskap blir en naturlig del i scoutlivet.
– Vi är världens största fredsrörelse med global verksamhet. I år träffas scouter från hela världen i Sydkorea, berättar Fredrik Jansson.

Vindspel som skapats av barnen.

Anton Lindholm Eriksson är 20 år och har varit med i scouterna sedan han var 8 år. Nu är han en av ledarna och har varit med och planerat lägret.
– Vi gör mycket kul grejer men det är ändå människorna och gemenskapen som gör att man vill fortsätta i scouterna, det tycker de flesta, säger han.
I scouterna får man många vänner både i Sverige och utomlands. Vissa träffar också kärleken.
Varken han eller Fredrik Jansson tycker det är konstigt, scouter delar oftast samma intresse och värderingar.
– Scoutlagen handlar exempelvis om att vara vänlig, hjälpsam, ärlig, påhittig och att respektera varandras olikheter, säger Anton Lindholm Eriksson.
Att vara ledare betyder ideellt arbete men han tycker också det är kul.
– Man kan ibland få maten gratis eller billigare avgifter. Sen är det roligt att hänga med de andra ledarna och spela brädspel på kvällarna, säger han.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!